Gezondere leefstijl?! Hoe kun jij daar optimaal bij ondersteunen? Het hoort bij het taakgebied van professionals, zoals verpleegkundigen, sociaal werkers, fysiotherapeuten, diëtisten en HR-medewerkers. Huidige professionals geven aan dat aandacht voor leefstijl in zorg en welzijn heel belangrijk is en dat de juiste kennis en vaardigheden cruciaal zijn om deze taak goed uit te voeren. Wil jij goed beslagen ten ijs komen als startende professional? Wil je zelfverzekerd zijn in je ondersteuning? Wil je geloofwaardig zijn? Ga je voor vitaliteit en veerkracht van je cliënt? Wil je ervaring opdoen met het ontwikkelen van een innovatieve methode om de deskundigheid van je team te bevorderen? Volg dan deze minor!
Deze minor brengt verdieping in de BRAVO-leefstijlfactoren: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Extra verdieping is er op de relatie tussen ziekte, gezondheid en voeding. Ook is er uitgebreid aandacht voor evidence-based interventies, die je in kunt zetten tijdens de ondersteuning. Ook het ondersteunen van de cliënt met lage gezondheidsvaardigheden krijgt aandacht. Het omgaan met professionele dilemma’s en je ondersteuning baseren op feiten krijgt daarnaast ook ruimte. Dus zoek je verdieping in evidence-based handelen tijdens de begeleiding bij leefstijlverandering en verdieping in de BRAVO-leefstijlfactoren? Dan past deze minor bij jou.
Studie-eigenschappen
-
Leeruitkomst
Je versterkt je vaardigheden en kennis om cliënten (met aandoeningen) te ondersteunen tijdens leefstijlverandering. Bovendien kun je de opgedane kennis over leefstijl en gezond uitstekend benutten voor je eigen leven.
Voertaal: Nederlands
Niveau: hbo-minor
Studiepunten: 15 EC -
Doelgroep
Voor elke student met interesse in leefstijl en het begeleiden van patiënten, cliënten of werknemers op dit gebied.
-
Roostering
Contacturen op de CHE zijn ongeveer 3 dagdelen per week. Daarnaast spreek je af met je groep om te werken aan de opdracht.
Leerdoelen
- Je bent in staat om evidence-based interventies in te zetten tijdens begeleiding van cliënten naar gezonder gedrag.
- Je kunt informatie geven over de leefstijlfactoren bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning.
- Je bent in staat om bij professionele dilemma’s op het gebied van leefstijlverandering je handelen te verantwoorden aan de hand van een methode.
- Je bent in staat om betrouwbare bronnen over leefstijl, ziekte en gezondheid te vinden.
- Je kunt benoemen hoe voeding bij verschillende aandoeningen een rol speelt.
- Je bent in staat om praktische tips te geven aan cliënten met betrekking tot voeding en hun aandoening.
- Je kunt een innovatieve methode ontwikkelen om de deskundigheid van je collega's te bevorderen.
Toetsing
De toetsing bestaat uit vier onderdelen:
Opdracht: In een groepje van 3 studenten maak je een mobiele, inhoudelijke, activerende escaperoom van 30 minuten over voeding en een gezondheidsprobleem. Aan het einde wordt deze escaperoom ook gespeeld.
Opdracht: Met een medestudent maak je een concrete voorlichtings- of gesprekstool die een professional kan inzetten bij een cliënt met lage gezondheidsvaardigheden.
Reflectieverslag: Bevat je eigen reflectie op vaardigheden m.b.t. ondersteuning (1 a4) en omgaan met dilemma’s (1 a4).
Kennistoets: Er vindt aan het einde van de minor een kennistoets plaats. De toets geeft je inzicht in je kennisniveau. De uitslag telt niet mee voor het eindcijfer van de minor.