Christendom, Islam: botsende perspectieven in de professionele praktijk?
NIET IN MIJN NAAM: Soms lijkt het er op dat religie en geweld hand in hand gaan. Of het nu geweldadige aanslagen zijn van extremistische moslims, of fundamentalistische christenen die homo's of migranten het leven zuur maken, het lijkt er op dat een wereld zonder religie een stuk verdraagzamer zou zijn. Maar hoe kun je toegewijd gelovige zijn, overtuigd van de waarheid en oprechtheid van je eigen geloofsovertuiging, en tegelijk zoeken naar verbinding met mensen die jouw overtuiging afwijzen of zelfs bestrijden? Kan dat überhaupt wel? Dit wordt ook wel ‘het monotheïstisch dilemma’ genoemd. Elke vorm van monotheïsme gaat altijd gepaard met exclusiviteit, uitsluiting en extremistisch geweld. Niet dat elke gelovige zich daaraan schuldig maakt, maar het is in de kiem in elke monotheïstische religie aanwezig.
In deze minor leren we onszelf kennen: hoe exclusief denken we zelf, hoe gaan we om met schurende teksten uit Bijbel en Koran. Ook kijken we naar religie en geweld tussen bevolkingsgroepen. Is religie een root cause of conflict, of werkt het juist verbindend?
Studie-eigenschappen
-
Bijzonderheden
Voertaal: Nederlands
Niveau: hbo-minor
Studiepunten: 15 EC -
Toelatingseisen
Deze minor is open voor studenten van alle studierichtingen.
Thema's
In deze minor leer je omgaan met religieuze diversiteit als professional. Hoe inclusief denk jij en in hoeverre is inclusiviteit een thema in jouw beroepspraktijk?
De student:
- kan zich verhouden tot exclusiviteitsclaims binnen het Christendom en de Islam
- heeft hermeneutische sleutels om uitsluitingsteksten te kunnen plaatsen.
- heeft inzicht in de dilemma’s van identitaire organisaties aangaande diversiteitsvraagstukken
- heeft handvatten voor omgaan met exclusiviteit en inclusiviteit in de professionele praktijk
- heeft enige kennis van root causes of conflict en de rol van religie
College en toetsing
Naast colleges, masterclasses en werkgroepen, kom je in contact met andersgelovigen en leer je van best-practices uit het veld door identitaire instellingen te bezoeken.
In de werkgroepen bestuderen we uitsluitingteksten in de Koran en in de Bijbel en we bespreken geselecteerde boeken. In de masterclasses krijg je de meest actuele ontwikkelingen en inzichten van professionals over hoe zij omgaan met religieuze diversiteit. Tijdens de lessen kijk je films en hoor je van experts over de relatie tussen religie en terrorisme en hoeverre religie een oorzaak is van conflicten.
De toetsing bestaat uit een onderzoek naar good practices van omgaan met religieuze diversiteit binnen de eigen professie, een assessment en een reflectie.
Voldoende inschrijvingen
Bij te weinig inschrijvingen gaat deze minor niet door.