In deze minor gaan we interdisciplinair aan het werk rondom de zorg voor een kind en zijn gezin. In alle levensfasen. Van pasgeborene tot puber dus.
Jeugd en gezin zijn in de media actueler dan ooit. Dagelijks zijn er nieuwsberichten over opvoedingsvragen, morele vraagstukken en ontspoorde gezinnen of gezinsdrama’s. Wat betekent dit alles voor leerkrachten op basisscholen, schoolmaatschappelijk werkers, pedagogen, verloskundigen, verpleegkundigen in de jeugdgezondheidszorg of de intensief klinische zorg aan (premature) kinderen?
Niet alleen als het gaat om kinderen van Nederlandse komaf, maar ook als er een cultuurkloof gaapt. Welke kennis en vaardigheden vraagt dit van een professional die werkt met kinderen? En wat kan je samen doen om een sterk netwerk te vormen rondom deze kwetsbare groep?
Studie-eigenschappen
-
Bijzonderheden
Voertaal: Nederlands
Niveau: hbo-minor
Studiepunten: 15 ECDeze minor wordt zowel in blok 1 (september - november) als in blok 2 (november - februari) gegeven. Dit zijn exact dezelfde minors. Je kan dus kiezen of je deze minor in blok 1 of in blok 2 wilt volgen.
Let op: Voor deze minor staat elk jaar een wachtlijst, tijdig inschrijven is dus noodzakelijk.
-
Toelatingseisen
Deze minor wordt interdisciplinair aangeboden en is relevant voor studenten die werken in het sociale domein. Hoewel de minor een verpleegkundig karakter heeft, is elke hbo-student welkom om de minor te volgen. Juist omdat binnen de kind en jeugdzorg interdisciplinair samenwerken zo belangrijk is kunnen we veel van elkaars beroepsgroep leren. Enige voorkennis over en affiniteit met kinderziekten, anatomie en fysiologie is helpend (maar niet noodzakelijk). Studenten Verloskunde, Pedagogiek, MWD, SPH en Educatie kunnen de minor volgen en dit kan een aanvulling zijn op hun professionele ontwikkeling.
Voor CHE verpleegkundestudenten:
Indien je stage wilt lopen in de kinder- en jeugdgezondheidszorg in VMS 7 of VMS 8, moet je deze minor met een voldoende hebben afgerond.
Thema's
In deze minor komen verschillende lessen aan bod, waaronder:
- Ontwikkelingspsychologie
- Contextuele benadering
- Studieloopbaan begeleiding
- Werkcolleges praktijk handelen bij kinderen in verschillende fases, zoals: pasgeborene, peuter/kleuter, schoolgaand kind en puber.
Daarnaast zijn er externe activiteiten zoals:
Pediatric Basic Life Support (PBLS) en Scenariotraining
Tijdens de minor word je getraind in PBLS. Je volgt hiervoor een e-learning (via de online bibliotheek die je aanschaft) en twee momenten van praktijktraining, door erkende PBLS instructeurs van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Je krijgt hiervoor een officieel Pediatric Basic Life Support Certificaat. Dit is ook onderdeel van de toetsing van deze minor.
Gezondheidsvoorlichting aan migranten tieners
Samen met drie of vier mede-studenten geef je een gezondheidsvoorlichting (GVO) aan migrantentieners van de schakelklas van een Taalcentrum, over bijvoorbeeld: gezonde voeding, persoonlijke hygiène, dag- en nachtritme, hoofdpijn, schermgebruik, gamen, weerbaarheid. Voorafgaand aan de GVO krijg je verschillende lessen aangeboden om dit voor te kunnen bereiden.
Kennismakingsstage
Tijdens de kennismakingsstage is er gelegenheid om jezelf te oriënteren op de professie en de doelgroep waarmee jij (wellicht) te maken krijgt tijdens de uitoefening van jouw beroep. Je zoekt hiervoor zelf een stageplek voor 5 dagen. Het is belangrijk dat de stageplek je helpt ervaring op te doen met de doelgroep, namelijk het kind (0-18 jaar) en eventueel diens gezin.
Rondleiding Kinderhospice Binnenveld
Je krijgt de kans om een kijkje te nemen bij het kinderhospice in Barneveld. Waar uitleg gegeven wordt over de zorg die daar aan kinderen gegeven wordt.
College en toetsing
De toetsing bestaat uit:
- Pediatric Basic Life Support (2,5 EC= 70 uur): het certificaat van de e-learning geeft toegang tot de praktijktraining in het WKZ. Na de tweede praktijktraining ontvang je een officieel Pediatric Basic Life Support Certificaat.
- Beroepsproduct voor de praktijk (7,5 EC= 266 uur): Samen met drie of vier mede-studenten maak je een beroepsproduct voor een opdrachtgever. Via jouw netwerk of het netwerk van groepsgenoten kan je contact leggen met een opdrachtgever. Deze opdrachtgever werkt met kinderen en/of ouders en heeft een concrete hulpvraag.
-
Portfolio assessment (2,5 EC= 70 uur): Gedurende de minor stel je individueel een portfolio assessment samen waarin het leerrendement naar voren komt.