Onze maatschappij leeft niet meer MET, maar midden IN media. Hoe trek je de aandacht in de constante mediastroom die ieder mens elke dag op zich afkrijgt? En hoe maak je voor organisaties of met betrekking tot vraagstukken doordachte mediaproducten en campagnes die sterk zijn in ontwerp, verhalende kracht en impact?
De minor De Creatieve Mediaprofessional verandert jou van intuïtieve mediaconsument in een bewuste mediamaker. Door middel van design thinking en diverse creatieve, concepting-, storytelling- en beeldtaaltechnieken kom je tot een sterk mediaontwerp waarmee je effect creëert voor de missie van een opdrachtgever.
We bieden deze minor aan als verdieping vanuit de topopleiding Communicatie, waarin ‘Betekenisvol communiceren’ centraal staat. Een betrokken team van docenten uit de praktijk geven hoge kwaliteit colleges over diverse onderwerpen zoals concepting, beeldtaal, design thinking, storytelling, branding, vormgeving, brainstormen, identiteitsmarketing, fotografie, video, campagneplanning, online marketing, context & trends, cultuurfilosofie en presenteren. In het wekelijkse ‘mediameal’ is er naast ontmoeting, inspiratie en lekker eten ook ruimte om ideeën uit te wisselen en (tussen)producten aan elkaar te presenteren. Daarnaast gaan we enkele keren gezamenlijk op expeditie naar een museum, campagnebureau en medialab.
Ook als je uit een ander vakgebied komt, ben je welkom. In deze minor word je een mediaspecialist binnen je eigen vakgebied. Of je nu een bedrijfskundige, onderwijs-, ict-, zorg-, media-, of andere achtergrond hebt: je leert vraagstukken in jouw vak, jouw omgeving en in de samenleving met behulp van media aan te pakken en op te lossen.
Studie-eigenschappen
-
Bijzonderheden
Niveau: Hbo-minor
Voertaal: Nederlands
EC: 30 -
Toelatingseisen
Je kunt instappen op elk niveau, vanuit elke hbo-opleiding. Speciaal geschikt voor studenten Communicatie, die zich willen verdiepen in de creatieve kant van het vak. Het is behulpzaam als je al een praktijkervaring (bv. stage) hebt gehad in je eigen vakgebied.
Ook geschikt voor andere deelnemers met affiniteit voor media. Eerdere deelnemers deden bijvoorbeeld PABO, Verpleegkunde, ICT, Bedrijfskunde, Journalistiek en diverse andere opleidingen.
Er kunnen maximaal 30 studenten deelnemen aan deze minor. Schrijf niet te laat in!
““Deze minor heb ik gekozen om te ervaren hoe een creatieve en meer praktijkgerichte minor mij zou bevallen. Ik heb veel geleerd van de specialistische praktijklessen, bijvoorbeeld fotografie en vormgeving. Het belangrijkste van de minor is de design-cyclus, die ook later in je opleiding en in je werk goed van pas komt. De minor is zo ingevuld dat je verschillende praktische vaardigheden aanleert en daarbij op de juiste momenten de bijbehorende theorie krijgt. Ik zou deze minor zeker aanraden!” ”
Max Ferrando, vierdejaars bedrijfskundestudent
Thema's
De minor is praktisch, analytisch en maatschappijkritisch. Er zijn vier leerlijnen:
- Concepting, storytelling en creatie. Je leert verhalen te vinden, te snappen, en te maken en leert om vanuit een creatief kernconcept content te creëren en dit crossmediaal te vertalen. Daarvoor rijken we je diverse mediavaardigheden aan, van photoshop tot videoproductie, van fotografie tot animatie en XR.
- Samenleving, cultuur en media. Je leert anders kijken naar de wereld om je heen, je verdiept je in trends en ontdekt wat er speelt in jouw vak, de omgeving en de samenleving.
- Onderzoek, design thinking en ondernemen. Je leert werken met de methode Design thinking, waarin je concepten en media bedankt op basis van analyse en onderzoek, idee-ontwikkeling en door verschillende prototypes te testen en te verbeteren.
- Persoonlijk profiel. Je wordt herkenbaar met eigen media-skills. Wat wordt jouw mediaspecialisatie?
Leeropbrengsten
Vanaf week 1 ga je praktisch aan de slag met echte vraagstukken. In het eerste blok werk je met een groep medestudenten uit verschillende disciplines aan een vraagstuk waarvoor je een crossmediale campagne ontwikkelt, die je test bij de doelgroep. In het tweede blok ga je individueel aan de slag met een vraagstuk van een zelf gezochte opdrachtgever. De hele minor is jouw persoonlijke leertraject -met een eigen coach- leidend. Jouw leerdoelen en niveau sturen de beoordeling. In je coachgroep leer je van de invalshoeken van anderen.
College en toetsing
Je bestudeert online content (colleges en mediatools), volgt hoor- en werkcolleges, werkt individueel in het ruime MediaLab, waar je ook gebruik kunt maken van hoogwaardige apparatuur. Met Design Thinking ontwerp je een eigen mediaproject en voert deze uit met en voor jouw doelgroepen. Tijdens assessments toets je jouw ontwerp, door te exposeren voor publiek en (eventuele) opdrachtgevers.