“Vertel het me en ik zal het vergeten, laat het me zien en ik zal het onthouden, laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.”
- Confucius -
Heb je zin om te acteren en wil je ontdekken hoe je dit in de praktijk kunt toepassen in leerprocessen van anderen? Voel jij je aangetrokken tot het idee om met theater een doel te bereiken? Wil jij je onderscheiden in jouw beroepspraktijk door creatieve en innoverende veranderingen te kunnen bewerkstelligen? Leer dan trainingsacteren en theatraal interveniëren! Trainingsacteren is een vorm van acteren waarbij jij de rol van bijvoorbeeld een cliënt of klant inneemt, zodat een student communicatieve vaardigheden kan oefenen met jou. Met een theatrale interventie doe je een speelse ‘ingreep’ in bijvoorbeeld een team, klas, organisatie of online, waardoor er daar iets kan veranderen of bewust wordt gemaakt door theater.
Een alumnus over deze minor: “Wát een geweldige minor. Ik heb er met volle teugen van genoten. Door een rol te spelen, leer je nog meer over jezelf. Ik verwacht dat ik me nu beter kan verdiepen in de ander, dat ik beter kan volgen hoe de ander tot bepaalde gedachten en gevoelens komt. Een waardevolle toevoeging voor de kwaliteit van mijn beroepsuitoefening.”
Studie-eigenschappen
-
Bijzonderheden
Voertaal: Nederlands
Niveau: hbo-minor
Studiepunten: 15 EC -
Toelatingseisen
De minor is open voor studenten van alle opleidingen. Je wordt verwacht met een grote dosis enthousiasme, motivatie, openheid en commitment. Uiteraard heb je affiniteit met theater. Je wilt bovendien actief meebouwen aan een professionele en persoonlijke werksfeer en je inzetten ten dienste van anderen, op de CHE en in het werkveld.
Daarbij verwachten we een eigen bijdrage met betrekking tot literatuur (bij aanschaf ca 55,- euro of deels te lenen in de bibliotheek), voorstellingbezoek (ca. 40,- euro), eventuele reiskosten van en naar voorstellingen en materiaalkosten van je eigen theatrale interventie.
Thema's
In trainingen en masterclasses leer je de vaardigheden van het trainingsacteren, zoals je inleven in een rol, werken aan je houding- en stem, improviseren en feedback geven. Deze vaardigheden zet je in bij lessen en toetsen binnen de Christelijke Hogeschool Ede. Je werkt dus meteen als trainingsacteur in de praktijk.
Daarnaast werk je aan een zelfgekozen zogenaamd muzisch onderzoek in jouw beroepspraktijk of andere maatschappelijke context. Deze actiegerichte vorm van onderzoek kent een creatieve manier van werken waarbij we vooral theatrale vormen uitproberen. De theatrale interventie(s) die je maakt, ontwerp je zelf en voer je ook uit. Dit kan een teamtraining zijn, terugspeeltheater, pop-up voorstelling, live game of vorm zijn die jij zelf bedenkt. Je kunt daarin aan de slag vanuit jouw interesse, individueel werken of juist samen, experimenteren met theater, en bijvoorbeeld ook een uitdagende samenwerking aangaan met een partnerorganisatie.
Na deze minor:
- beheers je de basis van het trainingsacteren en kun je deze inzetten in de beroepspraktijk;
- heb je de meerwaarde van ervaringsgericht en fysiek leren ondervonden;
- ben je uit je comfort zone gegaan en zijn je creatieve vaardigheden vergroot;
- heb je veel over jezelf geleerd;
- kun je werken in een interdisciplinaire omgeving vanuit je eigen drijfveren;
- kun je muzisch onderzoek doen en een theatrale interventie ontwerpen en uitvoeren in het werkveld;
- zijn je communicatievaardigheden versterkt;
- ben je breed inzetbaar in jouw beroepspraktijk.
College en toetsing
We werken in interactieve trainingen, aan het trainingsacteren, en binnen werkplaatsdagen ga je aan de slag met je muzisch creatief onderzoek. We hebben regelmatig masterclasses van professionals, en bezoeken voorstellingen om je verbinding met de praktijk te versterken. De resultaten van je ontwikkeling als trainingsacteur laat je zien in je acteerwerk binnen de CHE en in een theaterinterventie die je ook uitvoert. Het onderzoeksproces en eindproduct worden beoordeeld in een criterium gericht interview.