Wil jij graag iets veranderen of verbeteren in een bedrijf? Dan past hbo Bedrijfskunde bij jou! Je bent iemand die de leiding neemt of dit wilt leren. Elk semester ga je in de praktijk aan de slag met een uitdagende opdracht. Op de CHE helpen we je met het ontwikkelen van je zakelijke skills.
Jouw zakelijk succes start op de CHE
Je zakelijke loopbaan begint al hier op school. Want je doet vanaf jaar één ervaring op binnen een bedrijf. En leert op school van docenten uit het werkveld. En zakelijk succes, wat is dat eigenlijk voor jou? Gaat dat bijvoorbeeld over kostenbesparingen of efficiënte bedrijfsvoering? Dat kan. Maar misschien maak jij liever een positieve impact op de gezondheid of het klimaat, dan winst in geld. We dagen je uit om echt van betekenis te zijn voor de wereld om je heen. Daarbij kijken we ook naar wie jij bent en wat jou drijft. Zo ontwikkel je een stevige professionele identiteit!
We werken veel samen met organisaties rondom de CHE, maar ook met bedrijven in het buitenland. En al in het eerste jaar mag je praktijkopdrachten uitvoeren. Zo start je jouw loopbaan met een gevuld CV! Waar je ook gaat werken, je leert kansen zien. En met een plan te komen dat past bij de strategie van de onderneming.
Studie-eigenschappen
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
-
Aandachtsgebieden
Bedrijfsvoering en processen, marketing, wet- en regelgeving, economie, management, personeelsbeleid, ethiek, advies- en gespreksvaardigheden, verandermanagement en duurzaamheid.
-
Toelatingseisen
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Daarom kiezen voor deze hbo bedrijfskunde
Studeren op jouw manier
Wil je minder studeren en meer werken? Ertussenuit voor een verre reis of gewoon meer tijd voor jouw hobby? Studeer op een manier die past in jouw leven!
- Pauzeer of versnel je studie, sla vakken over door relevante (werk)ervaring.
- Haal studiepunten in je eigen praktijk.
- Kies zelf hoe je opdrachten aanlevert (bijv. podcast, paper of video).
- Bepaal de volgorde van je vakken. (Let op: semester 1 staat altijd vast. Daarna ben je vrij om vakken te wisselen naar beschikbaarheid in je rooster).
- Specialiseer je tijdens je studie en kies uit internationale studies en projecten.
Snel aan de slag in de praktijk
Het bedrijfsleven en de dynamiek en energie die daarbij komen kijken. Die moet je voelen en zelf meemaken. Daarom ga je al in je eerste jaar van je studie de werkvloer op. En CHE-studenten worden gewaardeerd in het bedrijfsleven, dus het zou zomaar kunnen dat jouw stageplek straks overloopt in een vaste aanstelling.
Ontwikkelen van je professionele identiteit
Op de CHE leiden we je op tot een stevige professional. Je leert kijken naar je eigen handelen, naar wat jou motiveert en wat jij belangrijk vindt. Op die manier kun je jouw persoonlijke identiteit verbinden aan je professionele identiteit. Ontdek wie jij bent en wat je wil betekenen voor de maatschappij.
Beste Bedrijfskunde-opleiding
Het is een mooie waardering voor de opleiding en staat bovendien wel zo lekker op je CV. Volgens de Keuzegids zijn we voorgaande jaren benoemd tot beste Bedrijfskunde-opleiding van Nederland. De CHE is een kleine school waar de docent je echt bij naam kent. De voorbereiding op de loopbaan wordt als bovengemiddeld positief ervaren. Dit komt doordat je veel praktijkervaring opdoet. Ja, met een diploma van de CHE op zak vind je zeker een baan!
“Ik heb gekozen voor de CHE omdat het de beste Bedrijfskunde opleiding van Nederland is. Bovendien heeft de CHE een fijne leeromgeving, staan docenten voor je klaar én ben je welkom zoals je bent...”
Toni Rijkaard, student Bedrijfskunde
Waar werk jij straks?
Als bedrijfskundige ben je breed inzetbaar. De één gaat aan de slag als organisatieadviseur, de ander als beleidsmedewerker en een derde wordt bedrijfsleider. Ook een carrièrestart als business analist, projectleider of exportmedewerker is mogelijk. En kriebelt het ondernemersbloed? Dan start je jouw eigen bedrijf.
Hoe ziet jouw studie eruit?
Theorie en praktijk wisselen elkaar in hoog tempo af tijdens deze hbo Bedrijfskunde. Het ene moment duik je in onderwerpen als marketing, management-theorieën en contractrecht. Even later schrijf je een bedrijfsplan en train je jouw advies- en gespreksvaardigheden.
Tijdens je gehele studie kun jij je verdiepen in thema’s die je aanspreken. Vier vakgebieden staan centraal:
- Operations Management
Dit vakgebied gaat over het doorvertalen van de bedrijfsstrategie naar de operatie van de organisatie en het maken van bijbehorende keuzes voor de bedrijfskundige inrichting.
- Information Management
Dit vakgebied gaat over hoe een organisatie haar informatiebehoefte kan vertalen naar geschikte informatievoorzieningen.
- Organisational Behaviour
Dit vakgebied bestudeert de invloed van het menselijk gedrag in organisaties op zowel individueel, groeps- als organisatieniveau.
- Strategic Management
Bij dit vakgebied staan de omgeving en de markt van een organisatie centraal en de betekenis hiervan voor de inrichting en leefbaarheid van een organisatie.
Hieronder zie je hoe het globale programma van de vier studiejaren eruit ziet.

Studie inhoud
Jaar 1
Wat maakt bedrijven succesvol, hoe voer je goede gesprekken en welke keuzes maak je bij het inrichten van bedrijfsprocessen? Het zijn allemaal onderwerpen waar je in jaar 1 mee aan de slag gaat. Ook schrijf je samen met andere studenten een ondernemingsplan. Verder volg je vakken als recht, bedrijfseconomie, Engels en marketing. Zo maak je in relatief korte tijd kennis met alle facetten van het bedrijfsleven. Je werkt veel in groepen. Zo leer je jouw medestudenten goed kennen.
Jaar 2
In het tweede jaar versterk je jouw brede bedrijfskundige basis. Dat doe je tijdens programma’s waarin organisatieadvies, bedrijfsethiek en information management centraal staan. Een flink deel van dit jaar ga je praktisch aan de slag. Bij het vak organisatieadvisering voer je een grote praktijkopdracht bij een bedrijf uit. Verder loop je in het tweede deel van dit studiejaar stage bij een bedrijf dat je zelf kiest of je start je eigen studentcompany op!
Jaar 3
Je horizon verbreden en de diepte in, dat vormt de kern van je derde studiejaar. Ook nu heb je weer volop invloed op je studieprogramma. Je kunt zelf kiezen waar je je minor volgt, dat kan bijvoorbeeld ook op andere hogescholen. Je kunt iets kiezen dat goed bij Bedrijfskunde past, maar ook een uitstapje maken dat meer bij je algemene of persoonlijke ontwikkeling past. In het tweede deel van het jaar ga je aan de slag met vakken als Verandermanagement, International Business en Operation Management.
Jaar 4
In jaar vier krijg je het eerste semester colleges, je volgt onder andere de vakken Strategic Sustainability Management en Business English. In dit semester start je ook met je plan van aanpak voor het afstuderen. In het laatste semester werk je volledig aan je afstudeeropdracht. Je onderzoekt daarbij een bedrijfskundig probleem, adviseert daarover en helpt om dat advies ook uit te voeren.
Samenwerking met het bedrijfsleven
Wat je leert op de CHE, kan je direct toepassen in de praktijk. We werken namelijk bij elk vak nauw samen met lokale en regionale bedrijven. Ook als je later in het buitenland of bij een multinational aan de slag wilt, zit je goed. We bieden je volop mogelijkheden om internationale ervaring op te doen.
Verder studeren aan de universiteit
Ben je nog niet uitgeleerd na vier jaar? Dan kun je na je hbo-opleiding nog een master volgen. Bijvoorbeeld Business Administration, Bedrijfswetenschappen of Bestuurskunde. De inhoudelijke kennis én praktijkervaring die je hebt opgedaan tijdens je hbo-opleiding zorgen ervoor dat je nog meer uit zo’n master haalt!

Studie in cijfers
In deze video leggen we jou uit waarom deze opleiding benoemd is tot beste van Nederland én Elsevier Goud heeft gekregen.
Alle cijfers zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en definities, zie www.studiekeuze123.nl.
Praktische informatie
Je studiekeuze gaat vóóral over of een opleiding bij jou past. Maar naast informatie over de opleiding is er meer te vertellen over het studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede. We vertellen je hier graag meer over!