Wil jij bijdragen aan betere verpleegkundige zorg en meer invloed hebben op de manier waarop jij en je collega’s werken? Maar weet je niet precies hoe je dat aanpakt en hoe je zorgt voor blijvende verandering op de werkvloer? Dan gaat de post-hbo Verpleegkundig Zeggenschap je helpen. Deze opleiding is geschikt als je regieverpleegkundige, senior verpleegkundige, coördinerend verpleegkunde of projectverpleegkundige wilt worden.
Je doet daarin gerichte kennis over persoonlijk en professioneel leiderschap in jouw zorgcontext op. Het fundament daarbij? Dat is inzicht in wie jij bent en waar je voor staat als verpleegkundige. Vanuit die stevige basis gaan we aan de slag met vaardigheden die je nodig hebt om de regie te nemen over veranderingen in jouw dagelijks werk. Je ontdekt hoe je slim positie inneemt, je netwerk in jouw organisatie uitbouwt en op een natuurlijke manier collega’s, teams en andere afdelingen meeneemt in jouw ideeën. Ook leer je hoe je als regieverpleegkundige collega’s coacht en op een projectmatige wijze verandertrajecten opzet en implementeert. Dat doe je aan de hand van een lesprogramma dat al gedraaid heeft in meerdere ziekenhuizen en andere zorginstellingen en dus naadloos aansluit bij jouw dagelijks werk. Na afloop van de opleiding ben je in staat om op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten (o.a. RN2blend) invulling te geven aan verpleegkundig leiderschap in jouw dagelijks werk.
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
Je woont 10 lesdagen van 9.00 tot 16.00 uur op de CHE bij. Houd er rekening mee dat je tussen de bijeenkomsten ongeveer 6-10 uur nodig hebt om je voor te bereiden.
-
Doelgroep & niveau
De post-hbo Verpleegkundig Zeggenschap is bedoeld voor verpleegkundigen met een hbo opleiding die werkzaam zijn binnen alle werkvelden en zorgsettings. De opleiding past goed bij jou als je handen en voeten wil geven aan leiderschap en zeggenschap in je werk.
Ook als je wilt doorgroeien tot regieverpleegkundige en daar concrete kennis en vaardigheden voor wilt opdoen, is deze opleiding een goede keuze voor jou. De post-hbo heeft het niveau van een hbo-bachelor en is samen ontwikkeld met het werkveld. Wat je leert, sluit daardoor goed aan bij jouw werk als verpleegkundige in de praktijk. -
Toelatingseisen
Je hebt een hbo-diploma, werkt als verpleegkundige en hebt een BIG-registratie. Neem contact op met één van onze opleidingscoördinatoren via professionalsgz@che.nl als je niet aan deze voorwaarden voldoet, maar denkt dat je door bijvoorbeeld jouw ervaring deze opleiding aan kan. Bij instroom vanuit een mbo-opleiding vindt altijd vooraf een intakegesprek plaats. Hierin wordt vastgesteld of je voorafgaand aan de opleiding een doorstroommodule dient te doorlopen.
Waarom studeren bij de CHE?
Groei in je werk én als persoon?
De CHE is kleinschalig en docenten kennen je bij naam. Je groeit niet alleen als professional, maar we kijken ook naar jouw persoonlijke ontwikkeling.
Breng morgen in de praktijk wat je vandaag leert
Je maakt direct impact op de organisatie waar je werkt. En andersom, uitdagingen op de werkvloer neem je mee als studiemateriaal.
Leer van experts uit het werkveld
Onderwijs ontwikkelen we samen met organisaties. Jouw docenten kennen de praktijk als geen ander én vertellen je alles over de laatste innovaties binnen jouw vakgebied.
Combineer werk, studie en privé op jouw manier
We denken actief met je mee. Zodat een studie past in jouw leven. Opleiden doen we samen.
Opleidingsinformatie
Programma
De post-hbo Verpleegkundig Zeggenschap bestaat uit vier modules die samen tien lesdagen beslaan. Je hebt ongeveer één keer per drie weken een lesdag. In de schoolvakanties zijn er geen lesdagen. Tijdens de trainingsdagen worden leeruitkomsten uit de modules behandeld. Op sommige momenten door inhoudsdocenten en op andere momenten door experts uit het werkveld. Verder bestaat een groot deel van de opleiding uit praktische werkvormen, waaronder een trainingsdag in de natuur. Tussen de bijeenkomsten door werk je in jouw organisatie aan een concreet project, op het gebied van innovatie of kwaliteitsverbetering. Je wordt daarbij begeleid door een docent die meedenkt over hoe jij verpleegkundig leiderschap kunt laten zien op de werkvloer en/of invulling kunt geven aan een rol als regieverpleegkundige.
Inhoud
Module 1: Verpleegkundig leiderschap
Wie ben jij als professional, waar sta je voor en hoe heeft dat invloed op jouw werk als verpleegkundige? Hoe creëer je zeggenschap in je werk? In deze module denk je aan de hand van deze vragen na over persoonlijk en professioneel verpleegkundig leiderschap. Dat doe je onder meer tijdens intervisiegesprekken en werkvormen in de natuur. In deze module denk je vervolgens na hoe je jouw kwaliteiten optimaal inzet in jouw team en organisatie. Je leert daarbij hoe je op een natuurlijke manier je invloed en overtuigingskracht vergroot, bijvoorbeeld door goed te kijken naar jouw rol en plek in de organisatie. Hoe kun je bijvoorbeeld gewenste veranderingen en verbeteringen op de werkvloer beargumenteren vanuit de missie en visie van jouw zorgorganisatie en je eigen talenten in te zetten? En hoe pak je vervolgens de ‘leiding’ over dat deel van het proces wat binnen jouw invloedssfeer ligt?
Module 2: Kwaliteit en innovatie
Hoe stimuleer en beïnvloed je als verpleegkundige de zorg- en afdelingsresultaten? Daar draait het om in deze module. Je leert onder meer hoe je kwaliteitsbeleid initieert en ontwikkelt op basis van bijvoorbeeld verpleeg sensitieve indicatoren. Ook verdiep je je in het speelveld van kwaliteitszorg en innovatie. Met welke wetten en regels heb je bijvoorbeeld te maken? Wat komt er kijken bij het borgen en beheersen van de zorgkwaliteit als je gaat innoveren en veranderen? En hoe bouw je het daarvoor benodigde netwerk in jouw organisatie op en stimuleer je samenwerking tussen afdelingen? Deze module helpt je samen met de module verpleegkundig leiderschap je kwaliteitsproject vormgeven. Klinkt misschien een beetje ver van het bed, maar doordat je deze nieuwe kennis direct toepast tijdens een opdracht in jouw organisatie gaat de theorie volop leven!
Module 3: Communicatie
Binnen de module communicatie ga je ontdekken welke belangrijke rol jouw communicatie speelt op gebied van verpleegkundig zeggenschap en leiderschap. Je gaat nadenken over je eigen stijl van communiceren en het effect daarvan op jou en jouw collega’s. Je gaat niet alleen nadenken, maar ook aan de slag om je communicatievaardigheden verder te ontwikkelen. In deze module ontdek jij je kwaliteiten en je valkuilen met betrekking tot communicatie in jouw rol als verpleegkundig leider. Dit is van invloed op je dagelijkse praktijk.
Module 4: Projectmanagement
Je wilt natuurlijk dat veranderingen en verbeteringen op de werkvloer breed gedragen worden en blijvend zijn. Hoe je dat bereikt? Dat leer je in deze module. Je verdiept je onder meer in de cyclus van verbetering, projectmatig verbeteren en verandermanagement. Van het signaleren van verbeterkansen tot het implementeren, monitoren en evalueren van veranderingen; na afloop van deze module weet je hoe je het aanpakt en sta je stevig in je schoenen tijdens zulke verandertrajecten.
Kwaliteitsdag met collega's uit jouw werkveld
Tijdens de opleiding wordt één specifieke lesdag ingevuld vanuit de verschillende werkvelden. Werk je in de GGZ? Dan volg je een kwaliteitsdag specifiek over de GGZ. Ook als je in de ouderenzorg, thuiszorg of ziekenhuiszorg werkt, wordt deze specifieke dag ingepland vanuit jouw werkcontext.
Lesdag 1 maandag 3 maart 2025
Lesdag 2 maandag 31 maart 2025
Lesdag 3 maandag 14 april 2025
Lesdag 4 maandag 12 mei 2025
Lesdag 5 maandag 16 juni 2025
Lesdag 6 maandag 8 september 2025
Lesdag 7 maandag 6 oktober 2025
Lesdag 8 maandag 3 november 2025
Lesdag 9 maandag 24 november 2025
Lesdag 10 maandag 15 december 2025
Heb je vragen?
Neem contact op met de coördinator van de opleiding, Carolina van Moorsel, via professionalsgz@che.nl.
Bewezen kwaliteit
De CHE staat al jaren in de top van de hogescholen van Nederland. In de Keuzegids Hoger Onderwijs 2022 staat de CHE op de tweede plaats in de categorie middelgrote hogescholen. Onze docenten en trainers komen uit de beroepspraktijk of staan er nog met één been in. En dat merk je! Dit geldt ook voor onze deeltijdopleidingen. We zijn CEDEO-erkend voor zowel Maatwerk opleidingen met 92,6% klanttevredenheid als voor de open inschrijving met een 87,1% klanttevredenheid (onderzoek 2023). Daarnaast zijn een aantal van onze opleidingen officieel als Post-hbo geregistreerd bij CPION.