Wil jij bijdragen aan betere verpleegkundige zorg in de wijk, meer invloed op de manier waarop jij en je collega’s werken en bijdragen aan innovatie? Maar weet je niet precies hoe je dat aanpakt en zorgt voor blijvende verandering? Dan gaat de post-hbo Verpleegkundig leiderschap in de wijk je helpen.
Je doet daarin gerichte kennis over persoonlijk en professioneel leiderschap in de wijk op. Het fundament daarbij? Dat is inzicht in wie jij bent en waar je voor staat als verpleegkundige. Vanuit die stevige basis gaan we aan de slag met vaardigheden die je nodig hebt om de regie te nemen over veranderingen in jouw dagelijks werk. Je ontdekt hoe je slim positie inneemt, je netwerk in de wijk uitbouwt, samenwerkt met andere partijen in de wijk en op een natuurlijke manier collega’s, teams en andere afdelingen meeneemt in jouw ideeën. Ook leer je hoe je als verpleegkundige de kwaliteit van zorg kunt verbeteren door op een projectmatige wijze verandertrajecten op te zetten en te implementeren. Deze post hbo in de wijk is nieuw, maar als CHE hebben we sinds 2018 al veel ervaring opgedaan in het trainen van verpleegkundig leiderschap, in het ziekenhuis en in de GGZ. Na afloop van de opleiding ben je in staat om op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten invulling te geven aan verpleegkundig leiderschap in jouw dagelijks werk.
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
Je woont 11 lesdagen van 9.30 tot 16.00 uur op de CHE inclusief lunch. Houd er rekening mee dat je tussen de bijeenkomsten ongeveer 6-10 uur nodig hebt om je voor te bereiden en praktijkopdrachten uit te voeren.
-
Doelgroep & niveau
De post-hbo Verpleegkundig leiderschap in de wijk is bedoeld voor verpleegkundigen die werken in de wijk en voor wijkverpleegkundigen. De opleiding past goed bij jou als je meer autonomie en verdieping zoekt in je werk.
-
Subsidie
IZA fonds
Deze opleiding is passend bij de thema’s die het IZA-fonds wijkverpleging heeft geformuleerd. Voor meer informatie kunt u naar de website gaan van IZA fonds wijkverpleging.
STAP-budget
Voor deze opleiding is het mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget. Heb je dit jaar nog geen STAP-budget aangevraagd dan is het mogelijke om maximaal € 1.000, - subsidie aan te vragen. Kijk op pagina STAP-budget voor meer informatie. Bij het inschrijven voor deze opleiding kun je aangeven dat je gebruik wil maken van het STAP-budget. NB: dit mag niet gebruikt worden icm IZA fonds wijkverpleging vanuit werkgevers. -
Toelatingseisen
Je bent verpleegkundige in de wijk of wijkverpleegkundige, je hebt een BIG-registratie en werkt minimaal 16 uur in de wijk. Neem contact op met één van onze opleidingscoördinatoren via professionalsgz@che.nl als je niet aan deze voorwaarden voldoet, maar denkt dat je door bijvoorbeeld jouw ervaring deze opleiding aan kan. Bij instroom vanuit een mbo-opleiding vindt altijd vooraf een intakegesprek plaats. Hierin wordt vastgesteld of je voorafgaand aan de opleiding een doorstroommodule dient te doorlopen.
Opleidingsinformatie
De post-hbo Verpleegkundig Leiderschap in de wijk bestaat uit vier modules die samen elf lesdagen vormen. Tijdens schoolvakanties zijn er geen lesdagen. Je hebt ongeveer één keer per drie weken een lesdag. In de bijeenkomsten bespreken we kort nieuwe literatuur en onderzoek over verpleegkundig leiderschap. Je krijgt daarbij les van ervaren docenten en experts uit het werkveld. Verder bestaat uit een groot deel van de opleiding uit praktische werkvormen, waaronder een trainingsdag in de natuur. Tussen de bijeenkomsten door werk je in de wijk aan een concreet project, op het gebied van innovatie of kwaliteitsverbetering. Je wordt daarbij begeleidt door een docent die meedenkt over hoe jij verpleegkundig leiderschap kunt laten zien in de wijk.
Module 1: Verpleegkundig leiderschap
Wie ben jij als professional, waar sta je voor en hoe heeft dat invloed op jouw werk als verpleegkundige? In deze module denk je aan de hand van deze vragen na over professioneel verpleegkundig leiderschap. Dat doe je onder meer tijdens intervisiegesprekken en werkvormen in de natuur. In deze module denk je vervolgens na hoe je jouw kwaliteiten optimaal inzet in jouw team en organisatie. Je leert daarbij hoe je op een natuurlijke manier je invloed en overtuigingskracht vergroot, onder meer door goed te kijken naar jouw rol en plek in de organisatie. Hoe kun je bijvoorbeeld gewenste veranderingen en verbeteringen op de werkvloer beargumenteren vanuit de missie en visie van jouw organisatie? En hoe pak je vervolgens de ‘leiding’ over dat deel van het proces wat binnen jouw invloedssfeer ligt?
Module 2: Kwaliteit en innovatie
Hoe stimuleer en beïnvloed je als verpleegkundige de kwaliteit van zorg in de wijk waarin je werkt? Daar draait het om in deze module. Je leert onder meer hoe je kwaliteitsbeleid initieert en ontwikkelt. Ook verdiep je je in het speelveld van kwaliteitszorg en innovatie. Met welke wetten en regels heb je bijvoorbeeld te maken? Wat komt er kijken bij het borgen en beheersen van de zorgkwaliteit als je gaat innoveren en veranderen? En hoe bouw je het daarvoor benodigde netwerk in jouw wijk op en stimuleer je samenwerking? Klinkt misschien een beetje ver van het bed, maar doordat je deze nieuwe kennis direct toepast tijdens een opdracht gaat de theorie volop leven!
Module 3: Samenwerken en coördineren in de wijk
Zorg- en welzijnsprofessionals werken steeds meer samen om in de wijk de juiste zorg op de juiste plek te leveren. Wat komt er kijken bij een goede samenwerking? Je leert over samenwerken met het eigen netwerk, mantelzorgers én met andere professionals zowel formeel als informeel. Je coacht en ondersteunt het zorg- en supportnetwerk van mensen door deskundigheid in te zetten en te versterken waar nodig. Uiteraard komt het benutten van eHealth en zorgtechnologie ten behoeve van de gezondheid, begeleiding en het ondersteunen van zorgverlening, ook aan bod. Uitgangspunten hierbij zijn het versterken van het patiëntsysteem en de eigen regie en zelfmanagement van de patiënt bevorderen, vanuit de visie op persoonsgericht werken en het concept reablement. Hierbij leer je hoe je werkt vanuit verschillende wetten en regelgeving.
Module 4: Projectmanagement
Je wilt natuurlijk dat veranderingen en verbeteringen in de wijk breed gedragen worden en blijvend zijn. Hoe je dat bereikt? Dat leer je in deze module. Je verdiept je onder meer in de cyclus van verbetering, projectmatig verbeteren en verandermanagement. Van het signaleren van verbeterkansen tot het implementeren, monitoren en evalueren van veranderingen; na afloop van deze module weet je hoe je het aanpakt en sta je stevig in je schoenen tijdens zulke verandertrajecten.
Heb je vragen over deze opleiding? Of meer informatie over bijvoorbeeld de subsidie via het IZA fonds, neem contact met Marlies van Hell, mcvhell@che.nl.
Modules passend bij IZA-fonds wijkverpleging
Vanuit CHE voor professionals bieden we verschillende opleidingen en trainingen aan die aansluiten bij de thema’s die het IZA-fonds wijkverpleging heeft geformuleerd. Verpleegkundigen en wijkverpleegkundigen kunnen kiezen uit verschillende trajecten of een combinatie hiervan. Hieronder staan de mogelijkheden weergegeven. Ook geven we tips welke modules bij elkaar passen als meerdere modules gevolgd worden.
1. De nieuwe post-hbo Verpleegkundig leiderschap in de wijk.
2. Het volgen van verschillende losse modules. Let op; bij deelname aan meerdere modules dient voor 1 januari 2024 bekend te zijn welke dit zijn en wordt een maatwerktraject gestart. Dus bij meerdere modules direct alle aanvragen indienen i.v.m. de verplichte startdatum voor 1 januari 2024.
3. Bestaande post-hbo opleidingen die mogelijk in aanmerking komen voor het IZA fonds wijkverpleging.
De bovenstaande opties worden op de volgende pagina’s uitgewerkt en beschreven.
Algemene informatie;
- Doelgroep: mbo- en hbo-verpleegkundigen en wijkverpleegkundigen. Bij instroom vanuit een mbo-opleiding vindt er altijd vooraf een intakegesprek plaats. Hierin wordt vastgesteld of de cursist voorafgaand aan de opleiding een doorstroommodule dient te doorlopen.
- Start: Alle modules moeten starten voor 1 januari 2024. Daarom is het van belang dat bij meerdere modules een traject wordt afgesproken met prijsaanvraag erbij. Dus bij afname meerdere modules biedt de CHE een trainingsprogramma met een totaalprijs. Dit omdat in 2024 kunnen geen aanvragen meer gedaan kunnen worden.
- Minimaal 8 deelnemers per module.
- 3 lesdagen per module van 9:30- 16:00 inclusief lunch.
- Kosten: 995,- per module bij meerdere modules kan er een prijsafspraak worden gemaakt.
- Na inschrijving van organisaties in de verschillende modules wordt een aanbod gemaakt met een tijdsplanning. De start van de scholing is vanaf september/oktober 2023 en loopt maximaal door tot en met december 2024.
- Indien gewenst kan CHE voor professionals ondersteuning bieden bij de aanvraag voor het IZA-fonds wijkverpleging.
- Ook verletkosten worden vergoed uit het IZA fonds wijkverpleging.
Wie ben jij als professional, waar sta je voor en hoe heeft dat invloed op jouw werk als verpleegkundige? In deze module denk je aan de hand van deze vragen na over professioneel verpleegkundig leiderschap. Dat doe je onder meer tijdens intervisiegesprekken en werkvormen in de natuur. In deze module denk je vervolgens na hoe je jouw kwaliteiten optimaal inzet in jouw team en organisatie. Je leert daarbij hoe je op een natuurlijke manier je invloed en overtuigingskracht vergroot, onder meer door goed te kijken naar jouw rol en plek in de organisatie. Hoe kun je bijvoorbeeld gewenste veranderingen en verbeteringen in je team en organisatie beargumenteren en vanuit de missie en visie van jouw organisatie? En je leert hoe je vervolgens de ‘leiding’ neemt over dat deel van het proces wat binnen jouw invloedssfeer ligt met jouw unieke talenten en persoonlijkheid om uiteindelijk de kwaliteit van zorg te verbeteren.
Hoe stimuleer en beïnvloed je als verpleegkundige de kwaliteit van zorg in de wijk waarin je werkt? Daar draait het om in deze module. Je leert onder meer hoe je kwaliteitsbeleid initieert en ontwikkelt. Ook verdiep je je in het speelveld van kwaliteitszorg en innovatie. Met welke wetten en regels heb je bijvoorbeeld te maken? Wat komt er kijken bij het borgen en beheersen van de zorgkwaliteit als je gaat innoveren en veranderen? En hoe bouw je het daarvoor benodigde netwerk in jouw wijk op en stimuleer je samenwerking? Klinkt misschien een beetje ver van het bed, maar doordat je deze nieuwe kennis direct toepast tijdens een opdracht gaat de theorie volop leven! Een combinatie met de module projectmanagement is aan te raden.
Je wilt natuurlijk dat veranderingen en verbeteringen in de wijk breed gedragen worden en blijvend zijn. Hoe je dat bereikt? Dat leer je in deze module. Je verdiept je onder meer in de cyclus van verbetering, projectmatig verbeteren en verandermanagement. Van het signaleren van verbeterkansen tot het implementeren, monitoren en evalueren van veranderingen. Na afloop van deze module weet je hoe je het aanpakt en sta je stevig in je schoenen tijdens zulke verandertrajecten. Een combinatie met de module kwaliteit en innovatie is aan te raden!
Zorg- en welzijnsprofessionals werken steeds meer samen om in de wijk de juiste zorg op de juiste plek te leveren. Wat komt er kijken bij een goede samenwerking? Je leert over samenwerken met de cliënt, het eigen netwerk, mantelzorgers én met andere professionals zowel formeel als informeel. Je coacht en ondersteunt het zorg- en supportnetwerk van mensen door deskundigheid in te zetten en te versterken waar nodig. Uiteraard komt het benutten van eHealth en zorgtechnologie ten behoeve van de gezondheid, begeleiding en ondersteunen van zorgverlening, ook aan bod. Uitgangspunten hierbij zijn het versterken van het patiëntsysteem en de eigen regie en zelfmanagement van de patiënt bevorderen, vanuit de visie op persoonsgericht werken.
In deze module leer je competenties en vaardigheden die passen bij het uitvoeren van de zorg in de wijk waarbij zo lang en zo zelfstandig mogelijk mensen begeleid worden die thuis wonen. ‘Reablement’ draagt daaraan bij, laten verschillende onderzoeken zien. Het kan de zorg en het leven van ouderen fundamenteel veranderen. Het is een methodiek afkomstig uit Scandinavië waar mensen zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de manier waarop zij willen leven en ouder willen worden. Dit past goed bij de veranderende samenleving en de uitdagingen die er zijn in de wijk. Wil je weten hoe jij concreet kunt sturen op meer zelfredzaamheid en de positieve uitkomsten hiervan nader te bespreken en in praktijk te brengen? Schrijf je in en volg deze module.
Als je nadenkt over preventie, begin je als zorgprofessional op het niveau van een individuele zorgvrager. Tegelijk heeft preventie sterk te maken het beleid van de overheid op het gebied van gezondheid. Zij zet de kaders uit van waaruit gewerkt wordt binnen de gezondheidszorg. In deze module leer je hoe het beleid rondom preventie eruitziet in de gemeente/wijk waarin je werkt, wie de belangrijkste spelers hierin zijn en hoe jij als wijkverpleegkundige hiermee samen kunt werken. Ook word je uitgedaagd om na te denken over ziekenhuis verplaatste zorg en maak je kennis met innovaties rondom deze zorg. Tot slot sta je stil bij de meest voorkomende thema’s rondom preventie in de wijk zoals voeding, beweging en valpreventie en leer je interventies in te zetten.
Als verpleegkundige in de wijk werk je samen met veel verschillende professionals. In de afgelopen jaren is er een groeiende belangstelling voor het uitbreiden van vaardigheden en expertise op het gebied van coaching met name in de wijk. Als verpleegkundige ben je vaak één van de vele gezichten bij de client en regelmatig het aanspreekpunt voor veel verschillende professionals. Bij een goede samenwerking met professionals wordt de kwaliteit van zorg en dienstverlening verbeterd in de wijk. Maar wat als deze samenwerking minder goed verloopt? In deze module leer je door middel van effectieve coaching de professionele ontwikkeling, het werkplezier en de communicatie in je team en daarbuiten te verbeteren.
Passende zorg is van groot belang om zowel de kwaliteit van de zorgverlening als de patiënttevredenheid te waarborgen. Passende zorg houdt in dat de zorgverlening aansluit bij de unieke behoeften, voorkeuren en omstandigheden van elke individuele patiënt. Passende zorg heeft meerdere pijlers. In deze module leer je wat het concept passende zorg is, hoe je dit praktisch toepast in je eigen werksituatie en wordt met name stil gestaan hoe de zorg financieel geregeld is in de wijk. Wil je hier meer over weten zodat je meer kennis hebt van financieringsstromen, de besluiten die hierin genomen worden en hier invloed op uit kunt oefenen? Schrijf je dan in voor deze module.
Als (wijk)verpleegkundige speel je een cruciale rol bij het bieden van palliatieve zorg in de wijk. Hierbij leer je een holistische benadering hanteren om in fysieke, psychische, sociale en spirituele behoeften te ondersteunen. Daarnaast leer je in deze module welke spelers betrokken zijn in de wijk als het gaat om palliatieve zorg. Tevens sta je, na een verdieping in de theorie over verlies- en rouwkunde, stil bij het begeleiden van de client en diens naasten in de palliatieve fase. Wil je meer handvatten krijgen als het gaat om symptoommanagement en gespreksvoering in de palliatieve fase, de basis van rouwbegeleiding en de coördinatie van palliatieve zorg in de wijk? Een bevlogen expert neemt je 3 dagen mee in de verdieping van de palliatieve zorg in de wijk.
Als verpleegkundige ben je veel tijd kwijt met het invullen van formulieren en checklists. Kostbare tijd, die je liever aan de client besteedt. Administratieve taken zorgen voor een hoge werkdruk en zijn niet goed voor het werkplezier. In deze module leer je de regeldruk aanpakken vanuit je eigen visie op zorg. Je denkt na over wat is goede zorg en welke registratie hoort daarbij en waarom? Je hoort vaak de term ‘ontregel de zorg’ maar hoe doe je dat nou? In deze module leer je concreet hoe je de zorg kunt ‘ontregelen’ en hoe je dit aanpakt vanuit je professie.
In deze module richt je je specifiek op de ouder wordende mens, die te maken krijgt met multidomein problematiek. Om integrale preventieve zorg aan kwetsbare ouderen te organiseren en uit te voeren is het van belang voldoende kennis te hebben over de veel voorkomende problematiek bij ouderen in de wijk. Denk aan verdiepende kennis over het patho- en fysiologische proces van een gezonde veroudering, gerontologie en geriatrische reuzen, polyfarmacie bij ouderen en dementie, delier en depressie.
Om al deze kennis te integreren wordt aan de hand van een eigen ingebrachte casus geoefend met klinisch redeneren en het inzetten van specifieke meetinstrumenten bij kwetsbare ouderen. In deze meetinstrumenten worden veel aandacht besteed aan brede screening van risico inschatting en vroegsignalering.
Ruim de helft van de verpleegkundigen in de wijk krijgt weleens te maken met mensen met complexe psychische problematiek. Hierbij worden soms knelpunten ervaren in de vroeg signalering, ondersteuning en doorverwijzing. Van belang is dat je als verpleegkundige én meer kennis hebt over deze problematiek én de sociale kaart kent van de gemeente/stad waarin je werkt. De knelpunten kunnen namelijk opgelost worden door een goede samenwerking met andere professionals werkzaam in de wijk zoals sociale wijkteams, woningbouwverenigingen, politie en de GGZ. De kennis wordt aangeboden met behulp van recente onderzoeken en innovatieve concepten in de wijk ook leer je over psychofarmaca en de invloed hiervan. Naast de inhoudelijke verdieping verdiep je je in de sociale kaart als het gaat om de aanpak van psychische problematiek in de wijk en kun je de zorg in de keten en de wijk coördineren en verbeteren.
Heb je als verpleegkundige alles in huis om een goede professional in de veranderende wereld te zijn? Welke vaardigheden kun je verder ontwikkelen om in een wereld te kunnen functioneren die morgen weer anders is? Wil je een andere vibe, meer veerkracht en meer creativiteit? Dan is deze module iets voor jou. Je leert zelf nadenken over het werken in een complexe omgeving en hoe jij je daartoe verhoudt. Vanuit een andere houding mee in de waan van de dag. Het is een uitdagende module die je leert anders te kijken, je creativiteit te ontdekken, te handelen en te reflecteren. Schrijf je in als je zin hebt om met anderen aan de slag te gaan. Je werkt 3 dagen aan uitdagende realistische en complexe vraagstukken om je creativiteit, doorzettingsvermogen en wellicht humor in te zetten om je doel te bereiken. Tip; dit is een mooie verdiepende module die je na de module verpleegkundig leiderschap kunt volgen!
Als verpleegkundige verleen je zorg aan iedereen, dat is het mooie van je vak. Maar hoe doe je dat goed aan cliënten met een migratieachtergrond? Hoe sluit je goed aan en lever je persoonsgerichte zorg? In deze module leer je hoe je rekening kunt houden met de verschillende achtergronden. Allereerst sta je stil bij je eigen waarden en normen en waar die vandaan komen. Daarna verdiep je je concreet in een groep die jij tegenkomt in je eigen wijk. Daarbij ga je met behulp van een acteur (met migratieachtergrond of uitgebreide ervaring hiermee) realistische casussen oefenen door direct te leren hoe dit in praktijk te brengen. Ook een eigen casus wordt uitgespeeld en met cultuur sensitieve communicatie geoefend.
Durf jij dit aan? Schrijf je dan nu in voor deze module.
Onderstaande post-hbo’s komen ook mogelijk in aanmerking voor subsidie vanuit het IZA-fonds wijkverpleging. In deze post-hbo’s zit thematiek die vanuit het IZA-fonds wijkverpleging is beschreven.
Post hbo casemanagement dementie
Post hbo POH- ouderen
Post hbo leefstijlcoach
Post hbo palliatieve zorg
Bewezen kwaliteit
De CHE staat al jaren in de top van de hogescholen van Nederland. In de Keuzegids Hoger Onderwijs 2022 staat de CHE op de tweede plaats in de categorie middelgrote hogescholen. Onze docenten en trainers komen uit de beroepspraktijk of staan er nog met één been in. En dat merk je! Dit geldt ook voor onze deeltijdopleidingen. We zijn CEDEO-erkend voor zowel Maatwerk opleidingen met 92,6% klanttevredenheid als voor de open inschrijving met een 87,1% klanttevredenheid (onderzoek 2023). Daarnaast zijn een aantal van onze opleidingen officieel als Post-hbo geregistreerd bij CPION.