Als schooldirecteur kijkt iedereen naar jou. Welke kant gaan we op? Hoe verbeteren we de leerprestaties van kinderen? Dat vraagt wat van je leiderschapscapaciteiten.
Die ontwikkel je tijdens de opleiding Schoolleider Vakbekwaam. Deze opleiding is het vervolg op de post-hbo Schoolleider Basisbekwaam. Je verdiept je kennis van onderwijskundig leiderschap en veranderprocessen. Ook duik je verder in opbrengstgericht leiderschap op basis van onderzoeksmatig werken in de school. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld transformationeel en onderzoeksmatig leiderschap. Maar je volgt ook lessen in bestuur en governance en de resultaten en opbrengsten van verandering. Het programma? Je hebt gemiddeld eens in de twee à drie weken een studiedag aan de CHE. Daarnaast voer je opdrachten op jouw school uit en neem je samen met andere schoolleiders deel aan leerkringbijeenkomsten.
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
Circa 420 uur
Waarom studeren bij de CHE?
Groei in je werk én als persoon?
De CHE is kleinschalig en docenten kennen je bij naam. Je groeit niet alleen als professional, maar we kijken ook naar jouw persoonlijke ontwikkeling.
Breng morgen in de praktijk wat je vandaag leert
Je maakt direct impact op de organisatie waar je werkt. En andersom, uitdagingen op de werkvloer neem je mee als studiemateriaal.
Leer van experts uit het werkveld
Onderwijs ontwikkelen we samen met organisaties. Jouw docenten kennen de praktijk als geen ander én vertellen je alles over de laatste innovaties binnen jouw vakgebied.
Combineer werk, studie en privé op jouw manier
We denken actief met je mee. Zodat een studie past in jouw leven. Opleiden doen we samen.
Opleidingsinformatie
Doelgroep
De opleiding Schoolleider Vakbekwaam is voor schoolleiders uit het primair-, het voortgezet- en het middelbaar onderwijs. De opleiding richt zich op onderwijskundig leiderschap, veranderingsprocessen en opbrengstgericht leiderschap op basis van onderzoeksmatig werken in de school. Om te worden toegelaten is het diploma Schoolleider Basisbekwaam (of vergelijkbaar) en een leidinggevende functie in de school vereist.
Inhoud
Leerlijnen
De opleiding Schoolleider is opgebouwd langs drie leerlijnen.
1. De thematische lijn; in de thematische lijn wordt de inhoud van de opleiding vormgegeven
2. De onderzoekslijn; in de onderzoekslijn worden onderzoeksvaardigheden geleerd en toegepast
3. De persoonlijke lijn; in de persoonlijke staat de persoonlijke ontwikkeling van de cursist centraal.
Deze leerlijnen sluiten aan op de leerlijnen van de Master Educational Leadership.
In de thematische lijn komt de theorie over leiderschap in de breedste zin aan de orde. In de onderzoekslijn gaat het met name over de onderzoekende houding van de schoolleider in relatie tot opbrengstgericht werken. In de persoonlijke lijn staat de persoonlijke ontwikkeling van de student centraal in relatie tot de schoolleiderscompetenties. In het programma is er een constante wisselwerking tussen de verschillende leerlijnen. De opleiding is concentrisch van opbouw. Dat wil zeggen dat de thema’s uit het eerste jaar (Basisbekwaam) terugkomen in het tweede jaar (Vakbekwaam), maar dan op een verdiept niveau. In het eerste jaar worden actuele thema’s aan de orde gesteld in relatie tot de eigen organisatie en een plan van aanpak voor een organisatieverandering gemaakt. Het tweede jaar staat in het teken van de implementatie van de verandering.
Docenten
Penta Nova is een samenwerkingsverband van zes hogescholen. Gezamenlijk verzorgen wij verschillende opleidingen voor (toekomstige) leidinggevenden uit het primair, voortgezet en middelbaar (beroeps)onderwijs. De vijf partners van Penta Nova zijn de Hogeschool Leiden, Driestar Hogeschool, P.c. Hogeschool Marnix Academie, Hogeschool INHolland, de Viaa en de Christelijke Hogeschool Ede. De docenten die worden ingezet zijn afkomstig van deze vijf partners.
Docenten vanuit de Christelijke Hogeschool Ede: Hilda Paalman- Vos en Bert Godschalk.
Gebundelde kennis van leiderschap in het onderwijs
Deze master voor schoolleiders wordt gegeven door Penta Nova. Dat is een samenwerkingsverband van zes hogescholen, waaronder de CHE. Je krijgt les van de beste docenten en profiteert van de gezamenlijke kennis die aanwezig is bij deze hogescholen.
Praktische informatie
Kosten
Informatie over de kosten vind je op de website van Penta Nova.
Lesdagen
De opleiding Schoolleider Vakbekwaam start in september en duurt één jaar; de opleidingsdag is dinsdag of donderdag afhankelijk van de leslocatie. Aan het begin van de opleiding is een tweedaags seminar gepland. Gemiddeld een keer per twee à drie weken is er een collegedag op de hogeschool. Daarnaast zijn er andere activiteiten zoals een aantal onbegeleide leerkring-bijeenkomsten die de leerkring zelf plant op de scholen van de studenten. Kijk voor het rooster dat medio mei beschikbaar komt op www.pentanova.nl.
Locatie
De opleiding wordt aangeboden in Haarlem/Alkmaar, Leiden, Rotterdam/Den Haag, Gouda, Utrecht, Ede, Zwolle.
Op basis van inschrijvingen wordt bepaald in welke plaats de opleiding wordt gegeven.
Bewezen kwaliteit
De CHE staat al jaren in de top van de hogescholen van Nederland. In de Keuzegids Hoger Onderwijs 2022 staat de CHE op de tweede plaats in de categorie middelgrote hogescholen. Onze docenten en trainers komen uit de beroepspraktijk of staan er nog met één been in. En dat merk je! Dit geldt ook voor onze deeltijdopleidingen. We zijn CEDEO-erkend voor zowel Maatwerk opleidingen met 92,6% klanttevredenheid als voor de open inschrijving met een 87,1% klanttevredenheid (onderzoek 2023). Daarnaast zijn een aantal van onze opleidingen officieel als Post-hbo geregistreerd bij CPION.