De ouderenzorg in de eerstelijnszorg wordt steeds belangrijker doordat ouderen langer thuis wonen. Dit merk je dus ook in de huisartsenpraktijk. Wil jij leren hoe je als praktijkondersteuner op een integrale manier zorg organiseert en verleent aan ouderen met (complexe) zorgvragen en hun naasten? Dan is deze POH Ouderenzorg opleiding iets voor jou.
Je leert in deze POH Ouderenzorg opleiding hoe de (preventieve) zorg aan kwetsbare ouderen wordt vormgegeven in de huisartsenpraktijk en daarbuiten. Ook ontdek je wat jouw rol daarin is als POH-ouderen en hoe jij een bijdrage kunt leveren aan behoud en herstel van functioneren en zelfredzaamheid, waarbij veiligheid en de ervaren kwaliteit van leven van ouderen voorop staat.
De POH Ouderenzorg opleiding is opgebouwd uit drie modules. Deze modules zijn gebaseerd op het competentieprofiel POH-Ouderen 2021. Je volgt lessen op de CHE, online en je werkt aan verschillende praktijkopdrachten. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende modules.
Na afloop van de POH Ouderenzorg opleiding kun je zorg voor kwetsbare ouderen in de huisartsenpraktijk aantoonbaar integraal uitvoeren. Vind jij het belangrijk om goed vooruit te denken en acties uit te zetten in de zorg aan kwetsbare ouderen? En wil je samen met andere deelnemers leren hoe je het lokale netwerk hiervoor inzet om beter samen te werken met andere disciplines? Dan is deze nieuw ontwikkelde POH Ouderenzorg opleiding wat voor jou!
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
Per studiedag heb je ongeveer 6 uur nodig om jezelf voor te bereiden. Dit doe je in een online leeromgeving. Daarnaast maak je nog een aantal opdrachten die je op je werkplek moet uitvoeren. Dit zal je ongeveer 20 uur kosten.
-
Toelatingseisen
- Je bent praktijkondersteuner met in de basisopleiding kennis van Diabetes Mellitus, COPD en astma en CVRM ketenzorg in de huisartsenpraktijk of je bent werkzaam als wijkverpleegkundige.
- Je hebt een werkplek/stageplek van minimaal 8 praktijkuren per week als praktijkondersteuner bij een huisartsenpraktijk of als wijkverpleegkundige.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Neem dan contact op met professionalsgz@che.nl.
Waarom studeren bij de CHE?
Groei in je werk én als persoon?
De CHE is kleinschalig en docenten kennen je bij naam. Je groeit niet alleen als professional, maar we kijken ook naar jouw persoonlijke ontwikkeling.
Breng morgen in de praktijk wat je vandaag leert
Je maakt direct impact op de organisatie waar je werkt. En andersom, uitdagingen op de werkvloer neem je mee als studiemateriaal.
Leer van experts uit het werkveld
Onderwijs ontwikkelen we samen met organisaties. Jouw docenten kennen de praktijk als geen ander én vertellen je alles over de laatste innovaties binnen jouw vakgebied.
Combineer werk, studie en privé op jouw manier
We denken actief met je mee. Zodat een studie past in jouw leven. Opleiden doen we samen.
Opleidingsinformatie
Modules
De POH Ouderenzorg opleiding is opgebouwd uit drie modules. Deze modules zijn gebaseerd op het competentieprofiel POH-Ouderen 2021. Je volgt lessen op de CHE, neemt deel aan intervisiesessies en werkt aan een praktijkopdracht. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende modules. Let op: deze post-hbo is in ontwikkeling. Er kunnen nog kleine wijzigingen plaatsvinden aan de inhoud van modules.
Module klinisch redeneren bij ouderen
In deze module richt je je specifiek op de ouder wordende mens, die te maken krijgt met multidomein problematiek. Om integrale, preventieve en persoonsgerichte zorg aan kwetsbare ouderen te organiseren en uit te voeren, is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt over veelvoorkomende problematiek bij ouderen in de huisartsenpraktijk. Denk aan verdiepende kennis over het patho- en fysiologische proces van een gezonde veroudering, gerontologie en geriatrische reuzen, polyfarmacie bij ouderen, wet- en regelgeving, zorg aan ouderen met een migratie achtergrond, signalering ouderenmishandeling etc. Je oefent met klinisch redeneren en het inzetten van specifieke meetinstrumenten bij kwetsbare ouderen. Ook komt het benutten van eHealth en zorgtechnologie aan bod. Daarnaast leer je hoe je moet samenwerken in een samenhangend zorgnetwerk. Je verdiept deze kennis en vaardigheden in module organiseren en samenwerken.
Module organiseren en samenwerken
In deze module sta je stil bij het organiseren van je werkzaamheden als POH-Ouderen. Het gaat hierbij om het organiseren van (preventieve) zorg rondom de kwetsbare oudere met complexe (zorg)vragen. Uitgangspunten hierbij zijn het versterken van het patiëntsysteem en het bevorderen van de eigen regie en zelfmanagement van de patiënt vanuit de visie op persoonsgericht werken. Daarnaast werk je samen om preventieve zorg rondom ouderen op te zetten, waarbij je kennis hebt van de sociale kaart op het gebied van ouderenzorg in de regio waar je werkt. Ook verdiep je je in het lokale gemeentelijke beleid rondom integrale zorg. Je leert in deze module hoe jij als POH-Ouderen multidisciplinair samenwerkt en afstemt. In deze module is aandacht voor de rol die je hebt als verantwoordelijke voor de zorgcoördinatie in complexe zorgsituaties, de samenwerking met de huisarts en de juridische kaders die daarbij van toepassing zijn. Je coacht en ondersteunt het zorg- en supportnetwerk van mensen door deskundigheid in te zetten en te versterken waar nodig.
Module professionele identiteit
In deze module werk je aan professionalisering door het oefenen van reflectieve vaardigheden, je visie op goede zorg te verwoorden en uit te dragen en je professionele ontwikkeling te presenteren.
Docenten
Je krijgt les van CHE-docenten en gastdocenten uit het werkveld.
Accreditatie
Na afronding van de POH Ouderenzorg opleiding ontvang je een certificaat van deelname, zodat je kunt aantonen dat jij als zorgprofessional aanvullend geschoold bent m.b.t. zorg aan ouderen in de huisartsenpraktijk. Er is accreditatie aangevraagd bij de Nederlandse Vereniging voor Praktijkondersteuners en Praktijkverpleegkundigen (NVvPO) en V&VN.
Praktische Informatie
Lesdagen en tijden
Alle lesdagen zijn van 14.20 tot 19.55 uur.
- 23 januari
- 6 februari (online)
- 20 februari
- 6 maart (online)
- 20 maart
- 3 april (online)
- 8 mei
Maatwerk of incompany
De post-hbo POH-Ouderen kan ook incompany of op maat gegeven worden. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact op met professionalsgz@che.nl.
Heb je vragen?
Neem contact op met de coördinator van de opleiding, Emmalie van Rij, via professionalsgz@che.nl.