Steeds meer zorg vindt plaats binnen de huisartsenpraktijk. Denk bijvoorbeeld aan zorg voor mensen met diabetes, astma of hart- en vaatziekten. Praktijkondersteuners zijn niet meer weg te denken uit de huisartsenpraktijk. Ze nemen steeds meer taken over van de huisarts. Word jij de rechterhand van de huisarts?
Kies dan voor de post-hbo-opleiding tot praktijkondersteuner aan de CHE. In een jaar tijd verdiep je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van zorg aan chronisch zieken. Op je spreekuur komen mensen met Diabetes Mellitus type II, Astma/COPD en/of cardiovasculaire risico's. Verder begeleid je mensen die gezond gedrag willen leren. Je werk is dan ook erg afwisselend. Het ene moment geef je voorlichting over een gezonde leefstijl, even later controleer je iemands hartritme en longfunctie. De opleiding bestaat uit een mix van lessen, zelfstudie en praktijkopdrachten. Daarbij kun je rekenen op intensieve begeleiding van onze docenten. Die werken zelf trouwens ook vaak in de zorg. Ze spreken dus jouw taal en kennen de praktijk.
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
Opleiding 38 lesdagen van 6 uur en instapmodule en assessment 50 uur E-learning en 1 lesdag
-
Kosten
Prijs : € 7.700,- ; instapmodule (ex. e-learning): € 250,-
De kosten van de instapmodule zijn exclusief de kosten voor de verplichte E-learning. Het volgen van de e-learning levert accreditatiepunten op en een bewijs van deelname na afloop. -
Lessen op locatie
In verband met de huidige situatie (Covid-19) worden de post-hbo opleidingen van de CHE vanaf september op locatie georganiseerd. Hiervoor werken we samen met De Basiliek in Veenendaal. De Basiliek is gelegen vlak naast de A12, dus makkelijk bereikbaar per auto en met goede parkeervoorzieningen.
De gezondheid van onze studenten, docenten en medewerkers staat voorop, de richtlijnen van de overheid en het RIVM worden nageleefd. -
Toelatingseisen
Hbo-verpleegkundige met minimaal 2 jaar relevante werkervaring. Voor elke andere relevante Hbo opleiding, Mbo-plus, doktersassistentes en in service A-plus met aantoonbare Hbo-werk en denkniveau, is er de mogelijkheid om een instapmodule te volgen.
Opleidingsinformatie
Doelgroep
Hbo-verpleegkundige met minimaal 2 jaar relevante werkervaring. Voor elke andere relevante Hbo opleiding, Mbo-plus, doktersassistentes en in service opgeleide verpleegkundigen is er de mogelijkheid om een instapmodule te volgen incl. assessment.
Instapmodule
De instapmodule bestaat uit:
- een kennistoets met als inhoud: basiskennis anatomie, fysiologie, pathologie, klinisch redeneren en reflectie;
- een assessment aan de hand van een portfolio en een persoonlijk (digitaal)gesprek.
Docenten
Opleidingscoördinator : Annemieke Pungu. Module coördinatoren en lesgevende (gast)docenten ervaren POH’s, kaderartsen en andere specialisten.
Lesdagen
Module 1 | 5 dagen | De POH als professional | 21 en 28 januari 2021, 4 en 11 februari, 11 maart 2021 |
Module 2 | 8 dagen | De patiënt met CVRM | 25 maart, 8, 15 en 22 april, 20 en 27 mei, 3 en 10 juni 2021 |
Module 3 | 8 dagen | De patiënt met Diabetes Mellitus | 9, 16, 23 en 30 september, 7, 14 en 28 oktober 4 november 2021 |
Module 4 | 8 dagen | De patiënt met astma/COPD | 11, 18 en 25 november, 2, 9 en 16 december 2021 6 en 13 januari 2022 |
Module 5 | 8 dagen | De oudere zorgvrager | 20 en 27 januari 2022, 3, 10 en 17 februari, 3, 10,17 maart 2022 |
Laatste lesdag toets/pitch en afsluiting | 24 maart 2022 | ||
Diplomering | 12 mei 2022 vanaf 19.30 uur |

Wat je al weet, hoef je niet opnieuw te leren
Deze post-hbo opleiding bestaat uit modules. Aan de hand van een quickscan kijken we welke kennis en ervaring jij al hebt. Vervolgens stellen we een persoonlijk onderwijsprogramma voor je samen.
Modules
Module 1 - De POH als professional
- Welke professionele rol speel je als praktijkondersteuner in de huisartsenzorg? Die vraag staat centraal in de introductiemodule. Je ontdekt hoe je inzichtelijk en resultaatgericht patiënten begeleidt, voorlichting geeft, adviseert en instrueert. We behandelen verschillende methoden, classificaties en instrumenten en kijken hoe je daar straks in de praktijk mee werkt, op basis van evidence based practice.
- Deze module bestaat uit 5 lesdagen.
Module 2 - De patiënt met cardiovasculaire risico’s in de huisartsenpraktijk
- Door de vergrijzing neemt het aantal patiënten met cardiovasculaire aandoeningen de komende jaren naar verwachting flink toe. In deze module leer je hoe jij als praktijkondersteuner deze patiënten helpt. Je leert om volgens NHG-standaarden cardiovasculaire risico’s in te schatten en te behandelen. Ook het geven van voorlichting en educatie komt aan bod, net als het houden van spreekuren. In deze module krijgt het stoppen met roken aandacht.
- Deze module bestaat uit 8 lesdagen.
Module 3 - De patiënt met Diabetes Mellitus in de huisartsenpraktijk
- Wat betekent het voor mensen om Diabetes Mellitus Type II te hebben? Dat ontdek je in deze module. Je verdiept je in het ziektebeeld en leert hoe je patiënten met deze aandoening behandelt en begeleidt volgens de NHG-standaard. Je oefent daarom veel met het verlenen van consulten. Daarbij kun je meteen de theorieën uit de voorlichtingskunde, zoals self-efficacy, toepassen. Verder leer je meer over het belang en gebruik van de sociale kaart. Inclusief de basis van insuline therapie.
- Deze module bestaat uit 8 lesdagen.
Module 4 - De patiënt met astma/COPD in de huisartsenpraktijk
- In deze module verdiep je je in het ziektebeeld, de medische behandeling, de gevolgen van en het zelfmanagement bij Astma/COPD. Ook de sociale kaart en samenwerking met andere zorgverleners komen aan bod, net als methodieken en standaarden (o.a. NHG-standaard). Hiermee wordt de basis gelegd voor je consulten, maar ook voor effectmeting, kwaliteitsverbetering en innovatie. Inclusief certificaat inhalatie medicatie instructie scholing gegeven door erkende IMIS trainer.
- Deze module bestaat uit 8 lesdagen.
Module 5 - Ouderenzorg
- Oudere patiënten hebben vaak meerdere klachten en aandoeningen, die nogal eens door elkaar heenlopen. Ook het veelvuldig en gecombineerd gebruik van medicijnen kan problemen opleveren. In deze module leer je hoe je klachten, aandoeningen en medicijngebruik van oudere patiënten in kaart brengt. Zodat je eventueel in overleg met de huisarts de behandeling kan aanpassen. Tijdens deze module is er ook aandacht voor voorlichting en preventie, zoals valpreventie.
- Deze module bestaat uit 8 lesdagen.
Module-overstijgende leerlijnen
- Een deel van de vaardigheden en kennis die je nodig hebt als praktijkondersteuner is niet direct gerelateerd aan één categorie patiënten. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning van zelfmanagement, motiverende gespreksvoering, oplossingsgericht werken, klinisch redeneren, de waarde van wat je weet, farmacologie en innovatie en kwaliteitszorg. Deze onderwerpen komen daarom als leerlijn terug in meerdere modules.
- Deze module bestaat uit 8 lesdagen.
Bewezen kwaliteit
De CHE staat al jaren in de top van de hogescholen van Nederland. In de Keuzegids Hoger Onderwijs 2020 staat de CHE op de eerste plaats in de categorie middelgrote hogescholen. Onze docenten en trainers komen uit de beroepspraktijk of staan er nog met één been in. En dat merk je! Dit geldt ook voor onze deeltijdopleidingen. We zijn CEDEO-erkend voor zowel Maatwerk opleidingen als voor de open inschrijving. Daarnaast is een aantal van onze opleidingen officieel als Post-hbo geregistreerd (www.sphbo.nl).
CEDEO-score Open Inschrijving: 92,2% klanttevredenheid (onderzoek 2018)
CEDEO-score Maatwerk: 96,1% klanttevredenheid (onderzoek 2018)