Pleegkinderen, ouders, pleegouders, eigen kinderen van pleegouders; zij hebben allemaal hun eigen perspectief, rol, proces en behoeften gedurende de pleegzorgplaatsing. En dan heb je ook nog het sociale netwerk en familienetwerk rond een pleeggezin. Hoe kun je elke stem horen, breng je die verschillende perspectieven bij elkaar en draag je bij aan het creëren van een gezamenlijke wereld voor het pleegkind?
Daar gaat het over in de post-hbo Jeugdzorgwerker Pleegzorg aan de CHE. Je leert hoe je op systemische wijze perspectieven in kaart brengt en helderheid schept over rollen en processen binnen de twee families waarin een pleegkind opgroeit. Dat doen we aan de hand van de fases in de methodiekhandleiding 'pleegzorg begeleiden is een vak’. Van de voorbereiding van de plaatsing tot het creëren van een goede start. En van het bieden van helder perspectief tot de nazorg na een eventuele terugkeer of juist langer verblijf van het pleegkind. Daarbij is er veel aandacht voor het omgaan met bijvoorbeeld trauma’s, verlieservaringen en loyaliteitsconflicten. De post-hbo bevat een mix aan theorie en praktijk, waarbij je onder meer les krijgt van gastdocenten en ervaringsdeskundigen uit de pleegzorg. Verder spar je veel met collega-pleegzorgbegeleiders en reflecteer je op jouw rol als professional in het pleegzorgsysteem. Na afloop weet jij hoe je werkt aan verbinding in complexe relaties vanuit een duidelijk visie op een gezamenlijke wereld. En kun je pleegouders en ouders ondersteunen in het bouwen aan gedeeld opvoederschap.
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
Je volgt 10 bijeenkomsten verspreid over het jaar. Houd er rekening mee dat je tussen de bijeenkomsten ook tijd nodig hebt voor voorbereiding en zelfstudie.
-
SKJ-registratie
De post-hbo Jeugdzorgwerker Pleegzorg is geaccrediteerd bij SKJ voor 96,00 punten.
-
Toelatingseisen
Een relevante werkplek in de pleegzorg.
Waarom studeren bij de CHE?
Groei in je werk én als persoon?
De CHE is kleinschalig en docenten kennen je bij naam. Je groeit niet alleen als professional, maar we kijken ook naar jouw persoonlijke ontwikkeling.
Breng morgen in de praktijk wat je vandaag leert
Je maakt direct impact op de organisatie waar je werkt. En andersom, uitdagingen op de werkvloer neem je mee als studiemateriaal.
Leer van experts uit het werkveld
Onderwijs ontwikkelen we samen met organisaties. Jouw docenten kennen de praktijk als geen ander én vertellen je alles over de laatste innovaties binnen jouw vakgebied.
Combineer werk, studie en privé op jouw manier
We denken actief met je mee. Zodat een studie past in jouw leven. Opleiden doen we samen.
Opleidingsinformatie
Doelgroep
Deze post-hbo is bedoeld voor pleegzorgbegeleiders. Omdat bespreking van praktijksituaties en reflectie op je handelen als pleegzorgbegeleider deel uitmaakt van de opleiding, is bij voorkeur minimaal één jaar werkervaring nodig om deel te nemen.
Programma
De post-hbo Pleegzorg bestaat uit 10 lesdagen die verspreid over een jaar plaatsvinden. Daarin doe je niet alleen kennis en vaardigheden op. Tijdens intervisie staat de ontwikkeling van je persoonlijke professionaliteit centraal, door reflectie op praktijkervaringen. Je sluit de opleiding af met het maken van een portfolio, met daarin een reflectie op je eigen professionaliteit en een verslag waarbij je aan de hand van eigen casuïstiek aantoont hoe je de nieuwe kennis en methodieken hebt toegepast in de praktijk.
Lesdagen
Lesdagen volgen.
Modules
Module 1: De voorbereiding
Elk jaar groeien ruim 20.000 pleegkinderen op in pleeggezinnen, voor korte of langere tijd. Dit betreft zowel netwerkpleeggezinnen als bestandspleeggezinnen. Waarin verschillen netwerkpleegouders van bestandsouders en wat dit betekent voor de begeleiding? En hoe bereid je je als pleegzorgwerker voor op plaatsing en kun je in deze fase al perspectieven en behoeften in kaart brengen? Daar denken we samen over na in deze module.
Module 2: Een goede start
Een goede start in het pleeggezin is essentieel. Voor alle betrokkenen is het een nieuwe situatie die emoties oproept. Ouders ervaren verlies van hun kind. Pleegouders kunnen uitgekeken hebben naar het pleegkind. Pleegkinderen hebben niet zelden trauma’s. Je leert om steeds vanuit alle perspectieven te kijken en ontdekt hoe je vanuit meerzijdige partijdigheid de samenwerking tussen pleegouders en ouders kan versterken. In deze module komt de samenhang tussen trauma, hechting en loyaliteit aan bod. Ook is er veel aandacht voor het bevorderen van traumasensitief werken in pleeggezinnen.
Module 3: Helder perspectief
Een belangrijke taak als pleegzorgwerker is het zo snel mogelijk helder krijgen van het perspectief van het kind. Wat is daarvoor nodig? En als een kind niet terug naar de ouders kan, wat is dan het perspectief? In deze module leer je over ouderschapstheorie en roldifferentiatie. Hoe ga je om het het verlies van ouders en geef je erkenning aan het trauma van de uithuisplaatsing? Ook leer je hoe je het pleeggezin kan begeleiden bij hechtingsproblematiek van het kind.
Module 4: Terug naar huis of langer verblijf in het pleeggezin
De diepe emoties die een beslissing over de toekomst van een pleegkind met zich meebrengen, kunnen grote impact hebben op alle betrokkenen rondom het pleegkind. Hechting en loyaliteit spelen daarbij een belangrijke rol. In deze module verdiep je je daarom in de relatie tussen hechting en loyaliteit. Hoe kun je loyaliteit opmerken en erkennen? Hoe ondersteun je een pleeggezin bij gedragsproblematiek? Hoe versterk je veilige gehechtheidsrelatie tussen kind en pleegouders? Hoe bevorder je sensitief en responsief ouderschap? En hoe betrek je de eigen kinderen van pleegouders bij de plaatsing en geef je hen een stem? Dat soort vragen komen in deze module aan bod.
Module 5: Vervolgondersteuning
De afronding van een pleegzorgplaatsing verdient aandacht. Hoe geef je erkenning en waardering voor de inzet van pleegouders? Hoe evalueer je een afgebroken pleegzorgplaatsing en wat betekent dit voor een eventuele nieuwe plaatsing? En als het kind is teruggekeerd naar ouders: hoe kan er dan contact blijven met de pleegouders? Daar gaat het over in deze module.