Als hulpverlener of begeleider zie je regelmatig de grote impact die relatie- en gezinsproblemen hebben. Daarom wil jij jezelf verder ontwikkelen. De post-hbo-opleiding Contextuele Hulpverlening Basis is dan een goede optie.
Tijdens deze tweejarige basisopleiding maak je kennis met de beginselen van het contextuele denken. Aan bod komen thema’s als loyaliteit, balans van geven en ontvangen, parentificatie en meerzijdige partijdigheid. Dat is niet alleen droge theorie. Tijdens trainingsdagen oefen je hoe je de contextuele benadering inzet in gesprekken met cliënten. Hoe je verlangen naar verbondenheid mobiliseert en mensen weer in dialoog brengt met betekenisvolle anderen. Je zoomt natuurlijk ook uitgebreid in op wie je zelf bent en hoe dat je werk raakt. Als je klaar bent met deze studie? Dan heb je verregaande kennis en inzicht van de contextuele benadering. Je kan dat op methodische wijze toepassen bij uitdagende problemen en hebt daarbij inzicht in je eigen valkuilen.
De lesdata voor het komende jaar worden in maart-april vastgesteld en op deze site gepubliceerd.
NB: De Phbo Contextuele Hulpverlening Basis geeft vrijstelling voor een groot aantal onderdelen van de Master Contextuele Benadering.
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
35 EC, waarvan 225 contacturen in 21 lesdagen, plus 2 series van 10 groepssupervisies in een groep van maximaal 5 studenten en twee series van 10 intervisiezittingen in diezelfde groep. Het studiejaar loopt van september t/m juni.
-
Lessen op locatie
Op basis van de huidige situatie worden de post-hbo opleidingen van de CHE vanaf september op locatie georganiseerd. Hiervoor werken we samen met De Basiliek in Veenendaal. De Basiliek is gelegen vlak naast de A12, dus makkelijk bereikbaar per auto en met goede parkeervoorzieningen.
De gezondheid van onze studenten, docenten en medewerkers staat voorop, de richtlijnen van de overheid en het RIVM worden nageleefd.
-
Toelatingseisen
Relevante hbo- of wo-opleiding in een sociaal agogische richting en minimaal 8 uur werkzaam in de praktijk
Opleidingsinformatie
Doelgroep
Voor iedereen die regelmatig te maken krijgt met relatie- en gezinsproblemen en alles wat daarbij komt kijken. Van sociaal werkers tot psychologen en van systeemtherapeuten tot pastoraal werkers. Maar ook werkers in de jeugdzorg, POH-GGZ of supervisoren en coaches kunnen effectiever hulpverlenen of begeleiden als ze zich de contextuele benadering eigen maken.
Doelen
- Je hebt kennis van, en inzicht in het gedachtegoed van de Contextuele Benadering (o.a. aan de hand van kernbegrippen: relationele ethiek, rechtvaardigheid, loyaliteit, destructief en constructief recht, de balans van het geven en het ontvangen, de roulerende rekening)
- Je kunt in een gegeven casuïstiek de kernbegrippen uit het contextuele denken herkennen en inpassen in het diagnostisch denken alsmede het contextuele gedachtegoed concretiseren in interventies en strategieën in een hulpverleningsproces.
- Je kunt je eigen familiegeschiedenis analyseren aan de hand van het begrippenkader van de Contextuele Benaderingen en bent in staat gevolg te geven aan de verworven inzichten.
- Je kunt het contextuele denken integreren in je eigen werkpraktijk.
Inhoud
In deze opleiding komt het gehele contextuele gedachtegoed aan de orde met haar kernthema’s als loyaliteit, balans van geven en ontvangen, parentificatie, meerzijdige partijdigheid, etc. In trainingsdagen wordt geoefend met de vertaling van dit denken naar de hulpverleningspraktijk. Daarbij zal het eerste jaar meer de basiselementen behandelen, terwijl in het tweede jaar verdieping en verbijzondering centraal staat.
Enkele lesdagen kunnen worden gecombineerd met studenten van andere opleidingen van het ICB.
In de supervisie wordt eerst stilgestaan bij het eigen genogram van de studenten. Vervolgens zal de supervisie de integratie vormen van de theorie, de praktijk en de persoon. Het intervisietraject zal thema’s aan de orde stelen die direct met de praktijk van contextueel hulpverlenen te maken hebben.
Docenten
- Dr. Jaap van der Meiden MCH, Contextueel therapeut en supervisor VCW, systeemtherapeut NVRG, therapeut EAP
- Kees Verduijn MCH, Contextueel therapeut en supervisor VCW, therapeut EAP, opleider Video Hometraining AIT
- Albert van Dieren MCH, Contextueel therapeut en supervisor VCW
- Dr. Wim Dekker, socioloog
- Dr. Gert Vierwind, filosoof
Praktische informatie
Registraties
- 868 registerpunten Registerplein categorie Sociaal Agogen en Maatschappelijk Werkers, ID 402526
- 288 punten voor accreditatie Jeugdzorgwerker bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, SKJ, ID SKJ207261.
- Deze opleiding voldoet aan de opleidingscriteria voor Contextueel Hulpverlener VCW reg., de criteria voor werkervaring buiten beschouwing gelaten.
- Deze opleiding is opgenomen op de goedgekeurde vervolgopleidingenlijst van de NVPA.
Fiscaal voordeel
Kosten die je zelf maakt voor je studie of opleiding zijn aftrekbaar. Deze regeling zou al in 2018 worden afgebouwd, maar blijkt inmiddels voor de derde keer te zijn verlengd. Start daarom dit jaar met de opleiding van je keuze! Op de site van de Belastingdienst lees je meer over Studiekosten of andere scholingsuitgaven.
Vrijstellingen
Vanwege de samenhang van de lessen worden slecht bij hoge uitzondering vrijstellingen verleend voor delen van het programma.
Vrijstellingen voor de Master Contextuele Benadering
Het certificaat Phbo Contextuele Hulpverlening Basis geeft tot 6 jaar na certificering recht op vrijstellingen voor de Master Contextuele Benadering, voor zover het curriculum van de MCB niet is gewijzigd. Wil je daar meer over weten, klik hier.
Contact
Ben je geïnteresseerd maar heb je ook nog vragen? Neem gerust met één van onderstaande personen contact op:
Petra van Dijk, coördinator ICB opleidingen
Kees Verduijn, coördinator aanmeldingen
Wil je alumni spreken? Dat kan, mail dan naar professionalssw@che.nl en we brengen je met een alumnus in contact!
Inschrijving
Heb je besloten om je in te schrijven? Dat kun je doen met de groene knop rechtsboven deze pagina. Bij de inschrijving wordt gevraagd om je CV en je diploma van je hoogst genoten opleiding te uploaden. Zorg dat je deze documenten digitaal beschikbaar hebt. Zonder deze documenten kunnen we niet vaststellen of je voldoet aan de toelatingseisen.
“Ik heb de opleiding als zeer prettig ervaren. Er werd goede theorie aangereikt door contextueel geschoolde docenten. Als student bespreek je je eigen gezin van herkomst tijdens de supervisie. Hierdoor zie je welke leefpatronen je hebt ontwikkeld en welke verantwoordelijkheden je moet nemen om bepaalde negatieve patronen constructief om te buigen. Dit heb ik als zeer verrijkend ervaren.”
Bewezen kwaliteit
De CHE staat al jaren in de top van de hogescholen van Nederland. In de Keuzegids Hoger Onderwijs 2020 staat de CHE op de eerste plaats in de categorie middelgrote hogescholen. Onze docenten en trainers komen uit de beroepspraktijk of staan er nog met één been in. En dat merk je! Dit geldt ook voor onze deeltijdopleidingen. We zijn CEDEO-erkend voor zowel Maatwerk opleidingen als voor de open inschrijving. Daarnaast is een aantal van onze opleidingen officieel als Post-hbo geregistreerd (www.sphbo.nl).
CEDEO-score Open Inschrijving: 92,2% klanttevredenheid (onderzoek 2018)
CEDEO-score Maatwerk: 96,1% klanttevredenheid (onderzoek 2018)