Nederland vergrijst in rap tempo. Ook het aantal mensen met dementie neemt snel toe. In 2021 waren er ongeveer 290.000 mensen met dementie in Nederland. Naar alle waarschijnlijkheid is dat aantal in 2040 opgelopen tot ruim een half miljoen. Eén op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen, krijgt uiteindelijk dementie (Alzheimer Nederland, 2021).
Uit de Dementiemonitor van 2022 blijkt dat 25% van de mensen met dementie zich vaak eenzaam voelt, 75% maakt geen gebruik van dagbesteding en 75% voelt zich niet voorbereid op een opname als thuis wonen niet meer mogelijk is. Er is dus nog genoeg te doen! Mantelzorgers van mensen met dementie geven daarbij aan dat bovenaan de top 3 van noodzakelijke professionals de casemanager dementie staat (Dementiemonitor Mantelzorg, 2022). Kortom: casemanagers zijn absoluut noodzakelijk voor goede zorg aan mensen met dementie! Wil jij daar een bijdrage aanleveren? Kom dan bij de CHE de opleiding Casemanagement dementie volgen!
De casemanager dementie is een vaste begeleider met een speciale opleiding daarvoor. Hij/zij volgt mensen met dementie en hun naaste op de voet, kijkt met hen vooruit, biedt een luisterend oor, weet de weg in het woud van professionele instellingen in de regio, bemiddelt bij het regelen van hulp en helpt bij het nemen van lastige beslissingen (Alzheimer Nederland, 2022). De casemanager werkt volgens het Expertiseprofiel Dementieverpleegkundige (V&VN, 2017) of Expertiseprofiel Casemanager Dementie Sociaal Werk Zorg (BPSW, 2018). Hij/zij houdt zich in het werk aan de afspraken zoals gemaakt in de Zorgstandaard Dementie (2020). Beide documenten vormen dan ook de basis van deze opleiding Casemanagement dementie. Thema's die samenhangen met de beschreven rollen in het Expertiseprofiel/ -gebied en onderwerpen uit de zorgstandaard komen beide aan bod in de opleiding. Daarbij krijg je niet alleen nieuwe theoretische inzichten, maar neemt de praktische vertaling naar je eigen werkveld ook een belangrijke plek in. Tot slot maakt een praktische training waarin je jouw manier van bejegenen oefent met een acteur en expert, onderdeel uit van opleiding Casemanagement dementie.
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
11 of 12 lesdagen. Daarnaast voorbereiding van de lesdagen en uitwerken van 2 toetsen (schriftelijke opdracht en presentatie).
-
Registratie
Accreditatie is verleend door V&VN en Registerplein voor 60 punten.
-
Toelatingseisen
- HBO-V of Social Work
- I.v.m. het kunnen maken van de toetsen: minimaal 3 dagen in de week werkzaam met mensen met dementie, hbo werk- en denkniveau.
Heb jij geen HBO-V of Social Work, maar wel een opleiding die volgens jou hiermee overeenkomt? Neem dan contact op door een e-mail te sturen naar gzprofessionals@che.nl. We beoordelen dan of we je diploma eventueel ter beoordeling door kunnen sturen naar de beroepsvereniging die het meest aansluit bij jouw achtergrond (verpleegkunde: V&VN; social work: BPSW). Mocht dat zo zijn, dan beoordelen zij of je na het volgen van de opleiding Casemanager Dementie in het register van casemanagers opgenomen kan worden. Is het antwoord positief, dan kan je starten met de opleiding. Is het antwoord negatief, dan is starten niet mogelijk

Opleidingsinformatie
Thema's
Tijdens de opleiding worden verschillende thema’s behandeld. Deze thema’s behoren bij één of meerdere Can MEDs-rollen die de casemanager dementie heeft. Hieronder vind je per rol thema’s die aan bod komen tijdens de opleiding. Omdat we de opleiding voortdurend actueel proberen te houden en wij de kwaliteit van de lessen erg belangrijk vinden, kunnen de onderwerpen per jaar verschillen.
Bij aanvang van de opleiding ontvang je een lesrooster waarin de thema’s precies zijn terug te vinden.
1. Zorgverlener
- Medische kennis: vormen van dementie, diagnostiek en behandeling
- Klinisch redeneren
- Multiculturele zorg
2. Communicator
- Omgaan met (complexe) familiesituaties
- Benaderingswijzen (training met acteur)
- Shared decision making
3. Samenwerkingspartner
- Ketenzorg
- Samenwerken met informele zorg
4. Reflectieve professional
- Ethiek
5. Gezondheidsbevorderaar
- Preventief analyseren bij mensen met dementie
6. Organisator
- Ontwikkelingen in de zorg, zoals foutloos leren, zorgtechnologie en ouderenmishandeling
7. Professional en kwaliteitsbevorderaar
- Intervisie
- Deskundigheidsbevordering
- Wetgeving
Docenten
Coördinatoren van de post-hbo zijn Martine Klasens en Jacquelien Brons.
Er zijn bij deze opleiding drie gastdocenten:
- Laura Joosen – specialist ouderengeneeskunde Riva Zorggroep
- Saskia Danen – docent CHE, zorg4zorg, zelfstandige dementiezorg
- Gerben Jansen – dementiespecialist, voorzitter vakgroep Dementieverpleegkundigen V&VN MG
Praktische informatie
Kosten
- €3250 (exclusief studiemateriaal van ca. €150)
Bij aanmelden kun je kiezen om te betalen in drie gelijke termijnen via automatische incasso of in één keer per factuur.
De data voor de automatische incasso zijn voor Dordrecht 26 april, 26 mei en 26 juni 2024. En voor Ede: 26 oktober 2024, 26 december 2024 en 26 januari 2025.
Studiebelasting
Naast de lesdagen is de studiebelasting circa 4 uur per week.
Lesdagen
De lesdagen zijn op woensdagen. Data volgen later.
Heb je vragen?
Neem contact op met de coördinator van deze post-hbo, Martine Klasens, via gzprofessionals@che.nl.
Bewezen kwaliteit
De CHE staat al jaren in de top van de hogescholen van Nederland. In de Keuzegids Hoger Onderwijs 2022 staat de CHE op de tweede plaats in de categorie middelgrote hogescholen. Onze docenten en trainers komen uit de beroepspraktijk of staan er nog met één been in. En dat merk je! Dit geldt ook voor onze deeltijdopleidingen. We zijn CEDEO-erkend voor zowel Maatwerk opleidingen met 92,6% klanttevredenheid als voor de open inschrijving met een 87,1% klanttevredenheid (onderzoek 2023). Daarnaast zijn een aantal van onze opleidingen officieel als Post-hbo geregistreerd bij CPION.