We leven in Nederland met mensen uit veel verschillende culturen. Die culturen hebben overeenkomsten, maar ook verschillen. De POH GGZ krijgt, afhankelijk van plaats en wijk waarin wordt gewerkt, te maken met deze diversiteit. Om iemand passende hulp te kunnen bieden is kennis van diens cultuur van groot belang. Tijdens deze module zullen we een aantal culturen verder bespreken.
Denk bijvoorbeeld aan de Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse cultuur. We laten mensen uit deze culturen zelf aan het woord over welke manier van communiceren voor hen passend is en aan welke gebruiken ze gewend zijn in de omgang met elkaar.
Daarnaast zal een moduleavond in het teken staan van eergerelateerd geweld: iets dat regelmatig voorkomt, maar waarover veel kennis ontbreekt. De informatie die hierover zal worden gedeeld, geeft inzicht in wat ertoe leidt dat eergerelateerd geweld voorkomt, hoe het eruit ziet, hoe je het kunt signaleren en wat je er mee kunt doen.
Studie-eigenschappen
Opleidingsinformatie
Afhankelijk van plaats en wijk waarin deelnemers actief zijn als POH GGZ is de thematiek van deze module meer of minder relevant. Kennis van verschillende culturen vergroot de mogelijkheden cultuurgebonden thema’s te herkennen en op zodanige wijze met cliënten te communiceren dat passende hulp kan worden geboden. Ervaring met het werken met personen die afkomstig zijn uit verschillende culturele achtergronden is wenselijk voor herkenbaarheid van de lesstof en voor de praktische toepasbaarheid van datgene wat aan de orde komt.
- De POH GGZ heeft inzicht in de diversiteit van verschillende culturen.
- De POH GGZ herkent cultuurspecifieke elementen in communicatie en gewoonten en kan daarbij aansluiten.
- De POH GGZ heeft basale kennis van wat eergerelateerd geweld inhoudt.
- De POH GGZ kan eergerelateerd geweld signaleren en weet hoe te handelen als het zich voordoet.