Met jongeren nadenken over godsdienst en levensbeschouwing. Dat is elke dag uitdagend. En toch wil je meer. Lesgeven aan de bovenbouw van havo en vwo bijvoorbeeld. Lesprogramma’s vernieuwen. Of de sectie godsdienst van jouw school aansturen. Herkenbaar?
Dan is de master Leraar Godsdienst en Levensbeschouwing jou op het lijf geschreven. Een pittige en uitdagende studie waarin je jouw theologische kennis en didactische vaardigheden verdiept. Het ene moment kijk je vanuit godsdienstwetenschappelijk perspectief naar wereldgodsdiensten en religieuze verschijnselen. Even later denk je na over onderwerpen als onderwijsmanagement, schoolontwikkeling en godsdienstdidactiek in de tweede fase. Je zit uiteraard niet alleen in de collegebanken. Tijdens de master werk je samen met andere leraren aan praktijkcasussen en doe je onderzoek naar een vraag die jou bezighoudt in je werk. En na twee jaar? Dan ontvang je jouw eerstegraads diploma!
Studie-eigenschappen
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
-
Studiebelasting
Circa 20 uur per week.
-
Toelatingseisen
- Afgeronde hbo-bachelor GL of een wo-masteropleiding Theologie of Religiewetenschappen
- Praktijkplaats. De student moet minimaal 4 uur lesgeven in de bovenbouw Havo/Vwo.
-
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Opleidingsinformatie
School- en vakvisie
Module 1 is de module School- en vakvisie. Hierin gaat het om de theologische vakgebieden wetenschapsfilosofie, (Bijbelse en culturele) hermeneutiek, religiewetenschap en ethiek en om visie op het vak Godsdienst/Levensbeschouwing in het licht van godsdienstpedagogiek en -didactiek. De toetsing heeft de vorm van essays die op elkaar voortbouwen en waarvoor je het thema zelf kiest.
Praktijkbekwaamheid
Module 2 is de module Praktijkbekwaamheid. Hierin gaat het om de ontwikkeling van je bekwaamheid om GL-lessen te verzorgen in de bovenbouw van Havo en Vwo. Deze praktijkontwikkeling wordt ondersteund door didactiek en pedagogiek voor de bovenbouw, intensieve praktijkbegeleiding en intervisie. In de toetsen werk je aan het samenstellen van een praktijkdossier, het verantwoorden van je handelen in de GL-praktijk en het uitdenken van en werken met geëigende en gevarieerde lesmaterialen en -methoden.
Vak- en schoolontwikkeling
Module 3 is de module Vak- en schoolontwikkeling. Hierin gaat het om het onderzoeken van de praktijk van (GL-)les, school en onderwijs met het oog op het kunnen leiden van verandertrajecten. De toetsing is gericht op het ontwerpen van zo’n traject en geeft daarmee accent aan de les- en vakoverstijgende functie van de eerstegraads GL-docent.
Wat zeggen anderen over deze opleiding?
“Als godsdienstleraar vind ik het een uitdaging om de wereld van de leerlingen en de lesstof op elkaar aan te laten sluiten. De master heeft mij geholpen om meer inzicht te krijgen in het vak en mijn lesgeven verder te verdiepen. Ik heb meer achtergrondkennis van onderwerpen en kan beter verbanden leggen. Door de onderzoeken die ik heb gedaan in de master weet ik meer van de leerlingen en van mijn vak.”
Nathalie Heiboer, godsdienstleraar Ichthus College Veenendaal
Praktische informatie
Toelatingseisen en aansluiting
De opleiding is praktijkgericht en nodigt uit tot een stevige theoretische verdieping. Je werkt volgens een persoonlijk studieplan waarin rekening wordt gehouden met eerder en elders verworven bekwaamheden.
Om in te stromen in de Master GL is ten minste een Hbo-Bachelor GL-diploma vereist of een WO-Masterdiploma Theologie of Religiewetenschappen.
Daarnaast is een praktijkplaats verplicht bij het starten van de master GL. De student moet daarbij minimaal 4 uur lesgeven in de bovenbouw van de Havo/Vwo. Er dient een bevoegde collega, teamleider of opleider in de school te zijn die een vorm van begeleiding en een beoordeling van ontwikkeling en niveau kan geven.
De aansluiting vanuit een GL-bacheloropleiding is vloeiend: daar is het programma op gebouwd. De aansluiting vanuit een WO-Master Theologie of Religiewetenschappen is eveneens goed: voor de theologische onderdelen van Module 1 en het onderzoeksdeel van Module 3 krijg je de (in totaal 30) punten toegekend zodra je de WO-Master hebt afgerond.
Studiebelasting
De studiebelasting is gemiddeld 10 á 12 uur per week, maar is sterk afhankelijk:
- van je persoonlijke omstandigheden en onderwijs- en studeerervaringen
- van de hoeveelheid bovenbouwlesuren die je per week geeft (de minimumeis is 4 lessen per week)
- van de afspraken in het persoonlijk studieplan en de spreiding die je zelf in je studie aanbrengt
- van de mate waarin je de leerwinst vanuit de leergroepen naar je eigen lessen kunt vertalen
Lesdag en moduleleergroepen
De contactdagen voor de drie modules vallen altijd op maandag één keer in de 2 à 3 weken.
Elke module heeft haar eigen moduleleergroep: daarin werk je o.l.v. de docent(en) samen op met medestudenten in het ontwikkelen van de toetsproducten. In de moduleleergroepen krijgen alle aspecten van het onderwijs een plek: hoor- en werkcollege, intervisie, consultatie, presentatie en bespreking van delen van de toetsproducten, theoretische verdieping en praktische begeleiding enz.
Omvang en planning
De opleiding heeft een omvang van 90 EC, verspreid over 2 jaar en verdeeld over 3 modules van 30 EC.
Elke module bevat 3 toetsen van elk 10 EC, waarvan de laatste op eindniveau.
Contact en informatie
Heb je belangstelling voor de opleiding Master GL? Dan komen we graag persoonlijk met je in contact. Neem hiervoor contact op met de coördinator Laurens Snoek via mastergl@che.nl.
Kun jij deze master volgen?
Als je al godsdienstdocent bent, dan kun je instromen in de master op basis van je bachelordiploma. Als je een master Theologie hebt gedaan, is het ook mogelijk om direct in te stromen met een verkort en licht aangepast programma. We informeren je daar graag over in een persoonlijk gesprek of op een open avond. Vanwege de praktijkonderdelen is het een must dat je een stageplek hebt of al werkt op een middelbare school en les kunt geven in de bovenbouw van havo of vwo. Voordat je aan je masterstudie begint, vindt er altijd een intakegesprek plaats waarin we jouw persoonlijke situatie bespreken. Voor meer informatie kun je terecht bij studentzaken.theologie@che.nl.