Ben jij geïnteresseerd in mediation, of wil je je deskundigheid als mediator op een hoger plan brengen, dan is de Master Contextuele Benadering in Mediation mogelijk iets voor jou. Deze opleiding combineert namelijk de specifieke vaardigheden van een mediator met de theorie en toepassingsmogelijkheden van het contextuele denken van Ivan Boszormenyi-Nagy. Daarnaast bestaat het programma onder andere ook uit meer algemene gesprekstechnieken, individueel psychologische en systemisch-relationele inzichten en vaardigheden. Deze toegepaste Master is de enige Master die mediation verbindt met een gefundeerde en beproefde werkwijze die streeft naar het herstel van verbondenheid.
Momenteel wordt er wetgeving ontwikkeld die mediation als alternatief voor rechtspraak zal inzetten. Dat vraagt nadere professionalisering van de mediators. Vandaar dat het ICB gestart is met een van de eerste Masteropleidingen Mediation, waarbij we ons speciaal richten op mediationspecialismen als scheidingsmediation, nalatenschapsmediation, arbeidsmediation en mediation voor familiebedrijven en teams. Deze richtingen vragen inzicht en vaardigheden in het werken met mensen in veelal complexe relaties, waar thema's als rechtvaardigheid, vertrouwen en wederkerigheid centraal staan. Juist daarom is gekozen deze Master als uitstroomprofiel te verbinden aan de Master Contextuele Benadering, een benadering die deze thema's gebruikt als uitgangspunt voor het gezamenlijk werken aan het ontsluiten van een open dialoog. Je leert dit denken van Ivan Boszormenyi-Nagy toepassen in combinatie met inzichten uit de ontwikkelingspsychologie en psychopathologie. Uiteraard leer je ook en vooral hoe je een succesvol mediationproces begeleidt; stap voor stap worden de fasen besproken, geanalyseerd en geoefend. Daarvoor halen we de mediationpraktijk naar binnen, bijvoorbeeld door het gebruik van filmmateriaal, -zoals een videocollege van William Ury van de Harvard University, een van de grondleggers van mediation-, veel ruimte voor learning by doing door middel van rollenspellen, en door aan de hand van uitspraken van de tuchtrechter praktijkvoorbeelden te bespreken en te analyseren.
Je rondt de opleiding af door middel van een onderzoek naar een door jezelf aangedragen thema, waarin je mediation verrijkt met de contextuele benadering.
De lesdata voor het komende jaar worden in maart-april vastgesteld en op deze site gepubliceerd.
Top opleiding! Dat is het predikaat dat deze Master kreeg van de Keuzegids 2018. Vooral het onderwijsprogramma en de kwaliteit van de docenten kregen hoge waarderingen.
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
1680 uur, waarvan ongeveer 350 contacturen voor de gehele opleiding. Gemiddeld ongeveer 20 uur per week, inclusief lessen, zelfstudie, en het zelf uitvoeren van een onderzoek in het kader van je Masterproef. Tijdens deze studie wordt ook Engelstalige literatuur gebruikt.
-
Inschrijving en betaling
Voor Masters moet je je inschrijven via Studielink. Je bent pas echt ingeschreven als je (de eerste termijn) betaald heb.
Lees hier alles over betaling van de bedragen voor deze Master. -
Uitstroomprofielen
Deze opleiding is een uitstroomprofiel van de Master Contextuele Benadering. Het curriculum bestaat uit 10 EC generieke lessen en 10 EC uitstroomspecifieke lessen. De rest van het curriculum betreft programma's die zich richten op je eigen beroepspraktijk en professionaliteit.
-
Toelatingseisen
- Relevante hbo- of wo-opleiding in de sociale wetenschappen of gelijkwaardig.
- Tijdens de opleiding minimaal 8 uur per week werkzaam in een werksetting waarbinnen het contextuele denken en handelen kan worden toegepast.
Kijk voor meer info op de website van het Instituut Contextuele Benadering.
Praktische informatie
Registraties
- MFN accreditatie aangevraagd.
- 75 punten voor het Register Vaktherapie
- 15 punten (Levensbeschouwing en Spiritualiteit), 15 punten (Persoon en werk) en 20 punten (Vakbekwaamheid) bij St. Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (ID 341496)
- Het succesvol afronden van de Master Contextuele Benadering - Mediation geeft je het recht op het voeren van de titel MA (Master of Arts).
De Master Contextuele Benadering met uitstroomprofiel (Basis) onderwijs is niet goedgekeurd als vooropleiding Systeemtherapie NVRG. Wil je na deze Master graag door voor systeemtherapeut, neem dan contact op met de NVRG.
Levenlanglerenkrediet
Sinds september 2017 kun je gebruik maken van de regeling ‘levenlanglerenkrediet’, speciaal voor mensen die een erkende opleiding hoger onderwijs volgen en niet studiefinancieringsgerechtigd zijn. Dit is er voor deeltijdstudenten van 30 jaar en ouder en studenten die een opleiding als tweede studie (op hetzelfde niveau) doen. Meer informatie hierover en over het aanvragen staat op de website van DUO en de Rijksoverheid.
Lerarenbeurs
De Master Contextuele Benadering is geregistreerd in het Croho, wat betekent dat leraren hun lerarenbeurs voor deze opleiding kunnen gebruiken. Aanvragen mbv BRIN nummer 25BA en ISAT 70118. Deze Master is een Postinitiële master (PIM).
Fiscaal voordeel
Kosten die je zelf maakt voor je studie of opleiding zijn aftrekbaar. Deze regeling zou al in 2018 worden afgebouwd, maar blijkt inmiddels voor de derde keer te zijn verlengd. Start daarom dit jaar met de opleiding van je keuze! Op de site van de Belastingdienst lees je meer over Studiekosten of andere scholingsuitgaven.
Contact
Ben je geïnteresseerd maar heb je ook nog vragen? Neem gerust met één van onderstaande personen contact op:
Petra van Dijk, coördinator ICB opleidingen
Kees Verduijn, coördinator aanmeldingen