Heb jij als professional regelmatig te maken met conflicten, of ben je mediator? Met de Master Contextuele Benadering in Conflicthantering en Mediation maak je écht impact. Deze opleiding combineert de specifieke vaardigheden van conflicthantering en bemiddeling met de theorie en toepassingsmogelijkheden van het contextuele denken van Ivan Boszormenyi-Nagy.
Daarnaast bestaat het programma uit meer algemene gesprekstechnieken, individueel psychologische en systemisch-relationele inzichten en vaardigheden. Deze toegepaste master is de enige master die conflicthantering en mediation verbindt met een gefundeerde en beproefde werkwijze die streeft naar het herstel van verbondenheid.
"Een waar kwaliteitsstempel"
Herm vertelt over de master
Nieuwsgierig?
De opleiding start in september van dit jaar. Maar eerst praten we je graag helemaal bij in een inspirerend webinar. Dat doen we op 11 april 2023 om 19:30 uur. Meld je aan!
Van groot belang
De vaardigheid van conflicthantering en mediation is in veel sectoren van groot belang. Denk aan bedrijven en organisaties waar deskundigheid vereist is in het handelen bij conflicten tussen medewerkers, in teams of tussen diverse geldingen van organisaties medewerkers. Ook mediation is een snel groeiend werkveld; momenteel wordt bijvoorbeeld wetgeving ontwikkeld die mediation als alternatief voor rechtspraak zal inzetten.
Verder professionaliseren
Dat alles vraagt verdergaande professionalisering. Vandaar dat het ICB gestart is met een van de eerste Masteropleidingen Conflicthantering en Mediation. Naast conflicten in instellingen en bedrijven, richt deze opleiding zich ook op conflicten rond scheiding, nalatenschapsproblemen, arbeidsconflicten en conflicten binnen familiebedrijven. Bij nagenoeg alle conflicten staan thema's als rechtvaardigheid, vertrouwen en wederkerigheid centraal staan in de contextuele benadering. Dit uitstroomprofiel van de Master Contextuele Benadering biedt daarom een vernieuwend uitgangspunt voor het gezamenlijk werken aan het ontsluiten van een open dialoog.
Verdiepen
Je leert dit denken van Ivan Boszormenyi-Nagy toepassen in combinatie met inzichten uit de ontwikkelingspsychologie en psychopathologie. Uiteraard verdiepen we je kennis en vaardigheden in het begeleiden van een succesvol conflicthanterings- en mediationproces; stap voor stap worden de fasen besproken, geanalyseerd en geoefend. Daarvoor halen we onder andere de mediation-praktijk naar binnen door filmmateriaal, -zoals een videocollege van William Ury van de Harvard University, een van de grondleggers van mediation-, door ruimte voor learning by doing door middel van rollenspellen, en door het bespreken en analyseren van concrete conflictsituaties en casussen van uitspraken van tuchtrechters.
Je rondt de opleiding af door middel van een onderzoek naar een door jezelf aangedragen thema, waarin je vaardigheden verrijkt met de contextuele benadering.
Daarom kiezen studenten deze master
- Zeer hoge waardering volgens Studiekeuze
- Kwaliteitsstempel voor de mediator
- Persoonlijke begeleiding en open sfeer
Studie-eigenschappen
-
Aanmelding & collegegeld
Voor deze master moet je je aanmelden via Studielink. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kun je na 1 mei op een wachtlijst worden geplaatst.
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen. -
Studiebelasting
1680 uur, waarvan ongeveer 350 contacturen voor de gehele opleiding. Gemiddeld ongeveer 20 uur per week, inclusief lessen, zelfstudie, en het zelf uitvoeren van een onderzoek in het kader van je Masterproef. Tijdens deze studie wordt ook Engelstalige literatuur gebruikt.
-
Uitstroomprofielen
Deze opleiding is een uitstroomprofiel van de Master Contextuele Benadering. Het curriculum bestaat uit 10 EC generieke lessen en 10 EC uitstroomspecifieke lessen. De rest van het curriculum betreft programma's die zich richten op je eigen beroepspraktijk en professionaliteit.
De start van dit uitstroomprofiel is afhankelijk van voldoende aanmeldingen. -
Toelatingseisen
- Afgeronde hbo-bachelor- of wo-opleiding in de sociale wetenschappen.
- Tijdens de opleiding minimaal 8 uur per week werkzaam in een functie waarbij conflicthantering van belang is, of als mediator.
Kijk voor meer info op de website van het Instituut Contextuele Benadering.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan is het instroomprogramma een mogelijkheid voor jou. Klik hier om het instroomprogramma te bekijken.
Opleidingsinformatie
Een professionele master
De afgestudeerde Master Contextuele Benadering is een professionele master die de kunst en de kunde bezit om hoogwaardige kennis en innovatief vermogen te verbinden met de behoeften van onze samenleving.
Waar de bachelor je tot een deskundige begeleider, leerkracht of hulpverlener maakt, maakt de Master Contextuele Benadering je tot een expert in je vakgebied, een leidende professional, en een schakel tussen de wereld van onderzoek en de alledaagse praktijk. Meer weten over wat een Professionele Master precies is? Klik op de link hieronder.
Doelgroep
Het uitstroomprofiel Conflicthantering en Mediation richt zich op professionals die zich bezig houden met bemiddeling en conflictoplossing, zoals HR medewerkers, leidinggevenden, mediators. Master Contextuele Benadering voegt een nieuwe dimensie toe aan hun inzichten en vaardigheden op dit terrein. Deze opleiding is bedoeld voor professionals die hun inzicht in de dynamiek van relaties tussen mensen willen verrijken en willen leren inpassen in het conflictoplossings- en mediation-proces. Werk je binnen het onderwijs dan is het uitstroomprofiel Onderwijs (link naar master UP Onderwijs) mogelijk meer geschikt. Voor hulpverleners is er het uitstroomprofiel Hulpverlening (link naar MCB UP Hulpverlening).
Doelen
- Je beheerst de methode van conflicthantering en mediation en hebt kennis van andere bemiddelingsrichtingen en technieken.
- Je kunt in een gegeven casuïstiek de kernbegrippen uit het contextuele denken herkennen en inpassen in het diagnostisch denken alsmede het contextuele gedachtegoed concretiseren in interventies en strategieën voor conflictoplossing en begeleiding.
- Je kunt je eigen familiegeschiedenis analyseren aan de hand van het begrippenkader van de Contextuele Benaderingen en bent in staat gevolg te geven aan de verworven inzichten.
- Je kunt het contextuele denken integreren in je eigen (begeleidings)praktijk.
- Je hebt verder kennis van, en inzicht in psychopathologie, ontwikkelingspsychologie en systeembenaderingen.
- Je bent op de hoogte van diverse onderzoeksmethoden en bezit onderzoeksvaardigheden voor het uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek op het gebied van onder andere conflictoplossing, mediation, begeleiding en aanverwante onderwerpen.
Inhoud
In deze opleiding komt het gehele contextuele gedachtegoed aan de orde met haar kernthema’s als loyaliteit, balans van geven en ontvangen, parentificatie, meerzijdige partijdigheid, etc. Ook kent het programma diverse vakken die gericht zijn op andere - voor conflicthantering en mediation relevante - onderwerpen, zoals psychopathologie, ontwikkelingspsychologie, sociologie en systeembenaderingen. Verder word je opgeleid in de diverse fases van een contextueel begeleidingsproces. In trainingsdagen wordt geoefend met de vertaling van het contextuele denken naar je praktijk. In de supervisie wordt eerst stilgestaan bij jouw eigen genogram. Vervolgens zal de supervisie de integratie vormen van de theorie, de praktijk en de persoon. Het intervisietraject zal thema’s aan de orde stellen die direct met jouw praktijk te maken hebben. Je rondt de Master af met het uitvoeren van een onderzoek. Je leert daarom ook hoe je een wetenschappelijk onderzoek uitvoert; je maakt kennis met diverse vormen van onderzoek en leert hoe je een kwalitatief onderzoek uitvoert.
Enkele lesdagen kunnen worden gecombineerd met studenten van andere opleidingen van het ICB.
Docenten
- Dr. Jaap van der Meiden MCH, Contextueel therapeut en supervisor VCW, systeem therapeut NVRG, therapeut EAP
- Kees Verduijn MCH, Contextueel therapeut en supervisor VCW, therapeut EAP, opleider Video Hometraining AIT
- Albert van Dieren MCH, Contextueel therapeut en supervisor VCW
- Dr. Mr. Fred Schonewille, mediator en docent bij Academy Legal Mediation
- Dr. Wim Dekker, socioloog
- Dr. Gert Vierwind, filosoof
- Dr. Rens Filius, Psychotherapeut
- Dr. Danielle Koot, Pedagoog
- Drs. Hans van der Meiden, klinisch psycholoog
Praktische informatie
- Deze Master met uitstroomprofiel Mediation voldoet aan het competentie- en beroepsprofiel MfN registermediator. Erkenning en accreditatie door MfN wordt aangevraagd.
- 75 punten voor het Register Vaktherapie
- Deze opleiding voldoet verder aan de opleidingscriteria voor Contextueel Hulpverlener VCW reg., de criteria voor werkervaring buiten beschouwing gelaten.
- Het succesvol afronden van de Master Contextuele Benadering - Hulpverlening geeft je het recht op het voeren van de titel MA (Master of Arts)
Levenlanglerenkrediet
Sinds september 2017 kun je gebruik maken van de regeling ‘levenlanglerenkrediet’, speciaal voor mensen die een erkende opleiding hoger onderwijs volgen en niet studiefinancieringsgerechtigd zijn. Dit is er voor deeltijdstudenten van 30 jaar en ouder en studenten die een opleiding als tweede studie (op hetzelfde niveau) doen. Meer informatie hierover en over het aanvragen staat op de website van DUO en de Rijksoverheid.
Lerarenbeurs
De Master Contextuele Benadering is geregistreerd in het Croho, wat betekent dat leraren hun lerarenbeurs voor deze opleiding kunnen gebruiken. Aanvragen mbv BRIN nummer 25BA en ISAT 49147.
Fiscaal voordeel
Kosten die je zelf maakt voor je studie of opleiding zijn aftrekbaar. Deze regeling zou al in 2018 worden afgebouwd, maar blijkt inmiddels voor de derde keer te zijn verlengd. Start daarom dit jaar met de opleiding van je keuze! Op de site van de Belastingdienst lees je meer over Studiekosten of andere scholingsuitgaven.
Voor deze Master zijn geen vrijstellingen mogelijk, behalve voor studenten die na 2014 de Phbo Contextuele Hulpverlening Basis bij het Instituut Contextuele Benadering hebben afgerond.
Lesdagen
Er is nagenoeg elke week een lesdag. Voor dit uitstroomprofiel Conflicthantering en Mediation is de lesdag op vrijdag (onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen). Mocht je op de vastgestelde lesdag onmogelijk kunnen, maar wel graag de opleiding volgen, neem dan contact met ons op. Lesdagen zijn meestal van 9.30 tot 16.30 uur.
Ben je geïnteresseerd maar heb je ook nog vragen? Neem gerust met één van onderstaande personen contact op:
Petra van Dijk, coördinator ICB opleidingen
Kees Verduijn, coördinator aanmeldingen
Wil je alumni spreken? Dat kan, mail dan naar professionalssw@che.nl en we brengen je met een alumnus in contact!
Download de whitepaper
Wil jij meer weten wat de contextuele benadering inhoudt en hoe die van toegevoegde waarde kan zijn voor mediators? Download dan de whitepaper. We kijken daarbij zowel naar de toegevoegde waarde in mediationtrajecten als naar de toegevoegde waarde voor de positionering van mediators in de veranderende mediationmarkt.