Een belangrijk onderdeel van de contextuele benadering is exoneratie, een begrip dat ons veel doet denken aan 'vergeving'. Aan het einde van deze lesdag weet je wat Nagy met exoneratie heeft bedoeld.
Nagy was de eerste die inzag dat mensen er veel baat bij hebben om de schuld van de ander te kunnen begrijpen of zelfs te vereffenen. Wat dat betreft geldt voor exoneratie wat ook van vergeving wel wordt gezegd: het geeft je vrijheid. Nagy heeft exoneratie ingepast in zijn theorie en methodiek. Pas jaren later heeft het verwante thema ‘vergeving’ ook de volle aandacht gekregen in de wereld van psychologie en psychotherapie (Wade, Johnson & Meyer, 2008). Daarom gaan we exoneratie en vergeving ook naast elkaar zetten. Dat helpt je om het denken van Nagy over exoneratie te verrijken met ontwikkelingen en inzichten die in de laatste 20 jaar zijn opgedaan met vergeving in therapie. We zullen stilstaan bij de rol van de hulpverlener en zullen komen tot een zo concreet mogelijke toepassing voor ons handelen.
Deze cursusdag is onderdeel van de Phbo Contextuele Hulpverlening – Specialisatie. Je schuift dus aan bij een al bestaande lesgroep, maar het programma van deze dag is goed te volgen zonder dat je deze hele opleiding volgt. Je kunt op aanvraag na afloop een bewijs van aanwezigheid krijgen.
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
28 SBU of 1 EC, waarvan 6 contacturen. Gegeven in 1 dag.
-
Toelatingseisen
Relevante HBO/WO opleiding in een sociaal-agogische richting (of gelijkwaardig). Enige basiskennis van het contextuele denken (bijvoorbeeld de Phbo Contextuele Hulpverlening Basis) wordt aanbevolen.
-
Contact
Ben je geïnteresseerd maar heb je ook nog vragen? Neem gerust contact op met Petra van Dijk, coördinator ICB opleidingen of met de docent Jaap van der Meiden.