Wil jij steviger staan als het gaat om thematiek rondom grensoverschrijdend gedrag en bijdragen aan een veilig werkklimaat in jouw organisatie? Maar weet je niet hoe je dit aanpakt en bespreekbaar maakt? Dan gaat deze driedaagse training je helpen.
Regelmatig zijn er in het nieuws onthullingen rondom ongewenst gedrag op de werkvloer. Vaak gaat het om verschillende vormen van ongewenst gedrag, waarin een ongelijke machtsverdeling of de organisatiecultuur een rol speelt. Deze patronen zijn moeilijk te doorbreken kunnen worden. Tegelijkertijd wil je als goed werkgever of leidinggevende hier juist goed mee omgaan. Psychologische veiligheid wordt echter door ieder mens anders ervaren, kent veel aspecten en is daarmee heel complex.
Hoe draag jij als leidinggevende of HR-professional bij aan een psychologisch veilige werkomgeving? Hoe stimuleer je een integere werkcultuur? Hoe kun je zelf ook het goede voorbeeld geven? Wat heb jij nodig om als professional zowel de organisatie als individuele mensen hierin positieve stappen te laten zetten? En wat doe je als er toch sprake is van onveiligheid?
In deze driedaagse training ga je op onderzoek naar wie jij bent als persoon én professional. Jouw professionele identiteit is het vertrekpunt om je rol, in de teams waarin je samenwerkt, te onderzoeken. Je gaat aan de slag met het beschrijven van een integere werkcultuur en ongewenst gedrag binnen de context van jouw eigen organisatie. Je maakt een analyse van ongewenste gedragingen en beïnvloeders van een onveilig werkklimaat en maakt een plan hoe je kunt bijdragen aan een integere werkcultuur in jouw organisatie.
De training is opgebouwd uit drie dagen waarbij het doel is om jou inzicht te geven in de complexiteit van het onderwerp, je eigen positie daarin te verstevigen en handvatten te geven om dit in je eigen werkcontext en organisatie te verbeteren.
Doelstelling
Na deze training weet jij, vanuit je professionele identiteit, hoe je bij kan dragen aan een psychologisch veilige werkcultuur. Je staat stevig en weet hoe je, wanneer de integriteit in het geding is, dit bespreekbaar maakt. Ook zie je patronen in de organisatie en weet je hoe je veiligheid en integriteit kunt bevorderen.
Studie-eigenschappen
-
Incompany
Wilt je hierover meer informatie, neem dan contact op met professionalsMO@che.nl
-
Studiebelasting
Het zijn 3 lesdagen van 9.00 tot 14.00 uur. Houd er rekening mee dat je per lesdag ongeveer 5 uur nodig hebt om je voor te bereiden en praktijkopdrachten uit te voeren.
-
Kosten
€ 1450,- (incl. koffie/thee, excl. literatuur).
-
Toelatingseisen
Je kan deze 3-daagse individueel volgen. Wilt u deze 3-daagse als team volgen dan is dat ook mogelijk via een incompany traject. Neemt u hiervoor contact op met professionalsMO@che.nl
Inhoud van de dagen
Dag 1 start met een verkenning en verdieping op het thema grensoverschrijdend gedrag. We bespreken met elkaar de vraag wat het probleem is, waarom, van wie het probleem is en hoe je dit kunt duiden. Je leert luisteren naar je intuïtie en weet hoe je deze in kunt zetten en kunt koppelen aan een onderbouwd besluit. Vanuit die basis gaan we aan de slag met vaardigheden die je nodig hebt om de regie te nemen over verantwoordelijkheden rondom deze thematiek. Ter introductie komen inspirerende experts aan het woord die jou aan het denken zetten en prikkelen tot het onder woorden brengen van jouw mening en visie. Ook leer je vanuit uitdagende werkvormen hoe je je professioneel op kan stellen bij situaties van grensoverschrijdend gedrag. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan professioneel leiderschap. Tijdens de eerste dag staat je eigen professionele identiteit centraal. Dit doe je met behulp van actieve en uitdagende werkvormen waarbij je wordt uitgedaagd uit je comfortzone te stappen.
Op dag 2 staat veilig werken centraal. Vanuit de stevige basis op dag 1 verken je nu je eigen werkomgeving/cultuur en breng je met behulp van verschillende theorieën en modellen je eigen werksituatie in kaart. In deze visualisatie geef je ook jezelf een plek en reflecteer je op je eigen rol met betrekking tot deze thematiek. Ook ga je in gesprek met verschillende collega’s op verschillende posities. Hierbij laat je zien in welke mate macht, manipulatie en intimiderende patronen voorkomen op jouw werkplek. Ook weet je welke instrumenten en personen/netwerk je beschikbaar hebt binnen je team en organisatie om veiligheid te vergroten. Hoe zorg je dat deze ongemakkelijke werkelijkheid op de agenda blijft? En hoe voorkom je dat er een angstcultuur ontstaat waarbij alle nabijheid tot een taboe wordt? Op de tweede dag zoom je verder in op wat een veilig en integere werkcultuur is en verken je je eigen werkomgeving/organisatiecultuur met behulp van verschillende theorieën en modellen.
Tot slot ga je op dag 3 trainen met gesprekstechnieken met de bril op van je eigen bedrijfscultuur. Beleid rond de preventie en aanpak van grensoverschrijdend gedrag heeft eigenlijk alleen kans van slagen wanneer bestuurders en management het belang (..) erkennen en zich verantwoordelijk stellen voor (beleids)veranderingen. Dit houdt in dat zij beleid niet alleen initieert en vaststelt, maar ook de implementatie en uitvoering ervan cyclisch bewaakt (Lammers, 2022). Je bent je bewust van het feit dat grensoverschrijdend gedrag geen probleem is van het individu, maar van een context, een team, een organisatie of bedrijf -> bedrijfscultuur. Vanuit je inzichten in machtsdynamieken (dag 2) leer je door het gesprek aan te gaan de veiligheid te vergroten. Op dag drie ga je praktisch aan de slag met de opgedane kennis, je oefent in signaleren en het bespreekbaar maken van ongewenst gedrag. Hierbij ben je je bewust van verschillende vormen van communicatie, jouw eigen plek en rol in de situatie, (machts-)structuren binnen jouw organisatie en wet- en regelgeving (o.a. gedragscodes). Tot slot geven we je een handreiking hoe je dit inricht in de organisatie.