Hoe ga je om met een lastige collega of medewerker? Wat kun je het best doen om je team in beweging te krijgen? En hoe neem je de organisatie mee in een verandertraject? Allemaal vragen waar de training ‘Communiceren met effect’ een helder antwoord op geeft.
In drie (intensieve) trainingsdagen werken we aan het verbeteren van kennis en vaardigheden om communicatie zo effectief mogelijk in te zetten, zodat deze optimaal bijdraagt aan de doelen die we voor ogen hebben. Met deze training vergroot je je inzicht in communicatieprocessen en krijg je tal van praktische tools om in het werk van alle dag te communiceren met effect.
Studie-eigenschappen
-
Doelgroep
Deze intensieve training is ontwikkeld om mensen die in hun werk als leidinggevende in een organisatie inzicht te geven in communicatieprocessen. Daarbij worden praktische tools aangeboden om in het dagelijks werk communicatie op de werkvloer op effectieve wijze in te zetten.
-
STAP-budget
Voor deze opleiding is het mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget. Heb je dit jaar nog geen STAP-budget aangevraagd dan is het mogelijke om maximaal € 1.000, - subsidie aan te vragen. Bij het inschrijven voor deze opleiding kun je aangeven dat je gebruik wil maken van het STAP-budget.
-
Optioneel
Tegen meerprijs kan individuele training of intervisie rond dit thema worden aangeboden door een van de trainers.
-
Contact
Voor meer informatie en vragen graag contact opnemen met professionalsMO@che.nl.
Programma
Dag 1 | Persoonlijke communicatie
Tijdens deze eerste trainingsdag leer je omgaan met mensen die in jouw allergie zitten. Mensen aan wie jij je bij het minste of geringste al stoort. Of mensen op wie jij denkt geen invloed te hebben. Uit ervaring weet je inmiddels wel dat je het gedrag van de ander niet kunt bepalen. Je hebt immers alleen de regie over hoe jij de dingen doet. We gaan aan de slag met thema’s als luisteren, feedback geven en ontvangen, de techniek van vragen stellen en verbale en non-verbale communicatie. Allemaal om de gewenste reactie van de ander op te roepen en daarmee je invloed te vergroten. Aan het einde van deze trainingsdag heb je voldoende tools in handen om met resultaat te communiceren vanuit wie jij als persoon bent.
Dag 2 | Communiceren in teams
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Onder dat motto werken we dagelijks samen met anderen. Als groepslid in een MT, als manager van een afdeling of hoe dan ook; samenwerken is essentieel. Maar hoe doe je dat effectief? Hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op? Hoe vergroot je eigenaarschap, taakvolwassenheid en zelfsturing? Deze trainingsdag werken we onder andere aan thema’s als vertrouwen, motivatie, het managen van verwachtingen en het innemen van je plek. We doen dat met behulp van onder meer de Roos van Leary, groepsdynamica, verbindende communicatie en motiverende gespreksvoering.
Dag 3 | Communicatie voor de verandering
Verandering is de enige constante. Dat geldt zeker ook voor de organisatie waarin we werken. We passen ons aan aan ontwikkelingen in de buitenwereld, bewegen mee met de wens van de klant of client of veranderen om de efficiency te vergroten. Maar hoe krijg je iedereen in die verandering mee? Deze derde trainingsdag staat in het teken van onder andere het creëren van draagvlak, het omgaan met weerstand en het inzetten van de dialoog om samen aan de verandering vorm te geven. Daarbij focussen we vooral op de rol die communicatie speelt bij co-creatie, het vergroten van de veranderbereidheid en het bevorderen van de lerende organisatie.
Trainers
Drs. Casper B. van Riet MA MEd
‘In de persoonlijke ontmoeting bijdragen aan de ontwikkeling van lerenden’, dat is waar ik in mijn werk als trainer, coach en docent voor ga. Vanuit mijn kennis en ervaring op het terrein van professionele communicatie deel ik graag met anderen, zodat zij daar hun voordeel mee kunnen doen. Sinds 2009 doe ik dat voornamelijk vanuit mijn rol als docentcoach op de Chr. Hogeschool Ede.
Als professional heb ik een achtergrond in het communicatievak en vanuit die discipline droeg ik bij aan tal van veranderprocessen binnen organisaties, teams en individuen. Vanuit een maatschappelijke betrokkenheid deed ik in de loop der jaren vooral ervaring op in non-profit organisaties en bij de overheid.
In het trainen en begeleiding van (young) professionals ben ik erop gericht de ander goed toe te rusten op wat de praktijk van hen vraagt. Daarbij vind ik het van belang te schakelen in effectieve communicatie op verschillende niveaus; die van de organisatie, het team en de persoon. Daarbij maak ik onder andere gebruik van Neurolinguïstisch Programmeren (NLP), Transactionele Analyse (TA), Systemisch Werken, The Work en Geweldloze Communicatie.
Kenmerkend voor mij als trainer zijn mijn betrokkenheid, empathisch vermogen en doelgerichtheid.
Erik C. Kolkman, MA
Met lef en een lach werk ik graag aan de ontwikkeling van communicatie-skills van studenten en professionals gericht op verbeteren van persoonlijke effectiviteit en teamsamenwerking.
Daarbij geloof ik in de kracht van leren en veranderen in het Hier & Nu binnen een context waar wordt gebouwd aan het vergroten van vertrouwen en fouten gemaakt mogen worden.
Evenals Casper van Riet heb ik ook een achtergrond in het communicatievak en heb ik vanuit die discipline bijgedragen aan uiteenlopende veranderprocessen binnen zeer diverse teams.
Naast mijn werk als docentcoach binnen de opleiding Bedrijfskunde en Communicatie van de Christelijke Hogeschool Ede ben ik ook actief als leidinggevende van het docententeam van de opleiding Verpleegkunde waar ik verantwoordelijk ben voor Human Resource Development.
Kenmerkend voor mij als trainer zijn mijn enthousiasme, verbindende kracht en waarnemingsvermogen.