Als coach of begeleider is het verleidelijk om te focussen op wat er niet goed gaat. En zelf met adviezen aan te komen. Maar wat blijkt? Het werkt veel beter als je het anders aanpakt. Door je te richten op wat wél goed gaat.
Je zult zien dat het energie en creativiteit losmaakt bij de leerlingen, cliënten of collega’s die je begeleidt. En dat ze snel zélf met oplossingen komen. Wil jij dat ook? Volg dan de cursus ‘Oplossingsgericht coachen’ aan de CHE. Je maakt kennis met de basisprincipes en vooronderstellingen van deze manier van coachen. Maar we gaan ook praktisch aan de slag. Je leert bijvoorbeeld hoe je oplossingsgerichte vragen stelt in een coachingsgesprek. En samen met de persoon die je coacht haalbare doelen stelt. De deelnemers aan deze cursus werken vaak in het onderwijs, de zorg of het pastoraat. De theorie en oefeningen zijn daarop afgestemd. Bovendien is er ruimte om van elkaar te leren.
Studie-eigenschappen
-
Aantal deelnemers
Minimum aantal deelnemers: 12
-
Lesdagen
Overige dagen volgen
-
Accreditatiepunten
Accreditatie voor de cursus van 2023 bij de V&VN toegekend voor 15 punten.
“Als ik terugkijk op afgelopen periode, dan ben ik ongelooflijk gegroeid in het coachen en voeren van gesprekken. Ik doe dingen veel meer bewust, weet veel beter wat ik aan het doen ben.
Reactie van eerdere deelnemer
”
Opleidingsinformatie
Doelgroep
Professionals uit vo, bao, ICO's, intern begeleiders, studentbegeleiders, leidinggevenden, supervisoren, pedagogisch (beleids)medewerkers en pedagogische coaches, coaches van vrijwilligers en ook professionals uit de zorg.
Doelen
Na afloop van deze cursus is de cursist in staat om binnen een coachingscyclus gebruik te maken van de oplossingsgerichte coachingsmethodiek.
Inhoud
De volgende onderwerpen komen aan de orde:
- van probleemgericht naar oplossingsgericht;
- basisprincipes oplossingsgericht coachen;
- vooronderstellingen van oplossingsgericht werken;
- werken met doelen;
- oplossingsgerichte vragen;
- de 8-stappendans.