Wanneer een jongere niet meer thuis kan wonen, en bijvoorbeeld in een gezinshuis terechtkomt, vraagt dat om een herdefinitie van de ouderrol. Ouders komen op afstand van hun kind te staan en ervaren dat dikwijls als een verlies. Het opvoederschap wordt gedeeld met de pleeg- of gezinshuisouders. In ouderbegeleiding gaan verliesbegeleiding én het zoeken naar het gedeelde opvoederschap hand in hand. Hoe kunnen ouders hun betrokkenheid en verantwoordelijkheid vormgeven? Hoe stemmen ouders en pleeg- of gezinshuisouders zaken af over de opvoeding van de jongere? Hoe kan deze samenwerking zich ontwikkelen tot een samenspel, die een krachtige basis vormt voor de ontwikkeling het uithuisgeplaatste kind? Deze vragen vormen de kern van de begeleiding van de samenwerking tussen ouders en pleeg- en gezinshuisouders.
Wanneer jij je als professional wilt ontwikkelen in het begeleiden van ouders dan is deze cursus interessant voor je. Aan de hand van de methodiek ‘Een relationele route tot gedeeld opvoederschap’ bekwaam je jezelf in de begeleiding van ouders in het proces van roldifferentiatie. Je ontwikkelt visie en vaardigheden in de begeleiding van het proces naar gedeeld opvoederschap. Jouw vragen, dilemma’s, frustraties, successen en andere praktijkervaringen zijn in de cursus zeer welkom! Het hanteren van die spanningsvelden maakt je wijzer.
SKJ registratie is aangevraagd.
Studie-eigenschappen
-
Omvang
- 2 ochtenden à 3 uur : introductie en achtergronden van de methodiek & toepassing in de begeleidingspraktijk
- 2 coaching-sessies à 2,5 uur: persoonlijke integratie van de methodiek in de begeleidingspraktijk.
-
Trainer/docent
Docent-trainer van het Lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede, samen met een ervaren begeleider of behandelaar uit het werkveld.
-
Doelgroep
Pleegzorgbegeleiders, coaches, ambulant hulpverleners