We praten op school graag en veel over kinderen. Maar wist je dat het waardevol is om ook mét kinderen te praten, bijvoorbeeld over hun leerproces? Als jij voor het eerst zulke gesprekken wilt voeren of daar beter in wilt worden, is de cursus Kindgesprekken een aanrader. De cursus is ook zeer geschikt voor professionals uit de jeugdzorg.
Tijdens deze cursus maak je kennis met verschillende verbale en non-verbale gespreksvaardigheden. Die kun je direct inzetten in jouw klas. En dan is het afwachten welke antwoorden je krijgt. Gelukkig leer je ook hoe je reacties van kinderen vertaalt in onderwijsbehoeften en kindercoachingtechnieken gebruikt om planmatig te werken met kinderen die extra zorg of ondersteuning nodig hebben. In de cursus is natuurlijk ook tijd ingeruimd om met andere leerkrachten te praten over kindgesprekken: hoe ga je bijvoorbeeld om met lastige situaties waarin ouders niet op één lijn zitten of een kind iets anders wil dan zijn of haar ouders? Dat maakt deze cursus meteen lekker praktijkgericht én afwisselend.
Studie-eigenschappen
-
Registeruren
De opleiding is gevalideerd door de registercommissie. Deze is opgenomen in registerleraar.nl voor 12 registeruren.
Opleidingsinformatie
Doelgroep
Schoolteams, individuele leerkrachten, professionals uit de jeugdzorg
Doelen
Aan het eind van deze cursus ben jij in staat:
- Om verschillende gespreksvaardigheden in te zetten tijdens kindgesprekken.
- Om met behulp van kindgesprekken beter zicht te krijgen op onderwijsbehoeften van kinderen.
- Om kindercoachingstechnieken te gebruiken bij het planmatig werken met kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte.
Inhoud
Kindgesprekken: Gesprekstechnieken, materialen voor non-verbale communicatie, kindgesprekken met jonge leerlingen en oefenen met basiscoachingsvaardigheden.
Docent: Ellen Aanen-Zilvold
Driehoeksgesprekken 1: Voorbereiden van ouders en kinderen op hun rol tijdens een driehoeksgesprek. Ideeën voor een leerlinggestuurde voorbereiding. De opbouw van het driehoeksgesprek. Bespreken van de ontwikkeling met behulp van leerlingvolgsysteemgegevens.
Docent: Ellen Aanen-Zilvold
Driehoeksgesprekken 2: Handvatten vanuit de contextuele benadering voor het versterken van de samenwerking met ouders, omgaan met loyaliteitsspanningen (wat te doen als ouders niet op één lijn zitten of het kind andere ideeën heeft dan ouders?), oefenen met meerzijdige partijdigheid.
Docent: Ard Nieuwenbroek
Docenten
De cursus wordt gegeven door drs. E.J. (Ellen) Aanen - Zilvold (Pabo-docent, psycholoog en coach) en drs. Ard Nieuwenbroek (orthopedagoog, contextueel coach en supervisor).
In company traject bij jou op school
Wil je deze cursus samen met collega’s volgen bij jou op school? Dat kan. We plannen de bijeenkomsten in overleg met jouw school. Natuurlijk stemmen we de cursus dan ook helemaal af op de ontwikkelvragen binnen jouw school. Neem dan contact met ons op.