Begeleiden naar gezonder eet- en drinkgedrag in de thuiszorg.
“In deze cursus heb ik veel nuttige informatie gehoord die ik ga toepassen in de praktijk.” - Deelnemer cursus mei 2024.
Als verpleegkundige heb jij een belangrijke taak in het bevorderen van gezonde gewoonten van je cliënt. Dit sluit aan bij jouw rol als gezondheidsbevorderaar. Hoe geef jij daarbij handen en voeten aan het stimuleren van gezond eten en drinken? Wil jij meer kennis en vaardigheden om de thuiswonende cliënt maximaal te ondersteunen? Volg dan deze praktische, gratis cursus ‘Versterk gezond eet- en drinkgedrag’.
Studie-eigenschappen
-
Praktische informatie
- Studiebelasting: De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van 2,5 uur. De voorbereiding voor elke bijeenkomst is ongeveer 1 uur.
- Variant: Online tussen 13:30 – 16:00 uur.
- Kosten: € 450,00
- Toelatingseisen: Werkend met thuiswonende cliënten en functionerend op hbo-niveau.
- Accreditatiepunten: De V&VN heeft de cursus geaccrediteerd met 8 punten bij volledige deelname.
- Mailadres: leefstijlengezondheidsbevordering@che.nl
Opleidingsinformatie
Resultaat
Je versterkt je kennis en vaardigheden om gezond eet- en drinkgedrag van thuiswonende cliënten te bevorderen.
Na het volgen van deze cursus ben je in staat om:
- te achterhalen en inzichtelijk te maken welke factoren invloed hebben op het eet- en drinkgedrag van de cliënt;
- te benoemen hoe eten en drinken bij verschillende gezondheidsproblemen een rol speelt en welke passende praktische tips daarop aansluiten;
- de cliënt te ondersteunen bij het stellen van doelen om hun eet- en drinkgedrag te veranderen;
- enkele passende interventies in te zetten die de oorzaken van gedrag beïnvloeden.
Doelgroep
Voor elke verpleegkundige die werkt met thuiswonende cliënten en zich interesseert voor het bevorderen van gezond eet- en drinkgedrag.
Inhoud
De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van 2,5 uur. De voorbereiding voor elke bijeenkomst is ongeveer 1 uur en 2 uur om te reflecteren.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Eten en drinken bij gezondheidsproblemen
- Achterhalen van de oorzaken van eet en drinkgedrag van de cliënt
- Doelen stellen
- Passende interventies inzetten
Toetsing
- Formatieve kennistoetsen die je feedback geven op hoe het staat met je kennis (niet voor een cijfer)
- Een persoonlijk reflectieverslag van maximaal 2 pagina's waarin je beschrijft wat je in de praktijk hebt ingezet tijdens de duur van deze cursus
Deze cursus is onderdeel van de Regio Deal Foodvalley. Het doel van het programma ‘Voeding & Gezondheid’ is om mensen aan te zetten tot het eten van gezond en duurzaam voedsel. Regio Deal Foodvalley is een samenwerking tussen Rijk en Regio om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen.