Deze cursus is ontwikkeld voor professionals die werken met jongeren in het onderwijs, de jeugdhulp en het sociale domein. Het doel van de cursus is om jeugdprofessionals in korte tijd kennis te laten maken met de belangrijkste CGT-technieken voor sociale angst en depressie bij jongeren, waarna je de modules van de STARr-training zelfstandig kunt inzetten in de praktijk.
De STARr-training is een preventieve groepstraining voor jongeren tussen de 10 en 20 jaar met sociale angst- en/of somberheidsklachten. Het doel van de training is om deze jongeren vaardigheden aan te leren om hun klachten te verminderen en verergering te voorkomen. De STARr-training bestaat uit vijf modules van elk drie sessies: Solve (probleem oplossing), Think (cognitieve herstructurering), Act&do (gedragsactivatie), Act&dare (exposure) en Relax (ontspanning). De modules kunnen in verschillende volgorden worden aangeboden en zodoende worden afgestemd op de groep.
De STARr-training is opgenomen in de Richtlijn Stemmingsproblemen in de jeugdhulp.
Studie-eigenschappen
-
Cursusdag
De eerstvolgende cursusdag staat gepland op:
- 3 februari 2025 van 9:15-16:15 uur.
De intervisiebijeenkomst wordt gepland in overleg.
-
Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor hbo- en wo-geschoolde professionals die werken met jongeren in het onderwijs, de jeugdhulp en het sociale domein, en een basiscursus CGT hebben gevolgd of enige ervaring hebben met CGT.
De Cursus tot STARr-trainer is geaccrediteerd bij SKJ voor 12 punten.
-
Contact
Voor meer informatie en vragen graag contact opnemen met professionalssw@che.nl.
“Wat mij aanspreekt is dat de STARr-training tussen het voorveld en de specialistische zorg in zit. Sommige jongeren zal ik moeten doorverwijzen, maar er zijn jongeren waarvan ik inschat dat deze training echt een positieve impact kan hebben en ‘dure’ therapie voorkomen kan worden”
Citaat van een jeugdprofessional
Programma
Tijdens de cursus wordt je kennis opgefrist over de belangrijkste CGT-technieken (probleem oplossing, cognitieve herstructurering, gedragsactivatie, exposure, probleem oplossing en ontspanning), word je bekwaam in het gebruik van de STARr-modules en ga je zelf aan de slag met een aantal kernoefeningen uit de modules. Indien gewenst wordt er aandacht besteed aan depressie en angst bij kinderen en jongeren.
Een aantal weken na de cursusdag vindt er een begeleide intervisiebijeenkomst plaats van 1.5 uur. Tijdens deze intervisie staan de leervragen van de deelnemers over het werken met de STARr-training centraal. Deze intervisiebijeenkomst vindt online plaats.
Resultaat
Na de cursus:
- weet je wat de 5 modules van de STARr-training inhouden (theoretische achtergrond en kernoefeningen).
- voel je je bekwaam om de modules zelf in te zetten kinderen en jongeren met sociale angst- en/of somberheidsklachten.
Ook ontvang je een certificaat van deelname.
De Cursus tot STARr-trainer is geaccrediteerd bij SKJ voor 12 punten.
Trainer
Dr. Marieke van den Heuvel is gepromoveerd op het verbeteren van depressiepreventie bij adolescenten en één van de auteurs van de STARr-training. Momenteel werkt ze als docent psychologie bij de Christelijke Hogeschool Ede en als onderzoeker bij de Werkplaats Sociaal Domein Gelderse Vallei.
Extra
Op VGCt Kennisnet lees je meer informatie over de STARr-training en het onderzoek naar de effecten. Ook vind je hier voor elke module een trainershandleiding en werkboek voor jongeren.