Jongeren, ze zijn lang niet altijd even gemotiveerd en de hormonen gieren door hun lijf. Maar achter die buitenkant? Daar gaat een wereld vol vraagtekens schuil. Over wie ze zijn, waar ze voor staan en welke keuzes ze moeten maken. Dát maakt het een voorrecht om met hen na te denken over geloof.
Is deze opleiding wat voor jou?
Werk je al in het onderwijs en wil je Godsdienst of Levensbeschouwing geven? Of heb je altijd al gedroomd van lesgeven? Dan is deze deeltijdopleiding aan de CHE iets voor jou!
Wat leer je?
✔ Theologische vakken – Verdieping in de Bijbel en andere religies
✔ Didactische vaardigheden – Hoe je inspirerend en uitdagend lesgeeft
✔ Verbinden met scholieren – Aansluiten bij hun belevingswereld
✔ Praktijkervaring – Minstens 1 tot 2 dagdelen per week actief op een school
Jouw klaslokaal wacht op je – ben jij klaar om het verschil te maken?
Studie-eigenschappen
-
Lesdagen
- 📌 Flexibel studeren – Jij bepaalt je tempo! Gemiddeld duurt een semester ongeveer 6 maanden.
- 📌 Lesdag – De bachelor GL heeft les op donderdag.
- 📌 Semesteropbouw
- ✔ 15 lesdagen verspreid over 20 weken
- ✔ Drie verschillende onderdelen, optimaal flexibel ingepland
-
Flexibel Studeren
Wil je meer of juist minder studeren? Verwacht je een kindje of ben je gewoon toe aan een sabbatical? Studeer op een manier die past in jouw leven! Deze studie is beschikbaar in:
- Deeltijd+: Je hebt wekelijks gemiddeld één lesdag op school.
- Voltijd: Je hebt wekelijks 3 tot 4 lesdagen op school.
- Werk gevonden na 2 jaar? Switch van voltijd naar deeltijd+ vanaf jaar 3.Nog flexibeler studeren?
Nog flexibeler studeren? Pauzeer of versnel je studie, sla vakken over door relevante (werk)ervaring, of haal studiepunten in je eigen praktijk. Kies zelf hoe je opdrachten aanlevert (bijv. podcast, paper of video) en bepaal de volgorde van je vakken. (Let op: semester 1 staat altijd vast. Daarna ben je vrij om vakken te wisselen naar beschikbaarheid in je rooster). Ook kun je kiezen uit internationale stages en projecten.
Studie-inhoud
Opbouw semesters
De acht semesterprogramma’s hebben eenzelfde opbouw. Elk semester, behalve semester 5, bestaat uit drie onderdelen: Algemeen bekwaamheden en professionele ontwikkeling, vakbekwaamheden en visie ontwikkeling, inhoudelijke bekwaamheden en spirituele ontwikkeling. Semester 5 betreft een keuze minor.
Praktijkervaring & Begeleiding
Om praktijkgericht te leren, heb je een werkplek of praktijkplek nodig. Heb je die nog niet, bijvoorbeeld omdat je wilt overstappen naar een ander vakgebied? Geef dit aan bij je intake en begin op tijd met je zoektocht. De CHE ondersteunt je bij het vinden van een geschikte plek.
Begeleiding tijdens je studie
- Praktijkbegeleider (werkgever) – Je werkgever stelt een HBO-opgeleide praktijkbegeleider aan die jou coacht op de werkvloer.
- Studentbegeleider (CHE) – Vanuit de CHE krijg je persoonlijke begeleiding van een studentbegeleider, jouw vaste aanspreekpunt. Dit gebeurt zowel in colleges als in 1-op-1 gesprekken.
Aantal praktijkuren per semester
- 📆 Eerste 2 semesters: Minimaal één dagdeel per week praktijkervaring.
- 📆 Laatste 3 semesters: Uitbreiding naar 2 à 3 dagen per week praktijkuren.
Vrijstellingen
Via de zogenaamde vrijstellingsregelingen: deze vrijstellingsregelingen krijg je op basis van een afgeronde vooropleiding:
- Bachelor Theologie of Religiewetenschappen: hiermee kom je in aanmerking voor een één-jarig traject, de KOP-opleiding GL.
- Bevoegdheid voor én recente ervaring in het basisonderwijs. Hiermee kom je in aanmerking voor een traject van 120 EC (twee jaar), met voornamelijk theologie, vakdidactiek, mentoraat (met daarin o.a. psychologie van de adolescentie) en professionele ontwikkeling.
- Tweedegraadsbevoegdheid en recente ervaring in een ander vak. Hiermee kom je in aanmerking voor een traject van 110 EC (twee jaar), met voornamelijk theologie, vakdidactiek en professionele ontwikkeling.
Aandachtsgebieden
Je bent initiatiefrijk, flexibel, zelfstandig, verantwoordelijk en je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed! Uiteraard heb je een hart voor jongeren en kan je uren lezen. Vanaf je eerste jaar krijg je zowel theologische vakken als pedagogiek en onderwijskunde. De praktijk speelt ook een grote rol vanaf het begin van de opleiding.

Praktische informatie
Instroom en aanmelden
Er is één instroommoment, 1 september.
Schrijf je zo snel mogelijk in, maar bij voorkeur vóór 1 juli.
Hoe schrijf je je in?
- Ga naar studielink (www.che.studielink.nl) en log in met je DigiD.
- Vul jouw persoonsgegevens in (je maakt je studielinkaccount aan).
- Ga naar ‘Mijn Studielink’ pagina en volg de acties onder ‘Mijn To Do lijst’.
Verwerking aanmelding
Na je aanmelding in studielink wordt er contact met je opgenomen om je aanmelding te bevestigen en definitief te maken.
Voor werkgevers
Een deeltijdopleiding moet aansluiten bij de persoonlijke situatie van je medewerker(s), maar ook bij de wensen en verwachtingen van jou als werkgever. Daar is bij de CHE veel aandacht voor. Onze opleidingen zijn zo ingericht dat je organisatie al tijdens de studietijd meeprofiteert van de nieuwe kennis en vaardigheden die de medewerker opdoet.
Veelgestelde vragen
Om je zo goed mogelijk verder te helpen, staan de meest gestelde vragen overzichtelijk op een rij. Mocht jouw vraag hier niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op!
- Een opleiding kiezen
- Aanmelding, Toelating en Vrijstellingen
- Opbouw van de opleidingen
- Begeleiding en leren in de praktijk
- Kosten
- Combinatie werk-privé
- Overig
Toelatingseisen
- Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
- Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
- Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
Contact
Heb je vragen over de volgende onderwerpen? Dan kan je terecht bij het Front Office van onze deeltijdopleidingen.
- Informatie m.b.t jouw studietraject / het plannen van adviesgesprekken
- Groepsindeling
- Trajectbegeleiding
- Startdag
- Adviesgesprekken
- Inloggen digitale leeromgeving
Je kunt contact opnemen via deeltijd@che.nl, het contactformulier of telefonisch via 0318-696300.
Op maandag, dinsdag en donderdag is het Front Office telefonisch bereikbaar en op woensdag en vrijdag via de mail.