Het is nooit te laat om juf of meester te worden. Sterker nog, scholen zijn op zoek naar professionals zoals jij. Mensen met levenservaring die kinderen willen helpen in hun ontwikkeling, door zelf een voorbeeld te zijn. Zo kun je elk kind uit dagen op zijn of haar niveau.
Is dat wat jij wilt? Dan zit je goed op de CHE. Tijdens de opleiding leraar basisonderwijs leer je hoe je uitdagende lessen geeft, kinderen begeleidt die extra zorg nodig hebben en een open contact met ze opbouwt. Om maar eens wat te noemen. Maar leraar zijn is nog zoveel meer. Je moet kwetsbaar durven zijn. Snel kunnen schakelen. En weten wie je bent. Als docent én als christen. Ook dáár is veel aandacht voor op de CHE. Zodat jij straks stevig in je schoenen staat en het verschil kan maken in het leven van jouw leerlingen!
Studie-eigenschappen
-
Aandachtsgebieden
Een leraar basisonderwijs is zowel didacticus als pedagoog. Als leraar begeleid en stimuleer je kinderen bij de ontwikkeling van kennis, vaardigheden, hun persoonlijkheid en hun talenten. Dit vraagt van jou als leerkracht kennis en vaardigheden die je weet om te zetten in vakmanschap. Zo ben jij er voor de kinderen van de toekomst!
-
Beroepsperspectief
Kiezen voor de opleiding tot leraar basisonderwijs betekent dat je na 4 jaar start bekwaam bent om les te geven aan kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. Je kunt dan als leraar in alle groepen van de basisschool aan de slag. Na de opleiding ben je ook bevoegd om in het speciaal basisonderwijs les te geven. Vaak betekent dit wel dat je naast je baan, jezelf verder specialiseert middels het behalen van een aansluitende master.
-
Uitstroomprofielen
Al tijdens de opleiding kun je er voor kiezen om extra specialisaties te volgen. Zo kun je een start maken met de leergang bewegingsonderwijs. Dit doe je naast je opleiding en kost extra tijd. Deze post-hbo opleiding geeft je na afronding de bevoegdheid om binnen alle groepen van de basisschool bewegingsonderwijs te geven. Na de opleiding tot leraar basisonderwijs is het mogelijk door te studeren; je kunt dan denken aan een master Pedagogiek, -Leren en Innoveren of -Educational Leaderschip.
-
Toelatingseisen
Havo, vwo en mbo-4 of soortgelijke opleiding. Voor studenten havo en mbo gelden landelijke toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Flexibel studeren in je eigen tempo
Een studie combineren met je drukke baan, gezinsleven en tal van sociale activiteiten? Dat vraagt om flexibiliteit. Die bieden we jou bij de CHE. We werken namelijk met modules en een flexibel studieplan. Wat je al kent en kunt hoef je niet opnieuw te leren. Afhankelijk van jouw kennis, ervaring en diploma’s kun je (delen van) modules overslaan en sneller (of juist langzamer) jouw opleiding afronden. Bovendien studeer je veel in de praktijk en op het moment en op de manier die jou het beste uitkomt. Lees meer hierover onder Vrijstellingenbeleid.
Doe de zelfscan
Ontdek of deze opleiding bij jou past. Dat doe je met de zelfscan. Je vult vragen in over jouw persoonlijke situatie, motivatie, leerstijl en de verwachtingen die je hebt van de opleiding en het beroep. Ook brengen we in kaart wat je al weet en kunt. Je krijgt vervolgens een rapport waarin we aangeven hoe goed deze studie bij jou past. Als je dat wilt, praat een studieadviseur met jou verder.

Studie inhoud
Instroomassessment en flexibel studieplan
In de eerste module brengen we de kennis en vaardigheden die je al hebt in kaart. Dat gebeurt tijdens een instroomassessment. Als blijkt dat je bepaalde leeruitkomsten al beheerst, kun je (delen van) modules overslaan. Zo kun je dus sneller je diploma halen. Op basis daarvan maken we een flexibel studieplan. De volgorde en het moment waarop je aan welke leeruitkomsten werkt en welke modules je wilt volgen, kun je namelijk zelf bepalen
Opbouw modules
Module 1 staat verder in het teken van oriëntatie op het vak en je positie als professional. Hierbij is aandacht voor welke waarden jou drijven en hoe je je persoonlijke overtuiging meeneemt in het vak waarvoor je studeert. De overige zes modules bestaan uit drie modules waarin de kern van het vak aan bod komt en drie modules waarin je interprofessioneel leert met medestudenten van andere deeltijdopleidingen, maar wel binnen jouw beroepscontext. Dit draagt bij aan jouw ontwikkeling tot brede professional. De achtste en laatste module is de afstudeermodule.
Jouw werkplek of praktijkplek
Om in de praktijk te kunnen leren heb je natuurlijk een praktijk of werkplek nodig. Heb je die nog niet, omdat je bijvoorbeeld wilt overstappen naar een ander vakgebied? Dan adviseren we je om dit aan te geven bij je intake en op tijd op zoek te gaan. De CHE kan je ondersteunen bij je zoektocht naar een geschikte werkplek of praktijkplek.
Begeleiding door de CHE en een praktijkbegeleider
Je werkgever stelt een praktijkbegeleider aan die jou coacht op de werkvloer. Vanuit de CHE kun je rekenen op persoonlijke begeleiding door één docent-coach. Die is het hele studietraject jouw aanspreekpunt en is flexibel beschikbaar.
Aantal praktijkuren per module
De eerste module staat in het teken van oriëntatie op het vak en je instroomassesment. Dat doe je al deels in de praktijk, maar hier staat geen vastgesteld aantal uren voor. Afhankelijk van jouw flexibele studieplan ga je daarna vakspecifieke (minimaal 320 praktijkuren) of generieke modules (minimaal 160 praktijkuren) volgen. Voor de opleidingen Verpleegkunde en Leraar Basisonderwijs gelden hogere, wettelijke eisen aan het minimum aantal praktijkuren.
Vrijstellingenbeleid
Wat je al kent of kunt? Dat hoef je op de CHE als het even kan niet opnieuw te leren. Er zijn verschillende manieren om vrijstelling te krijgen voor jouw kennis en vaardigheden.
- Via de zogenaamde vrijstellingsregelingen
- Via een individuele vrijstellingsaanvraag
- Via een assessment
Lesdagen en praktijk
Hoe snel je studeert? Dat is helemaal aan jou. Maar gemiddeld ben je ongeveer een half jaar bezig met een module. Elke module kent zes lesdagen. Die contactdagen vinden plaats op een dinsdag of donderdag. Bij de bachelor opleidingen Social Work en Verpleegkunde kunnen studenten de lesdagen kiezen: op dinsdagen en donderdagen. Bij de overige opleidingen zijn de lesdagen altijd op donderdag.
Om binnen de geldende regels zoveel mogelijk contactonderwijs te kunnen bieden, zijn de lesdagen voor het collegejaar 2020-2021 voor de modules 1 – 4 verdeeld in een online gedeelte en een offline gedeelte op locatie. Het online digitaal onderwijs kan 's ochtends al om 8.45 uur beginnen en duurt tot maximaal het einde van de ochtend. Daarna ben je in de gelegenheid om te reizen en vanaf 15.00 uur contactmomenten op school bij te wonen. In de middag zullen er contactmomenten zijn in Ede 15.00 uur en 20.00 uur. Voor de modules 6, 7 en 8 geldt dat er eens in de zes weken een contactdag op locatie Ede is die hoofdzakelijk in de middagen plaatsvindt.
Data toetsing voorjaar 2021
Momenteel is er een aanpak voor toetsing waarbij studenten kunnen toetsen door beroepsproducten in te leveren én online en QMP-toetsen te maken. De laatste 2 toetsvormen vinden – in Coronatijd – plaats aan het einde van iedere periode (4 keer per jaar) en dit kan buiten de lesdagen plaatsvinden. Houd er dus rekening mee dat je extra naar Ede (of Dordrecht) moet komen of thuis moet toetsen op andere dagen dan lesdagen alleen. De toetsen in blok 3 vinden plaats in week 10 t/m 14 en de toetsen in blok 4 zijn gepland in week 21 t/m 25.
Modules
Het leren binnen de deeltijdopleiding van de CHE wordt gestuurd door leeruitkomsten, die geclusterd zijn in modules. In elke module komen andere onderwerpen aan bod. De modules voor de opleiding Leraar Basisonderwijs zien er als volgt uit:
- Je oriënteert je binnen het gekozen beroepsdomein, beschrijft je positie, waarden en overtuigingen als professional en handelt professioneel in eenvoudige beroepsvraagstukken.
- Je ontwerpt doelgerichte lessen waarbij je verschillende didactische modellen gebruikt en je zet interventies in waardoor het leerklimaat in de klas verbetert.
- Je geeft planmatig, uitdagend en motiverende les vanuit handelings- en opbrengst gericht werken. Je geeft passend onderwijs vanuit vanuit zicht op de behoefte van leerlingen.
- Je geeft vakoverstijgend, talentgericht onderwijs vanuit verschillende onderwijsconcepten. Je functioneert als lerende professional in een team van collega’s.
- Je verdiept of verbreedt jouw professionaliteit als leraar.
- Je ontwikkelt jouw vermogen om samen te werken met stakeholders binnen en buiten jouw organisatie. Je voert een onderzoek uit ten behoeve van jouw organisatie.
- Je ontwikkelt jouw vermogen in professioneel leiderschap, draagt bij aan innoverend, ondernemend en projectmatig werken binnen jouw organisatie. Doorontwikkeling van innovatief onderwijs staat hierin centraal
- Je profileert je als reflectieve en lerende professional, functioneert als startbekwame leerkracht en geeft blijk van innovatief vermogen door middel van innovatieonderzoek.
Praktische informatie
Studiekosten
Wettelijk collegegeld: € 2.143,- voor een jaar (peildatum studiejaar 2020/2021). Start je in februari dan betaal je collegegeld naar rato.
Het kabinet heeft een wetsvoorstel gemaakt voor halvering van het wettelijk collegegeld van studenten die in of na studiejaar 2018-2019 voor het eerst beginnen met een opleiding aan een door de overheid gefinancierde (bekostigde) hogeschool. Studenten die een lerarenopleiding gaan volgen ontvangen 2 jaar halvering van het collegegeld. Met deze infographic kun je snel zien of jouw collegegeld mogelijk wordt verlaagd.
Alle informatie over (wettelijk) collegegeld en de betaalmogelijkheden studiejaar 2019-2020 vind je via www.che.nl/collegegeld en www.che.nl/collegegeldbetalen. Voor werkgevers is hier ook informatie te vinden over het aanvragen van een factuur.
Subsidie voor onderwijsassistent die leraar wil worden
Schoolbesturen kunnen subsidie krijgen voor onderwijsassistenten die een opleiding tot leraar primair onderwijs volgen. De subsidie staat in het teken van het tegengaan van het lerarentekort. Uit onderzoek blijkt dat meer onderwijsassistenten leraar willen worden als er een vergoeding is van de opleidingskosten en studieverlofuren. Voor 2019 en 2020 is 1 miljoen euro per jaar beschikbaar. De subsidie bedraagt € 5.000,- per onderwijsassistent per jaar, gedurende maximaal vier jaren.
Instroom en aanmelden
Er zijn twee instroommomenten; 1 september en 1 februari.
Wil je starten in september?
Schrijf je dan zo snel mogelijk in, maar bij voorkeur vóór 1 juli.
Wil je starten in februari?
Schrijf je dan zo snel mogelijk in, maar bij voorkeur vóór 1 december.
Hoe schrijf je je in?
- Ga naar studielink (www.che.studielink.nl) en log in met je DigiD.
- Vul jouw persoonsgegevens in (je maakt je studielinkaccount aan).
- Ga naar ‘Mijn Studielink’ pagina en volg de acties onder ‘Mijn To Do lijst’.
Verwerking aanmelding
Na je aanmelding in studielink wordt er contact met je opgenomen om je aanmelding te bevestigen en definitief te maken.
Voor werkgevers
Een deeltijdopleiding moet aansluiten bij de persoonlijke situatie van uw medewerker(s), maar ook bij de wensen en verwachtingen van u als werkgever. Daar is bij de CHE veel aandacht voor. Onze opleidingen zijn zo ingericht dat uw organisatie al tijdens de studietijd meeprofiteert van de nieuwe kennis en vaardigheden die uw medewerker opdoet.
Contact
Heb je vragen over de volgende onderwerpen? Dan kan je terecht bij het Front Office van onze deeltijdopleidingen.
- Informatie m.b.t jouw studietraject / het plannen van adviesgesprekken
- Groepsindeling
- Trajectbegeleiding
- Startdag
- Adviesgesprekken
- Inloggen digitale leeromgeving
Je kunt contact opnemen via deeltijd@che.nl, het contactformulier of telefonisch via 0318-696300.
Op maandag, dinsdag en donderdag is het Front Office telefonisch bereikbaar en op woensdag en vrijdag via de mail.