De sector zorg en welzijn is in beweging. Jouw cliënten moeten steeds meer zelf doen. Ook heb je vaker te maken met andere zorgprofessionals. Of werk je nu volop samen met mantelzorgers of vrijwilligers. In plaats van dat je zorgt, regel je nu veel meer. Daarvoor heb je andere kennis en vaardigheden nodig.
De tweejarige Associate degree Sociaal Werk in de Zorg is afgestemd op professionals zoals jij, die willen leren naast hun werk. Je verdiept je kennis over methodisch hulpverlenen en krijgt vakken als psychologie en recht. Ook leer je hoe je nog beter aansluit op de behoeften van de cliënt en zijn omgeving. Hoe geef je jouw cliënt zoveel mogelijk regie? Er is veel aandacht voor multidisciplinaire samenwerking, jouw persoonlijke ontwikkeling en de rol die jouw levensbeschouwing speelt in je werk. Spreekt die boeiende mix jou aan? Schrijf je dan snel in!
Studie-eigenschappen
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
-
Ede en Dordrecht
De tweejarige Associate degree Sociaal Werk in de Zorg wordt in Ede en Dordrecht aangeboden.
- Start 1 september 2023 en 1 februari 2024
Christelijke Hogeschool Ede, Oude Kerkweg 100, Ede - Start 1 september 2023 en 1 februari 2024*
CHE locatie Dordrecht, Leerparkpromenade 40, Dordrecht
De Ad Sociaal Werk in de Zorg start per februari alleen in Dordrecht als er minimaal 20 aanmeldingen zijn
- Start 1 september 2023 en 1 februari 2024
-
Toelatingseisen
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Beschik je over een niet-Nederlands diploma? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar in het bezit bent van een niet-Nederlands diploma. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Tijdens de modules werk je in de sector Zorg en Welzijn.
- Alle 4 modules werk je minimaal 16 uur per week
Studentstories
Wat is een Ad-opleiding?
De associate degree is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5. De studie is inhoudelijk uitdagender dan een mbo-opleiding, maar korter en praktijkgerichter dan een hbo-bachelor. Heb je na het behalen van je diploma toch zin om door te leren? Dan kun je naadloos doorstromen naar Social Work en in twee jaar je bachelor behalen.
Kies jij voor de CHE?
Wat jij mag verwachten op de CHE? Onderwijs van kwaliteit, docenten die jouw taal spreken omdat ze zelf ook in de praktijk werken, moderne faciliteiten én een flexibel studieplan. Wat je al kent en kunt hoef je niet opnieuw te leren. Afhankelijk van jouw kennis, ervaring en diploma’s kun je (delen van) modules overslaan. In dit alles staat persoonlijke begeleiding centraal.
Opleiden in Ede en Dordrecht
De Ad Sociaal Werk in de Zorg wordt in Ede aangeboden en sinds 2016 ook in Dordrecht. In deze regio wordt al lang samengewerkt met o.a. ziekenhuizen en zorginstellingen. De CHE werkt samen met andere hogescholen en partners aan Dordrecht Academy. De Ad Sociaal Werk in de Zorg blijft een CHE-opleiding en je krijgt les van CHE-docenten. We delen kennis en kunde in Dordrecht Academy en bieden als CHE onderwijs vanuit eigen identiteit. Meer lezen over de samenwerking en Dordrecht Academy.
Studie inhoud
Module 1
Deze module beschrijft jouw persoonlijke professionele ontwikkeling en verbindt die aan het vereiste startniveau voor de opleiding Associate degree Social Werk in de Zorg. Door middel van een assessment stel je jouw beginsituatie voor het opleidingstraject vast. De uitkomst wordt vergeleken met het niveau dat nodig is om deze opleiding succesvol af te ronden. Deze module vraagt van jou reflectievermogen op jouw functioneren als professional. Daarbij hou je het beroep waarvoor je opgeleid wordt, in het oog.
Module 2
Deze module gaat over jouw vermogen om de vraag van een cliënt (en zijn systeem) te verhelderen en te analyseren. Je maakt een plan onder begeleiding van je opdrachtgever. Je voert de ontworpen interventies uit in afstemming met de cliënt en zijn systeem. Je rapporteert en evalueert. Je verantwoordt je handelen vanuit de theorie.
Module 3
Je bent in staat om bij een cliënt veranderingen te signaleren. Ook weet je hoe je moet onderzoeken wat die veranderingen kunnen betekenen voor het ontstaan of verergeren van de problematiek. Je doet dit met behulp van een signaleringsinstrument, dat je zo nodig zelf ontwerpt.
Module 4
De opleiding Associate degree Social Werk in de Zorg kent vier verschillende uitstroomprofielen. Deze uitstroomprofielen bieden je de kans om naast een brede basis ook een specialisme te ontwikkelen.
Doe de zelfscan
Ontdek hoe jouw persoonlijke studietraject er uit komt te zien. Dat doe je met de zelfscan. Je vult vragen in over jouw persoonlijke situatie. Ook brengen we in kaart wat je al kent en kunt. Je krijgt vervolgens een rapport waarin we aangeven hoe jouw traject er ongeveer uit komt te zien. Als je dat wilt, praat een studieadviseur met jou verder.

Na deze opleiding
De Ad-opleiding Sociaal Werk in de Zorg leidt op tot de functie van Sociaal Werker in de Zorg. Dit is een nieuw gedefinieerd niveau dat past binnen de beroepenstructuur van de sector Zorg en Welzijn. De benaming in de praktijk zal waarschijnlijk per organisatie gaan verschillen.
Na het volgen van de Ad-opleiding Sociaal Werk in de Zorg:
- weet je aansluiting te vinden bij de wensen en mogelijkheden van verschillende cliënten in verschillende situaties waarbij de regie bij de cliënt en/of het cliëntsysteem ligt;
- ben je in staat te handelen in complexe uitvoeringssituaties waarbij de belemmeringen van de cliënt zodanig zijn dat deze niet zelf in staat is om de eigen wensen en behoeftes kenbaar te maken;
- kan je op creatieve en ondernemende wijze te werk gaan;
- werk je samen en communiceer je met verschillende partijen zoals andere hulpverleners en het cliëntsysteem - ook wanneer er sprake is van tegenstrijdige belangen.
Doorstroom naar hbo-bachelor
Smaakt deze Associate degree naar meer? Dan sluit je na afloop gewoon aan bij de bacheloropleiding Social Work. Het mooie is dat je daarbij niet opnieuw hoeft te leren wat je al weet.
Praktisch informatie
Studiebelasting
Hoeveel tijd je per week met je opleiding bezig bent, wordt verschillend ervaren. Houd in ieder geval rekening met een startdag, acht lesdagen tijdens module 1 en 2, zes lesdagen tijdens module 3 en 4 en zo nodig extra momenten voor toetsing. De contactdagen vinden plaats op dinsdag.
Contactdagen
Op deze pagina vind je de lesdagen: Start studiejaar deeltijd- en Ad-opleidingen | Christelijke Hogeschool Ede (che.nl)
Studievaardigheidstraining
Wil je hulp om weer te starten met leren of juist tips om slimmer te studeren? In de eerste modules worden voor deze Ad-opleiding extra trainingsdagen aangeboden met studievaardigheden. Wat komt er aan bod? Denk aan o.a. plannen, aantekeningen maken, prioriteren, snellezen, studietekst lezen, bronnen zoeken en beoordelen.
Studiekosten
Als je bij de CHE een bachelor-, masteropleiding of Associate degree volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Meer informatie vind je op www.che.nl/collegegeld.
Het kabinet heeft een wetsvoorstel gemaakt voor halvering van het wettelijk collegegeld van studenten die in of na studiejaar 2018-2019 voor het eerst beginnen met een opleiding aan een door de overheid gefinancierde (bekostigde) hogeschool. Studenten die een lerarenopleiding gaan volgen ontvangen 2 jaar halvering van het collegegeld. Met deze infographic kun je snel zien of jouw collegegeld mogelijk wordt verlaagd.
Inschrijven voor deze opleiding
Voor deze opleiding kun je je aanmelden via Studielink.
Veelgestelde vragen
Om je zo goed mogelijk verder te helpen, staan de meest gestelde vragen overzichtelijk op een rij. Mocht jouw vraag hier niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op!
- Een opleiding kiezen
- Aanmelding, Toelating en Vrijstellingen
- Opbouw van de opleidingen
- Begeleiding en leren in de praktijk
- Kosten
- Combinatie werk-privé
- Overig
Jouw werkplek
Tijdens het volgen van deze Ad-opleiding werk je (of ga je werken) in een relevante werksetting: een organisatie die mee wil werken aan jouw beroepsmatige ontwikkeling en jou voldoende tijd, ruimte en toegang tot informatie geeft om te leren. In elke module is een praktijkleerplek nodig. Het aantal vereiste praktijkuren voor module 1 bedraagt minimaal 160 uur (8 uur per week) en voor de overige modules minimaal 320 uur (16 uur per week).
De afspraken rond jouw werkplek worden vastgelegd in een praktijkleerovereenkomst. De praktijkleerovereenkomst moet ondertekend zijn en bij de hogeschool aangeleverd bij jouw aanmelding om je inschrijving definitief te maken.
Voor werkgevers
Een deeltijdopleiding moet aansluiten bij de persoonlijke situatie van jouw medewerker(s), maar ook bij de wensen en verwachtingen van jou als werkgever. Daar is binnen de CHE veel aandacht voor. Alle opdrachten die je medewerker doet, zijn afgestemd op praktijksituaties binnen jouw organisatie. Nieuwe kennis kan dus direct toegepast worden. De return on investment wordt zo al zichtbaar tijdens de opleiding.