Wil jij kinderen (ontwikkelingsleeftijd 0 tot 14 jaar) nog beter ondersteunen binnen jouw werk in de kinderopvang, gehandicaptenzorg, jeugdhulpverlening of in het basis- of voortgezet onderwijs? Dan is de Ad-opleiding Pedagogisch Educatief Professional iets voor jou! Deze tweejarige opleiding helpt je om een goede of betere pedagoog te worden.
Wat leer je met de Ad PEP
Tijdens deze brede opleiding leer je verdiepend werken met verschillende doelgroepen. Je ondersteunt kinderen met een specifieke hulpvraag. Ook doe je kennis en vaardigheden op waarmee je collega’s of ouders kunt helpen. Als je opleiding hebt afgerond ben jij de verbinder tussen partijen en organisaties die zich bezighouden met de ontwikkeling van kinderen.
Dit kun jij na de PEP:
- Je begeleidt en ondersteunt actief de doorgaande ontwikkeling van het kind in zijn omgeving, vanuit een passende visie op ontwikkeling en opvoeding binnen educatie, opvang en zorg.
- Je creëert een veilige leer- en ontwikkelomgeving waarin kinderen en jongeren actief kunnen leren en groeien.
- Samen met je collega's werk je aan het welzijn van het kind, zodat het optimaal tot zijn recht komt.
- Je coacht je collega's bij pedagogische uitdagingen en bevordert de samenwerking met andere betrokken zorgondersteuners.
Praktijkleren
Tijdens de Ad-Pep ben je 16 uur per week werkzaam in de praktijk. Je leert theorie te koppelen aan de praktijk en je praktijkervaring gebruik je weer bij je opdrachten.
Studie-eigenschappen
-
Toelatingseisen
- Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
- Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
- Als je een niet-Nederlands diploma hebt, moet je een Nt2-diploma (programma B2) of CNaVT-diploma (programma B2 of C1) hebben om toelaatbaar te zijn. Deze taaleis geldt ook voor Nederlandse staatsburgers met een niet-Nederlands diploma. Check veelgestelde vragen of aanmelden opleiding voor meer informatie.
-
Uitstroomprofielen
Aan het eind van het tweede jaar kies je voor een uitstroomprofiel:
- Gehandicaptenzorg (Social Work)
- Jeugdzorg en pedagogiek (Social Work)
- Jonge kind (0-6 jaar) (Educatie)
- Oudere kind (6-14 jaar) (Educatie)
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
-
Contactgegevens
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
E-mailadres: ad-pep@che.nl
Studie inhoud
Module 1
In deze module maak je een begin met jouw professionele ontwikkeling op hbo-niveau. Je oriënteert je op de breedte van het werkveld en actuele ontwikkelingen in jouw beroep. Je brengt in kaart wie je bent, wat je in huis hebt en hoe je dit inzet tijdens de opleiding. En je doet natuurlijk veel nieuwe kennis op.
Module 2
In deze module denk je na over de ontwikkeling en het leren van kinderen met aandacht voor hun talenten. Je ontwerpt hiervoor een ontwikkel- en leeromgeving, waarbij spel en leren leidend is. Je begeleidt kinderen in hun ontwikkeling en betrekt ouders hierbij.
Je maakt onder andere gebruik van kennis uit Educatie en Social Work. Je kunt hierbij denken aan gesprekstechnieken, observaties, leidinggeven aan een groep, rekenontwikkeling, etc. Het combineren van beide vakgebieden zorgt voor een brede blik op het beroep.
Module 3
In deze module draait het om professioneel samenwerken, netwerken en het doen van onderzoek.
Je leert coachende vaardigheden en het onderhouden van samenwerkingsrelaties. Ook ga je (inter)nationaal kijken bij gelijksoortige organisaties en hoe zij werken. Wie weet inspireert dit jou om op je eigen werkplek ook vernieuwend te zijn.
Module 4
In module 4 ga je je specialiseren. Je kiest een uitstroomrichting die past bij jouw interesses en werkplek. Je kan kiezen tussen vier uitstroomrichtingen:
Educatie Jonge kind
In deze module ligt de nadruk op het jonge kind waar kleuterdidactiek centraal staat.
Educatie Oudere kind
In deze module ligt de nadruk op het oudere kind waar rekenontwikkeling centraal staat.
Social Work Gehandicaptenzorg
In deze module doe je o.a. kennis op over verschillende problematieken en bijbehorende behandeling. Je leert hoe je een veilig leefklimaat kan creëren dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de client.
Social Work Jeugdzorg en Pedagogiek
In deze module doe je o.a. kennis op over jeugdzorg-problematiek, behandeling en begeleiding. Je weet een veilig leefklimaat te creëren en contacten te onderhouden met de jeugdige en hun opvoeders. Ook doe je kennis op over wettelijke kaders en financiering.
Praktische informatie
Studiebelasting
De opleiding bestaat uit lesdagen op de hogeschool, praktijkervaring en zelfstudie. Houd rekening met een startdag, ongeveer zestien lesdagen verspreid over jaar 1 en ongeveer twaalf lesdagen verspreid over jaar 2. Zo nodig zijn er extra momenten voor toetsing. De lesdagen zijn één keer in de drie weken en vinden plaats op dinsdag.
Contactdagen
Op deze pagina vind je de lesdagen: Start studiejaar deeltijd- en Ad-opleidingen | Christelijke Hogeschool Ede (che.nl)
Studievaardigheidstraining:
Wil je hulp om weer te starten met leren of juist tips om slimmer te studeren? In de eerste modules worden voor deze Ad-opleiding extra trainingsdagen aangeboden met studievaardigheden. Wat komt er aan bod? Denk aan o.a. plannen, aantekeningen maken, prioriteren, snellezen, studietekst lezen, bronnen zoeken en beoordelen.
Studiekosten:
Als je bij de CHE een bachelor-, masteropleiding of Associate degree volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Meer informatie vind je op www.che.nl/collegegeld.
Het kabinet heeft een wetsvoorstel gemaakt voor halvering van het wettelijk collegegeld van studenten die in of na studiejaar 2018-2019 voor het eerst beginnen met een opleiding aan een door de overheid gefinancierde (bekostigde) hogeschool. Studenten die een lerarenopleiding gaan volgen ontvangen 2 jaar halvering van het collegegeld. Met deze infographic kun je snel zien of jouw collegegeld mogelijk wordt verlaagd.
Inschrijven voor deze opleiding:
Voor deze opleiding kun je je aanmelden via Studielink.
Na deze opleiding
De Ad-opleiding Pedagogisch Educatief Professional helpt je jouw rol en verantwoordelijkheden in jouw baan binnen de kinderopvang, onderwijs, welzijn of zorg te versterken.
Doorstroom naar hbo-bachelor
Smaakt deze Associate degree naar meer? Dan kun je doorstromen naar de opleiding Leraar Basisonderwijs of Social Work. Je kunt in 2,5 jaar je bachelordiploma Leraar Basisonderwijs halen. (De bijbehorende instaptoetsen blijven verplicht.) Je kunt ook in 2 jaar tijd je bachelor diploma Social Work halen.
Het mooie van doorstromen is dat je niet opnieuw hoeft te leren wat je al weet.