Waar komt het gedrag van kinderen vandaan? Hoe zorg ik dat jongeren met een achterstand zich verder ontwikkelen? Met een associate degree Pedagogisch Educatief Professional zet je de volgende stap in jouw loopbaan. Mag je meer, en maak je meer impact in mensenlevens!
Voor wie is deze Ad Pep?
Je hebt een havo- of mbo-diploma, maar je wilt meer kunnen en je handelen onderbouwen. Of je bent opgeleid binnen een ander vakgebied en wilt het werkveld van de Ad-PEP ontdekken.
Dit is een hele waardevolle opleiding als je een volgende stap wilt maken in jouw huidige werk als:
- Onderwijsassistent in het basis-, voortgezet- of speciaal onderwijs
- Pedagogisch medewerker in de kinderopvang
- Begeleider in de gehandicaptenzorg
- Jeugdhulpverlener
Je ontdekt wat bij je past en doet zelf onderzoek. Met interessante en prikkelende vragen als: ‘Hoe kunnen we het schoolplein zo inrichten dat kinderen meer samen gaan spelen?’ Of: ’In hoeverre heeft schermtijd invloed op de ontwikkeling van het kind?’ Of: ‘Hoe zorg ik dat jongeren in de Jeugdzorg zich gehoord voelen?’
Zo maakt Roelyne impact met de Ad-PEP
Meer weten over Roelyne's ervaring? Lees haar hele verhaal
Studie-eigenschappen
-
Lesdagen
Deze opleiding volg je in Deeltijd+. Dat betekent dat je wekelijks één lesdag op school hebt per week. De opleiding bestaat uit lesdagen op de hogeschool, praktijkervaring en zelfstudie. Je bent 16 uur in de week aan het werkzaam in de praktijk, dit mag ook in stagevorm. Op de dinsdagen zijn alle CHE activiteiten. Hierbij kan je denken aan colleges, toetsing, begeleiding etc.
-
Studeer op jouw manier
Wil je meer of juist minder studeren? Verwacht je een kindje of ben je gewoon toe aan een sabbatical? Studeer op een manier die past in jouw leven!
Pauzeer of versnel je studie, sla vakken over door relevante (werk)ervaring, of haal studiepunten in je eigen praktijk. Kies zelf hoe je opdrachten aanlevert (bijv. podcast, paper of video) en bepaal de volgorde van je vakken. (Let op: semester één staat altijd vast. Daarna ben je vrij om vakken te wisselen naar beschikbaarheid in je rooster). Ook kun je kiezen uit internationale stages en projecten.
Studie inhoud
Leerjaar 1
Tijdens het eerste jaar maak je een begin met jouw professionele ontwikkeling op hbo-niveau. Je oriënteert je op de breedte van het werkveld en actuele ontwikkelingen in jouw beroep. Je brengt in kaart wie je bent, wat je in huis hebt en hoe je dit inzet tijdens de opleiding. En je doet natuurlijk veel nieuwe kennis op. Ook denk je na over de ontwikkeling en het leren van kinderen met aandacht voor hun talenten. Je ontwerpt hiervoor een ontwikkel- en leeromgeving, waarbij spel en leren leidend is. Je begeleidt kinderen in hun ontwikkeling en betrekt ouders hierbij. Je maakt onder andere gebruik van kennis uit Educatie en Social Work. Je kunt hierbij denken aan gesprekstechnieken, observaties, leidinggeven aan een groep, rekenontwikkeling, etc. Het combineren van beide vakgebieden zorgt voor een brede blik op het beroep.
Leerjaar 2
Tijdens het 2e jaar ga je je een half jaar verdiepen in je rol als pedagoog in het onderwijs of je rol als pedagoog in de opvang of binnen de zorg (gehandicaptenzorg. Jeugdzorg).
De andere helft van het jaar draait het om professioneel samenwerken, netwerken en het doen van onderzoek. Je leert coachende vaardigheden en het onderhouden van samenwerkingsrelaties. Ook ga je (inter)nationaal kijken bij gelijksoortige organisaties en hoe zij werken. Wie weet inspireert dit jou om op je eigen werkplek ook vernieuwend te zijn.
Keuzeprofielen
Je kiest in het tweede jaar voor een keuzeprofiel:
- Je rol als pedagoog in het onderwijs
- Je rol als pedagoog in de opvang of in de zorg (gehandicaptenzorg/ jeugdzorg)
Daarom kiezen voor deze Ad PEP
3 redenen om te kiezen voor deze Ad-PEP
Wat maakt deze opleiding zo uniek?
- Stevig in je schoenen met theoriekennis
Je vindt ergens iets van, maar kan het niet goed onderbouwen. Herken je dit op je werk? Met de Ad-PEP leer je jouw denken en handelen te onderbouwen vanuit de theorie. En dat vergroot je zelfvertrouwen! Zo ook voor student Marije die de opleiding met veel plezier volgde. - Specialisatie voor Educatie of Opvang en Zorg
In het tweede jaar ga je je verder specialiseren. Dat kan in jouw rol als pedagoog in het onderwijs. Wat de Ad-PEP-opleiding aan de CHE uniek maakt, is dat je daarnaast ook kunt kiezen voor de richting Opvang & Zorg. Je leert bijvoorbeeld over traumasensitief werken en jeugdproblematiek. Reuze interessant! - Topopleiding volgens de Studiekeuzegids
De Ad-PEP is meerdere jaren verkozen tot Topopleiding. Dat betekent dat studenten erg tevreden zijn over onze docenten, studiefaciliteiten, de praktijkervaring die je opdoet tijdens de opleiding en de sfeer op school. En dat laatste kun je het beste zelf ervaren tijdens onze open dag! Welkom op de CHE.
Studentstory
Praktische informatie
Studiebelasting & lesdagen
De opleiding bestaat uit lesdagen, praktijkervaring en zelfstudie. Je werkt 16 uur per week in de praktijk, wat ook in stagevorm mag. Dinsdagen zijn gereserveerd voor CHE-activiteiten zoals colleges, toetsing en begeleiding. Wij adviseren om deze dag vrij te houden voor de opleiding.
Lesdag (Ad-PEP dag)
Elke dinsdag is er een Ad-PEP dag.
- Jaar 1: Focus op kennismaking met doelgroepen en het werkveld van een pedagogisch educatieve professional.
- Jaar 2: Verdieping via een keuzeprofiel, met aandacht voor netwerken, onderzoek en coachende gespreksvoering.
Afhankelijk van je studievoortgang is het mogelijk om in het tweede jaar minder wekelijks aanwezig te zijn. Dit wordt in overleg met je studiebegeleider bepaald.
Studievaardigheidstraining:
Wil je hulp om weer te starten met leren of juist tips om slimmer te studeren? In de eerste modules worden voor deze Ad-opleiding extra trainingsdagen aangeboden met studievaardigheden. Wat komt er aan bod? Denk aan o.a. plannen, aantekeningen maken, prioriteren, snellezen, studietekst lezen, bronnen zoeken en beoordelen.
Studiekosten & collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor- of masteropleiding volgt, betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn twee soorten:
- Wettelijk collegegeld (voor studenten die voldoen aan de overheidsvoorwaarden).
- Instellingscollegegeld (voor studenten die hier niet onder vallen).
Meer informatie over de tarieven vind je op www.che.nl/collegegeld.
Halvering collegegeld
Studenten die vanaf studiejaar 2018-2019 voor het eerst starten aan een door de overheid bekostigde hogeschool, kunnen in hun eerste jaar een halvering van het collegegeld krijgen. Voor studenten in een lerarenopleiding geldt deze korting twee jaar. Bekijk deze infographic om te zien of dit voor jou geldt.
Toelatingseisen
- Je bent toelaatbaar met een havo-, vwo-, mbo 4-diploma of een vergelijkbare vooropleiding.
- Geen diploma, maar 21 jaar of ouder?
Dan kun je deelnemen aan het toelatingsonderzoek. - Niet-Nederlandstalig diploma?
Dan is een Nt2-diploma (B2) of CNaVT-diploma (B2 of C1) vereist, ook voor Nederlandse staatsburgers met een niet-Nederlands diploma.
Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen of mail naar ad-pep@che.nl.

Na deze opleiding
De Ad-opleiding Pedagogisch Educatief Professional helpt je jouw rol en verantwoordelijkheden in jouw baan binnen de kinderopvang, onderwijs, welzijn of zorg te versterken.
Doorstroom naar hbo-bachelor
Smaakt deze Associate degree naar meer? Dan kun je doorstromen naar de opleiding Leraar Basisonderwijs of Social Work. Je kunt in 2,5-3 jaar je bachelor diploma Leraar Basisonderwijs (de bijbehorende instaptoetsen blijven verplicht) en je bachelor diploma Social Work halen.
Het mooie van doorstromen is dat je niet opnieuw hoeft te leren wat je al weet.