🏆De beste van Nederland Keuzegids 2024!
Wil jij ondernemen of onderneem je al een tijdje? Dan is de Associate degree Ondernemen iets voor jou. Je leert hoe je een bedrijf wendbaar maakt, kansen grijpt en overzicht houdt op mensen, middelen en marktontwikkelingen. Je wordt geprikkeld om na te denken over waar jij voor staat als ondernemer.
Tijdens de opleiding Ad Ondernemen word je begeleid bij elke stap van het ondernemerschap. Centraal staat learning by doing. Zo begin je met het onderzoeken van de markt, het schrijven van een ondernemersplan en leer je hoe je de financiën en marketing van je bedrijf goed regelt. Je start een eigen bedrijf of bouwt verder aan je onderneming. Terwijl jouw kennis groeit, groeit je onderneming met je mee. Na de tweejarige opleiding staat jouw bedrijf als een huis.
Ontdek de Ad ondernemen
🔹 Meet & Greet – Plan een oriënterend gesprek met een docent en bespreek of de opleiding past bij jouw (werk)situatie.
🔹 Meeloopochtend – Ervaar de opleiding in de praktijk! Loop mee op dinsdag 25 maart, 13 mei of 17 juni, volg colleges en ontmoet studenten en docenten.
Studie-eigenschappen
-
Lesdagen
- Lesdag: dinsdag – Module 1 & 2: wekelijks, Module 3 & 4: om de week.
- Werkplek: Daarnaast werk je minimaal 3 dagen per week in een relevante werkomgeving of je eigen onderneming, waar je leertaken uitvoert.
-
Flexibel Studeren
- Pauzeer of versnel je studie, sla vakken over door relevante (werk)ervaring, of haal studiepunten in je eigen praktijk.
- Kies zelf hoe je opdrachten aanlevert (bijv. podcast, paper of video) en bepaal de volgorde van je vakken. (Let op: dit hangt af van de beschikbaarheid van de vakken).
- Specialiseer je tijdens je studie en kies uit internationale studies en projecten.
Vragen? WhatsApp ons!
Studie inhoud
Module 1
In de eerste module gaat het over jou en je onderneming. Je krijgt als startende ondernemer de eerste praktische tips en adviezen die relevant zijn voor je eigen bedrijf en de ontwikkeling van jou als ondernemer. Ook eventuele valkuilen die daarbij kunnen optreden komen aan de orde. Aan het einde van deze module lever je een kansrijk businessconcept op. In de volgende module ga je hiermee aan de slag wanneer je een go op jouw idee voor het ondernemen hebt gekregen.
Module 2
Na de presentatie van je concept in module 1 ga je in module 2 over tot realisatie. Je gaat je businessconcept in de markt zetten. Dat vraagt veel doordenking en uitwerking. Je vertaalt de uitkomsten van je innovatieve idee(ën) uit module 1 in concrete acties om je concept zo kansrijk mogelijk te maken.
Module 3
Het businessconcept staat, alle bedrijfsprocessen draaien. Dat vraagt om acties in vier domeinen:
- focus op salestraining en inzet van marketing, hoe zorg je nu dat je meer omzet genereert?
- systematische controle met de wens om verbeteringen te realiseren waar dat mogelijk is;
- op- en uitbouw van je klantenbestand, waarin klanten doorgroeien tot partners, die input geven aan de verbetering van je producten, processen en diensten;
- moedige stappen, gebaseerd op risicoanalyse.
Module 4
In deze module leer je allereerst je product of processen te vernieuwen. Ondernemen betekent continu verbeteren. Daarnaast beschrijf je in deze module het profiel van je onderneming en jezelf als ondernemer. Tenslotte is het belangrijk dat je goed de waarde kent van je onderneming. Hiervoor ontwikkel je een prospectus waar je alle belangrijke zaken over je onderneming op een aantrekkelijke wijze beschrijft. Kortom, je zet jezelf, je product en je onderneming in the picture!
Maak kennis met de Ad Ondernemen
Wat is een Ad-opleiding?
Deze associate degree is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5. De studie is inhoudelijk uitdagender dan een mbo-opleiding, maar korter en praktijkgerichter dan een hbo-bachelor. Heb je na het behalen van je diploma toch zin om door te leren? Dan kun je doorstromen naar een van onze hbo-bacheloropleidingen.

Na het volgen van deze Ad-opleiding
Na het afronden van de Ad-opleiding Ondernemen ga je verder als zelfstandig ondernemer of pak je een ondernemende rol op binnen de organisatie waar je werkzaam bent.
Praktische informatie
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
Lesdagen
- Lesdagen zijn op dinsdagen
- Module 1 & 2: Wekelijks les
- Module 3 en 4: om de week les.
- De overige dagen ben je bezig in je eigen onderneming en is er tijd voor trajectbegeleiding.
Op deze pagina vind je meer over de lesdagen: Start studiejaar deeltijd- en Ad-opleidingen | Christelijke Hogeschool Ede (che.nl)
Studievaardigheidstraining
Wil je hulp om weer te starten met leren of juist tips om slimmer te studeren? In de eerste modules worden voor deze Ad-opleiding extra trainingsdagen aangeboden met studievaardigheden. Wat komt er aan bod? Denk aan o.a. plannen, aantekeningen maken, prioriteren, snellezen, studietekst lezen, bronnen zoeken en beoordelen.
Toelatingseisen
-
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
-
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
-
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Jouw werkplek
Voor deze opleiding heb je een werkplek nodig. Deze moet voldoen aan de volgende eisen. Vrijwel alle leertaken maak je in het bedrijf(je) dat je start tijdens de opleiding en/of op je werkplek.
- Minimaal 3 dagen per week werk je in een relevante werkomgeving of je eigen onderneming.
- Leertaken voer je uit binnen je eigen bedrijf(je) of werkplek.
- Geen praktijkbegeleider nodig – Je wordt gekoppeld aan een ondernemer vanuit de opleiding.
Praktijkuren per module
- ✔ Module 1: 160-320 uur (1-2 dagen per week)
- ✔ Module 2, 3 & 4: 320 uur per module (gemiddeld 2 dagen per week)
Kies jij voor de CHE?
Wat jij mag verwachten op de CHE? Onderwijs van kwaliteit, docenten die jouw taal spreken omdat ze zelf ook in de praktijk werken, moderne faciliteiten én een flexibel studieplan. Wat je al kent en kunt hoef je niet opnieuw te leren. Afhankelijk van jouw kennis, ervaring en diploma’s kun je (delen van) modules overslaan. In dit alles staat persoonlijke begeleiding centraal.