De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) trakteerde woensdag 15 juni, ter ere van het 20 jarig bestaan van de post-hbo Praktijkondersteuner opleiding, haar gasten met waardevolle kennis en inzicht. Het thema van de avond was ‘samenwerken rondom leefstijl’.

Het event werd afgetrapt met een informele ontmoeting en een gezamenlijk diner in het Atrium. POH professionals door het hele land kwamen samen om nieuwe kennis op te doen en inspiratie en inzicht te geven. Sprekers op dit symposium gaven hun visie op het thema samenwerken rondom leefstijl.
20 jaar POH
De praktijkondersteuner bestaat 20 jaar. POH was in het leven geroepen om de huisarts te ontlasten. In 20 jaar tijd is er veel veranderd in de huisartsenzorg. Uit onderzoek is gebleken dat POH professionals meer direct contact hebben met patiënten dan de huisarts. Ze besteden tijd in het geven van voorlichting, instructie en leefstijlbegeleiding. De afgelopen jaren heeft er een duidelijke verschuiving plaatsgevonden, waarin de praktijkondersteuner de huisarts niet alleen verlicht met taken, maar ook zorgtaken overneemt en hierdoor een zelfstandig professional is geworden met eigen zorgtaken. Annemieke Pungu – Wibbelink, opleidingscoördinator: “De uitdaging waar huidige praktijkondersteuners voor staan, is achterhalen hoe veerkrachtig een patiënt is.”
Bas van de Goor Foundation
Bas van de Goor vertelt als spreker zijn verhaal over zijn leven met diabetes en de oprichting van zijn foundation. In november 2003 kreeg Bas de diagnose van diabetes type 1. Hij speelt nog twee seizoenen door op het hoogste niveau, om ruim een jaar na zijn afscheid de Bas van de Goor Foundation op te richtten. Hij wist het publiek te boeien met zijn inspirerende verhaal. Uit het publiek kwamen hulpvragen van professionals over gedragsverandering bij patiënten. Bas liet het publiek opstaan voor een opdracht. Aan de hand van afbeeldingen van 4 verschillende soorten wegen, stelde Bas de vraag aan het publiek wie op deze weg zou rijden tussen 100 en 140 km per uur zonder snelheidsmeter. Met deze opdracht wilde Bas het publiek laten ervaren, wat mensen ondervinden wanneer ze te horen krijgen dat ze diabetes type 1 hebben. De activiteiten van Bas van de Goor Foundation helpen mensen om bloedsuikerspiegel goed te leren begrijpen en in beweging te krijgen naar een betere kwaliteit van leven. Zo helpen ze mensen om steeds beter hun diabetes te reguleren, zonder dat ze hun hele leven moeten aanpassen en organiseren sportevents om het positieve effect van sporten onder de aandacht te brengen. Bas van de Goor: “Je kunt een mooi leven leiden, ook mét diabetes.”
Workshopronde
De deelnemers gingen vervolgens uiteen om in twee achtereenvolgende rondes workshops te volgen. Men kon kiezen uit bijvoorbeeld ‘Samen met patiënt en collega werken aan een gezonde leefstijl’, ‘Zingeving is het sterkste medicijn’, en ‘Werken met positieve gezondheid in de praktijk’.
Post-hbo POH opleiding
De praktijkondersteuner is de vakbekwame zorgprofessional van de toekomst. Steeds meer zorg, juist ook aan ouderen, vindt plaats binnen de huisartsenpraktijk. Praktijkondersteuners zijn niet meer weg te denken uit de huisartsenpraktijk. Preventie en integrale zorg, waarbij samenwerken en afstemmen de professionals uit het sociale domein en het eigen netwerk van de zorgvrager, steeds belangrijker worden. De Post-hbo POH opleiding op het Christelijk Hogeschool Ede bestaat uit een mix van lessen, zelfstudie en praktijkopdrachten. Daarbij kunnen studenten rekenen op intensieve begeleiding van docenten die ook in het werkveld actief zijn. De Post Hbo POH start weer in september 2022 en in het voorjaar van 2023 starten we met een specifieke module voor de POH-Ouderenzorg en een module POH-leefstijlcoaching.
Nieuwsgierig geworden? Bekijk meer informatie over de post-hbo en het lesprogramma.