Dat is gisteren tijdens de Nacht van de Theologie in de Pieterskerk in Utrecht bekendgemaakt. Júlia is vierdejaarsstudent theologie aan de CHE. Als tiener wilde ze psycholoog worden, dat veranderde toen ze echt ging nadenken over wat – of beter gezegd Wie – haar had geholpen toen ze het moeilijk had. Dat was God.
Als Jonge Theoloog des Vaderlands wil ze gaan onderzoeken hoe gezinsstructuren het Godsbeeld van mensen beïnvloeden. Iedereen ontvangt en creëert een uniek beeld van God. Júlia: ‘Het is mijn doel dat de kerk zich hiervan bewust wordt. We hebben allemaal onvolmaakte ouders die, hoe hard ze ook hun best doen, nooit het perfecte beeld van God kunnen overbrengen.” Als onderdeel van een pleeggezin heeft ze deze dynamiek van dichtbij gezien. Tegelijk gelooft ze dat er hoop is: “Ik heb ervaren dat juist God in staat is om veel te herstellen.”
De jury is gecharmeerd van de authentieke manier waarop Júlia, vanuit haar eigen biografie, verdieping en verbreding zoekt in het nadenken over godsbeelden. Dat doet ze niet alleen in de theologie, maar ook in psychologie en met behulp van kunst. “We zijn ook benieuwd hoe het leven van Júlia in een leefgemeenschap mee gaat klinken in het komende jaar. Ze brengt vanaf het eerste moment niet haarzelf, maar ook het geloof en de theologie van andere jongeren in beeld. En dat maakt ons nieuwsgierig naar wat Júlia allemaal gaat ontdekken én delen uit haar reis in het komende jaar.”
Bekijk hier het filmpje van Júlia.