Elk jaar start er weer een nieuwe ronde CHE-studenten aan het ‘Honours Programma’ (HP). Dit programma is aanvullend op het onderwijs dat je via je opleiding krijgt. Voor mensen die een extra uitdaging willen naast hun studie. Dat betekent níet dat het HP alleen maar geschikt is voor de allerslimste studenten. Wolter van der Knaap, projectleider: “We hebben het programma ontwikkeld voor álle studenten: doeners, denkers, activisten én creatievelingen. Maar het vraagt wel een investering in tijd en in zelfreflectie.”

Natasha Peters (20) is vierdejaars student innovatieve bedrijfskunde en deed daarvoor de havo. Ze besloot meteen in het eerste jaar mee te doen met het HP. “Ik merkte dat ik de studie niet zo zwaar vond en was op zoek naar meer uitdaging, maar ook naar meer sociale community vanwege Corona. Ik hoorde over het programma en besloot me aan te melden.”
In totaal deed Natasha 2,5 jaar aan het programma mee. Dat ging niet altijd vanzelf: het eerste semester haakten uiteindelijk alle leden van haar werkgroep af. Zelf bleef ze, want ze deed een interessant onderzoek en wilde dat afronden. “Eigenlijk was er zo altijd wel weer een reden om verder te gaan. Ik vond niet alle onderzoeken die we deden interessant, maar ik leerde altijd weer iets nieuws. Daarnaast krijg je coaching, persoonlijk en in groepsverband. Daar leer je veel van. Hoe pak je dingen aan, waar leer jij van, waar loop je tegenaan en hoe ga je dat oplossen? Ook heb ik leren nadenken over het stellen van doelen. Wat wil je dit semester leren, hoe ga je dat bereiken? Dat blijf ik doen: steeds iets extra’s zoeken wat ik deze periode wil leren of waarin ik me wil verdiepen.”
Het leuke van het Honours Programma is, dat er allerlei verschillende mensen uit verschillende opleidingen bij elkaar zitten.
Inmiddels is Natasha gestopt met het programma om zich te kunnen concentreren op afstuderen en trouwen. Maar ze mist het wel. “Ik mis vooral de community. Het leuke van het HP is, dat er allerlei verschillende mensen uit verschillende opleidingen bij elkaar zitten. Het is echt niet alleen voor de mensen die heel goed kunnen leren of voor wie een hbo-studie te makkelijk is. Eigenlijk gaat het vooral over reflecteren op wie je bent en wat je wilt doen. Je leert nadenken over jezelf en dat vind ik heel waardevol.”
Dat Natasha de community mist, verbaast Wolter niet. “De community is in het HP heel belangrijk. De peer groups zijn je thuisbasis, je critical friends. Daar praat je met elkaar, deel je hoe het gaat. Beleef je gezamenlijk leuke en minder leuke ervaringen en leer je elkaar echt kennen. Bij het HP werk je vooral aan jezelf. Hoe langer je dat volhoudt, hoe meer je eraan hebt. Ik zie elk jaar mensen prachtige stappen zetten. Dat komt doordat er veel aandacht is voor studenten. Je leert echt andere dingen en op een andere manier dan wanneer je alleen het reguliere onderwijsprogramma volgt.”
Studeren bij de CHE is dus ook heel geschikt als je iets extra’s zoekt bovenop/naast je hbo-opleiding. Kom naar een Open Avond of een Open Dag en stel daar je vragen over – bijvoorbeeld – het Honours Programma.