Gisteren kwamen 110 verpleegkundigen binnen de palliatieve zorg bij elkaar op de Christelijke Hogeschool Ede voor het Congres Palliatieve Zorg, georganiseerd door CHE voor Professionals. Gezien de medische ontwikkelingen, worden tegelijkertijd steeds meer zorgvragers palliatief. Mensen leven langer met een dodelijke aandoening dan ooit te voren. Dit vraagt om verpleegkundige expertise. Palliatieve zorg is generalistische zorg. Maar hoe borg je kwaliteit en word je expert? Hoe zorg je voor de zorgvrager? En hoe begeleid jij de familie en koppels bij het lijden en het verlies van de toekomst?

Samen met werkvelddeskundigen en sprekers Jannie Oskam (schrijfster), Marieke de Groot (Lector Persoonsgerichte (Palliatieve) Zorg), Arrien van Prooijen (Oncologieverpleegkundige en docent), en Sabine Netters (Internist oncoloog) gingen de experts binnen de palliatieve zorg op zoek naar antwoorden op deze vragen.
Tussenland
Een van de sprekers was schrijver Jannie Oskam. Met haar ontwapende openhartigheid vertelde ze over wat haar overkwam toen bij haar uitgezaaide borstkanker werd geconstateerd. “ Wie niet meer kan genezen, komt terecht in Tussenland: een overgangsgebied tussen leven en dood waarin je de weg niet kent en waarvan je de taal niet spreekt. Daarom is er behoefte aan wegwijzers”, aldus Jannie Oskam. Haar diepe wens is dat palliatieve zorg net zo bekend wordt als kraamzorg.
We sloten het congres af met de oproep aan verpleegkundigen om op te staan en zich te als (palliatief) verpleegkundige te positioneren.
Post-hbo Palliatieve zorg
De CHE biedt ook een post-hbo Palliatieve Zorg. In deze opleiding ligt de focus enerzijds op de verpleegkundige en medische kant van palliatieve hulpverlening. Anderzijds draait het om de ondersteuning van palliatieve cliënten in hun dagelijks leven, werk, relaties en bij zingevings- en levensvragen. Docent Palliatieve Zorg Arrien van Prooijen: Deze opleiding maakt je tot een andere verpleegkundige. Je krijgt inzicht in relationele processen en het leert je taal te geven aan dat wat je voelt. Om vanuit daar interventies te doen die mensen helpen het lijden betekenis te geven.”
Vanaf april 2023 wordt deze opleiding gegeven op onze locatie in Dordrecht. In september 2023 start de opleiding in Ede.