Begin juni presenteerden bachelorstudenten Hannemarijn van Meerten en Janneke van de Kamp hun afstudeeronderzoek. Binnen het associate lectoraat Pleeg- en gezinshuiszorg bestaat een professionele leergemeenschap (PLG) rondom levensbeschouwelijke diversiteit. Pleegkinderen komen nog wel eens terecht in een pleeggezin met een andere levensbeschouwing. Afgelopen jaren zijn er studies verschenen over hoe pleegkinderen, pleegouders en pleegzorgwerkers daar tegenaan kijken. Maar hoe is het voor ouders als je kind in een pleeggezin of gezinshuis terecht komt met een heel andere levensbeschouwing?
Hier is nog weinig van bekend en de stem van ouders wordt nog weinig gehoord. Wel weten we dat het ongunstig is voor een uithuisgeplaatst kind als ouders en pleeg- of gezinshuisouders een stroeve relatie hebben, en dat het voor het uithuisgeplaatste kind een hele opgave is om zijn/haar eigen identiteit te exploreren in een soms complex web van relaties.
Janneke en Hannemarijn analyseerden 6 interviews met ouders die hiermee te maken hebben gehad. Zij spraken ouders die zelf niet gelovig waren, maar waarvan hun kinderen in een christelijk pleeggezin of gezinshuis kwamen te wonen. Ook spraken ze een christelijke ouder, waarvan haar kind in een niet-christelijk gezinshuis terechtkwam. Uit de interviews blijkt dat de verschillen in de meeste gevallen te overbruggen zijn, mits er met de ouders overlegd en afgestemd wordt en zij zich met respect behandeld voelen. Ook is het voor hen van belang dat het kind de ruimte krijgt om zelf keuzes te maken en dat het kind hierin gevolgd wordt door de pleeg- of gezinshuisouders. In situaties waarin dit niet gebeurt, of de pleeg- of gezinshuisouders als wat opdringerig worden ervaren, verloopt de samenwerking rondom de plaatsing vaak stroef. Dit lijkt ongunstig voor het kind. In sommige gevallen waarderen de ouders bepaalde elementen van de religie juist, zoals dat het kind een christelijk liedje heeft leren zingen voor het slapengaan.
Om het gesprek over levensbeschouwing en religie op gang te brengen ontwikkelden Janneke en Hannemarijn een kletspot met gesprekskaarten. Na afloop van hun presentatie overhandigden ze 12 kletspotten aan een pleegzorgwerker van Entrea Lindenhout, die als expert betrokken was bij dit onderzoek, aan een gezinshuisouder en aan associate lector Danielle van de Koot, die opdrachtgever was. Daarnaast hebben Janneke en Hannemarijn een factsheet ontwikkeld die op het online platform present 24x7 is geplaatst. Op deze factstheet staan de belangrijkste resultaten en aanbevelingen van het onderzoek.
De onderzoekers van het associate lectoraat zijn dankbaar voor en trots op het grondige onderzoek van Janneke en Hannemarijn, die ouders een stem gaven en een mooi product ontwikkelden. We hopen de komende jaren hier nog meer onderzoek naar te doen en alle betrokkenen een stem te geven, zodat een kind zich goed kan ontwikkelen in pleeggezin en gezinshuis, ook als het de eigen (levensbeschouwelijke) identiteit gaat