Tussen 1945 en 1949 zijn Nederland en Indonesië verwikkeld in een bloedige strijd om de onafhankelijkheid. In de afgelopen jaren is veel meer bekend geworden over het oorlogsgeweld in de laatste jaren van het koloniale rijk in ‘de Oost’. Militaire geestelijken vormen een belangrijk onderdeel van de krijgsmacht tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Honderden predikanten en priesters worden uitgezonden om de troepen geestelijk bij te staan en het militaire moreel te versterken.
Historicus en docent-onderzoeker Koos-jan de Jager promoveert op 26 maart 2025 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een onderzoek naar deze geestelijken. Die dag verschijnt ook zijn publieksboek Oorlog zonder genade bij Boom Uitgevers. Op vrijdagmiddag 28 maart 2025 organiseert de CHE in samenwerking met het HDC Centre for Religious History een symposium om door te praten over de rol van de Nederlandse kerken tijdens de oorlogsjaren.
Koos-jan de Jager
Binnen het lectoraat Journalistiek & Communicatie houdt Koos-Jan zich bezig met vragen rond de rol van onderzoeksjournalistiek in de Nederlandse maatschappij. Met name de vraag naar de persoonlijke betrokkenheid van onderzoeksjournalisten bij hun onderwerpen en publiek staat momenteel centraal in zijn lectoraatsonderzoek.
Lees het hele bericht over het Symposium Kerk en koloniaal geweld op 28 maart.