1 januari verscheen een boek dat de relatie tussen religie en lokale overheden in Nederland verkent: ‘Religie en lokaal bestuur’. Een van de redacteuren is CHE-lector Bezieling en Professionaliteit Robert van Putten. Dit boek komt op een cruciaal moment, nu het debat over de rol van religie in het openbare leven weer oplaait. We legden Robert van Putten een aantal vragen voor over dit nieuwe boek.
Hoe denk je dat dit boek kan bijdragen aan het huidige debat over de rol van religie in het openbare leven?
“Om de zoveel tijd is er weer ophef over de rol die religie mag hebben in het publieke domein. Afgelopen november was dat door uitspraken van VVD-leider Yeşilgöz die vond dat religie volstrekt privé moet zijn en geen invloed mag hebben in het bredere samenleven. Dit soort uitspraken zorgt altijd weer voor tumult en kan bestuurders en ambtenaren onzeker maken en verhoudingen in de samenleving beschadigen. Wat dit boek laat zien is dat daarvoor helemaal geen reden is. Dit boek laat zien dat uitspraken zoals die van Yeşilgöz vanuit juridisch, historisch en praktisch oogpunt de plank volledig misslaan.”
Waarom is dit boek over religie en lokaal bestuur (juist nu) nodig?
“Dit is een thema dat zo nu en dan onderhoud verdient. Tegelijk was een concrete aanleiding voor mij dat ik bij gemeenteambtenaren in het sociaal domein een zoekende houding bemerkte met betrekking tot religieuze organisaties waar de gemeente mee samenwerkt. Aan die verlegenheid – ondanks formele kaders en bestaande handreikingen vanuit bijvoorbeeld de Vereniging van Nederlandse Gemeenten – wilde ik met dit boek tegemoetkomen.”
'Dit boek laat zien dat uitspraken zoals die van Yeşilgöz vanuit juridisch, historisch en praktisch oogpunt de plank volledig misslaan.'
Voor wie is dit boek geschreven?
“Voor mensen die werkzaam zijn in het lokale openbaar bestuur. Burgemeesters, wethouders, beleidsambtenaren, (case)managers van uitvoerende diensten. Professionals bij de lokale overheid die op een of andere wijze samenwerken met religieuze organisaties via een subsidie, contacten hebben met geloofsgemeenschappen rond beheer van gebouwen en erfgoed, die werken aan sociale cohesie in buurten, enzovoort.”
Wat zijn enkele van de belangrijkste thema's of bevindingen die in het boek worden besproken?
“De bundel bevat vier ‘luiken’ op het thema. Het eerste bevat de formele en informele ‘spelregels’ rond samenwerking tussen overheid en religie. Het tweede luik presenteert best practices en dilemma’s in verschillende beleidsdomeinen. Deze beide thema’s kom je vaker tegen in literatuur over dit thema. Deze bundel voegt er nog twee aan toe. Het derde luik gaat over ‘religieuze geletterdheid’. Dat gaat over wat je vanuit het perspectief van de lokale overheid moet weten over godsdiensten en hun gelovigen. Dit met oog op inlevingsvermogen, respect en verbinding leggen. Het vierde luik gaat over professionaliteit: wat moet je kunnen en kennen als professional bij de lokale overheid? Hoe ga je op professionele manier met deze thematiek om?”
Wat hoop je dat lezers meenemen na het lezen van dit boek?
“Dat de ‘luiken’ van dit boek professionals in het lokaal bestuur de nodige robuustheid geeft om te werken aan goede verbindingen met religieuze gemeenschappen in de samenleving, met het oog op harmonie en maatschappelijke veerkracht. Vanuit het besef dat we als seculiere samenleving elke inspiratiebron en elke gemeenschap van goede wil daarvoor nodig hebben.”
> Religie en lokaal bestuur
(In)formele kaders, beleidspraktijken, religieuze geletterdheid en professionaliteit
Sophie van Bijsterveld, Robert van Putten, Paul van Sasse van IJsselt (red.)
> Meer info en boek bestellen: Religie en lokaal bestuur | Eburon