Op dinsdag 8 april werd op de CHE de officiële overdracht van Mijn Kind Uit Huis aan Stichting OPP gevierd. Met deze stap krijgt de opgebouwde kennis en ervaring een structurele plek binnen de stichting, zodat de ondersteuning van ouders verder kan worden versterkt.

De CHE heeft een stevige basis gelegd voor Mijn Kind uit Huis, met initiatieven zoals theaterproducties, boeken, tekeningen, gedichten en de website. Het project groeide dusdanig dat de CHE op zoek ging naar een partner. Stichting OPP, deelt de overtuiging dat ouders er niet alleen voor hoeven te staan. Vanuit die gedeelde visie is verder gaan onder Stichting OPP een logische stap. Daarom valt Mijn Kind uit Huis vanaf 8 april officieel onder Stichting OPP.
De missie blijft hetzelfde: ouders een stem geven en hen betrokken houden bij hun kind na een uithuisplaatsing. Door deze samenwerking kan Stichting OPP haar ondersteuning uitbreiden naar professionals en beleidsmedewerkers.
Over OPP (binnenkort Like a Buddy)
Stichting OPP (binnenkort Like a Buddy) biedt informele hulp aan ouders met een kind met een gedragsprobleem of stoornis, ouders in een vechtscheiding en ouders van wie het kind uit huis is geplaatst. Dit gebeurt onder andere via buddy’s: ervaringsdeskundige ouders die anderen ondersteunen. Via ouderpeil.nl vinden jaarlijks meer dan 80.000 ouders praktische informatie, en in de online community delen ruim 3.000 ouders ervaringen en advies. Vanaf april 2025 worden alle activiteiten verder ontwikkeld onder de merknaam Like a Buddy.
Lees meer over de officiële overdracht op de website Mijn Kind uit Huis.
Van onderzoek naar praktijk
De basis voor Mijn Kind uit Huis werd gelegd binnen het CHE-onderzoek Jouw Gezin, Mijn Zorg? (2017-2020), waarin werd onderzocht hoe ouders de samenwerking met gezinshuisouders ervaren. Een aantal moeders speelde hierin een belangrijke rol en bleef actief betrokken bij het delen van de onderzoeksresultaten via webinars, lezingen en trainingen.
In 2018 startte de CHE de Professionele Leergemeenschap (PLG) Ouders met ervaring met uithuisplaatsing, waarin ouders en werkveldpartners samenwerkten aan vraagstukken rondom uithuisplaatsing. Dit leidde tot de lancering van Mijn Kind uit Huis in 2021, creatieve initiatieven zoals theaterstukken en boeken, en een symposium waarbij ouders de aftrap verzorgden.
Door de jaren heen groeiden betrokken ouders uit tot volledig geschoolde ervaringsdeskundigen. Sommigen richten momenteel hun eigen bedrijf op, terwijl anderen actief blijven als vrijwilliger. Ook kwam Stichting OPP in beeld, die een gids voor uithuisplaatsing heeft ontwikkeld (Eerste hulp bij uithuisplaatsing).
In 2023 vond een pilot plaats waarbij ouders als buddy werden ingezet bij Jeugddorp De Glind.
Vervolg en onderzoek
De PLG blijft bestaan en het thema Samenwerken met ouders blijft een vast onderdeel van het onderwijs, de nascholing en binnen de Post-HBO Pleegzorg binnen de CHE.
Daarnaast worden de volgende onderzoekstappen gezet:
- Het associate lectoraat Pleeg- en Gezinshuiszorg start een onderzoek naar pleegzorgplaatsingen binnen families.
- Binnen het lectoraat Duurzame Zorg loopt een onderzoek naar betekenisvol samenwerken rond de overgang naar volwassenheid van jongeren in een gezinshuis of pleeggezin.