Hoe kunnen we een circulaire betonketen in Regio Foodvalley organiseren en waar liggen de kansen die we kunnen benutten? Op donderdag 11 juli vond op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) een mooie ontmoeting plaats tussen betrokkenen uit het onderwijs, de overheid en het bedrijfslevenspartijen uit de betonketen waarin deze vragen centraal stonden.
De onderzoeksresultaten van het CHE onderzoek werden besproken, evenals een gezamenlijke visie op de transitie naar een circulaire betonketen in onze regio. Jacqueline Cramer, voorzitter van het Betonakkoord, deed een uitnodiging richting de regio om de coalities van het Betonakkoord te komen versterken met een nieuwe coalitie.
Na een welkom door Wim Oosterwijk, wethouder van gemeente Barneveld, ging het woord naar Henk Kievit. Kievit is als lector Dienstbaar Organiseren verbonden aan de CHE. De CHE heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar hergebruik van betonpuin uit het slopen van Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB). De onderzoeksresultaten hebben een bredere potentie richting andere sectoren en ketens. Kievit nam de aanwezigen mee in de bevindingen van het CHE onderzoek die zijn gestructureerd rond het in kaart brengen van knelpunten en het aandragen van oplossingsrichtingen waardoor circulair slopen en hoogwaardig hergebruik van betongranulaat worden gestimuleerd en verankerd binnen de sector.
Jacqueline Cramer
Spreker Jacqueline Cramer, voorzitter van het Betonakkoord en voormalig minister VROM, nam het stokje over van Kievit en gaf een presentatie over verduurzaming van de betonsector via het Betonakkoord. Het Betonakkoord zorgt voor een ambitieuze verduurzaming van de betonsector op het gebied van CO2, circulariteit en biodiversiteit door samenwerking in de betonketen. Na de voorbereidings- en opbouwfase is het Betonakkoord in de opschalingsfase aangekomen. Het betonakkoord werkt met een Koploper-Peloton aanpak. Dit houdt in dat de milieuprestaties die innovatieve opdrachtgevers samen met marktpartijen al kunnen realiseren, ongeveer 2 tot 3 jaar later de geharmoniseerde aanbestedingseisen worden voor de gehele betonsector en -keten.
Highlights uit de dialoogsessie
Na de presentatie van Cramer was het tijd voor een dialoogsessie met vertegenwoordigers vanuit Roseboom, Bosch Beton, Boot, Van de Kraats en Bouw en gemeente Veenendaal. Ook Jacqueline Cramer nam deel aan deze dialoogsessie. Gespreksleider Henk Kievit concludeert dat de transitie naar een circulaire betonketen versneld kan worden door regionale samenwerking met alle partijen die daarin een rol en verantwoordelijkheid hebben: opdrachtgevers, leveranciers van grondstoffen, betonmortel en prefab, overheid, bouwbedrijven, sloop- en recyclingbedrijven, ingenieursbureaus en onderwijsinstellingen. We moeten samen toewerken naar een situatie waarin circulair slopen en hoogwaardig gebruik van betongranulaat in de regio de norm is.
Afsluiting
Aan Carolien Huisman, programmamanager van Living Lab Regio Foodvalley Circulair, de taak om deze mooie bijeenkomst af te sluiten. Er kwamen veel positieve reacties op het aanbod van Jacqueline Cramer om een nieuwe coalitie te gaan vormen in Regio Foodvalley rondom circulair slopen, hergebruiken en recyclen van beton in Regio Foodvalley. De komende tijd worden daarin vervolgstappen gezet hoe deze coalitie te starten en welke partijen daarin willen samenwerken.
Download hier de eindrapportage van het onderzoek.