Een zorgverzekering die interesse toont in de resultaten van onderzoek door afstudeerstudenten aan het lectoraat Leefstijl en Gezondheidsbevordering. Een enthousiaste manager van het Eerstelijns Centrum die de opbrengsten van de afstudeerprojecten in de praktijk tot verbeteringen ziet leiden. Hoe goede contacten met eerstelijnsnetwerken in de regio samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en werkveld tot praktijkgerichte resultaten en verbeteringen kunnen leiden vertellen Hans Ooms, centrummanager van Eerstelijns Centrum Veenendaal en Ytje van der Veen, verbonden aan het CHE-lectoraat Leefstijl en Gezondheidsbevordering.
CHE-studenten studeerden af met praktijkgericht onderzoek bij het Eerstelijns Centrum Veenendaal. Student Marit onderzocht hoe de communicatie kan verbeteren tussen de leefstijlcoach en de praktijkondersteuner huisarts (POH) bij een gecombineerde leefstijl interventie-verwijzing Beweegkuur. Student Lotte vroeg de deelnemers van deze Beweegkuur naar hun ervaringen. De analyse hoe de netwerksamenwerking tussen het sociaal domein (de leefstijlcoach) en de eerstelijn (de POH) kon worden verbeterd, namen studenten Sophie en Jos voor hun rekening.
Praktische opbrengsten
De onderzoeken leveren volgens Hans Ooms mooie, praktische opbrengsten op. “Aan de hand van het advies van Marit hebben de POH en leefstijlcoach een werkbare vorm afgesproken hoe zij de voortgang van de Beweegkuur-deelnemers terugkoppelen. Ze weten elkaar nu beter te vinden. Lotte heeft zichtbaar gemaakt wat de tussentijdse resultaten van de eerste 100 beweegkuurdeelnemers in Veenendaal zijn. Jos en Sophie hebben de huidige situatie in beeld gebracht en adviezen geformuleerd, zoals dat netwerken een duidelijke doelstelling en goede intenties nodig hebben, anders komen ze moeilijk van de grond.”
Interesse zorgverzekering
Mooie bijkomstigheid was de interesse vanuit zorgverzekering Menzis in de resultaten van de onderzoeken. Ytje: “De zorgverzekering wil onderzoeken of deze nieuwe interventie ook daadwerkelijk bijdraagt aan een langdurige aanpassing van de leefstijl van de deelnemers. Ook de samenwerking met een hogeschool rond het evalueren van deze zogenoemde ketenaanpakken wordt door de zorgverzekeraar positief ontvangen.”
Gezamenlijk knelpunten aanpakken
Knelpunten die uit de beroepspraktijk naar voren komen, vertaalt het lectoraat samen met praktijknetwerken naar onderzoeksvragen. Studenten in de afstudeerfase van verpleegkunde en de sociale studies haken aan bij het onderzoek: ze doorlopen de volledige cyclus van praktijkonderzoek en brengen advies uit voor kwaliteitsverbetering. Zij krijgen hierin begeleiding vanuit de opleiding en het lectoraat. Ketenaanpakken zoals de gecombineerde leefstijl interventie of valpreventie worden in recente zorg- en preventieakkoorden zoals bij GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord) als belangrijke instrumenten gezien om preventie op een effectieve manier vorm te geven.