Onderzoek op de CHE bestaat uit 10 lectoraten waar (docent-)onderzoekers, professionals, gebruikers (zoals zorgvragers) en studenten samen praktijkgericht onderzoek doen. Een mooie gelegenheid om in deze Scherp online over duurzaamheid het lectoraat Duurzame Zorg uit te lichten. Lector Martine Noordegraaf legt uit waar Duurzame zorg voor staat. Op 7 juni wordt vanuit het lectoraat het congres Langdurige Zorg georganiseerd voor sociale professionals, contextueel hulpverleners en speltherapeuten op de CHE.

Waarom de naam Duurzame zorg?
“Tot mei 2023 heette ons lectoraat Jeugd en Gezin. Ons praktijkgerichte onderzoek heeft nu een bredere focus op zorg en therapie voor jongeren en jongvolwassenen tot 40 jaar. Juist omdat zorg vaak niet ophoudt als iemand volwassen wordt. Als je van de ene levensfase naar de andere gaat, stap je in een nieuwe zorgwereld en kan je terecht komen in een oerwoud van regels en instanties. Dat vraagt om duurzame zorg, gericht op de toekomst en zoveel mogelijk in de eigen omgeving. Bij duurzaamheid gaat het om een goede toekomst voor het leven, voor de aarde. Zorg gaat over wat we doen om onze wereld te onderhouden en te verbeteren. Hoe gaan we om met de kwetsbaren in onze samenleving? Goede zorg beschermt kwetsbaarheid.”
Wat zijn voorbeelden in de projecten en onderzoeken waar die visie op duurzame zorg naar voren komt?
“De Sprong-groep waar we met meerdere partners werken aan verbetering van de participatiemogelijkheden van jongeren en jongvolwassenen die op langdurige zorg zijn aangewezen. Een mooi voorbeeld van betekenisvol samenwerken. Dat zie je ook terug bij de samenwerkplaats ‘Niet wijken!’. Agenten, professionals uit wijkteams en specialistische zorg werken samen om mensen in crisis over de lange termijn te helpen. Ook als ze na een crisis weer thuis zijn of begeleid gaan wonen. Die doorlopende aandachtslijn, daar staan wij voor."
- 7 juni is het congres Langdurige Zorg op de CHE voor sociale professionals, contextueel hulpverleners en speltherapeuten met interessante workshops en sprekers, zoals Jan Pieter Teunisse en Christien Muusse. In dit congres delen we onze visie op zorg die zo lang mag duren als nodig en waar sociaal werkers, contextueel hulpverlener en speltherapeuten hun krachten bundelen met elkaar en met zorgvragers en hun naasten. Wat is er nodig voor een duurzame vorm van zorg als ondersteuningsbehoeften langdurig zijn? Registratiepunten worden aangevraagd. Entree: €50,- Interesse? Meer info op: Congres Langdurige Zorg 'Zo lang als nodig'.
Foto: Martine Noordergraaf