‘Grote kans dat je weleens een gerecht met avocado hebt gegeten. Het is een bekende vruchtgroente die aangemerkt wordt als supergezond. Pas bladerde ik een magazine van een supermarkt door en bijna de helft van alle recepten bevatten avocado. De avocado is zo populair dat er zelfs in menig kledingwinkel truien, T-shirts en pyjama’s te vinden zijn met afbeeldingen van avocado’s erop gedrukt.

Er zit helaas wel een donker randje, nou ja, zeg maar een hele donkere rand, aan de avocado. Doordat deze vruchtgroente zo populair is bij ons schieten de avocadoplantages als paddenstoelen uit de grond. Hiervoor moeten echter wel eerst voetbalvelden aan bomen worden gekapt in Zuid-Afrika en Mexico waar de avocado goed groeit. Daarnaast eist de teelt van avocado’s veel water; 600 liter per avocado, in vergelijking met 180 liter voor een kilo tomaten. Water is in die gebieden sowieso al schaars. Verder kosten de avocado’s veel energie doordat ze op temperatuur moeten worden gehouden tijdens hun reis naar ons.
Maar het ergste is misschien wel al het geweld wat ontstaat door de avocadohandel. Deze handel is in Mexico namelijk vaak in handen van drugskartels. Jaarlijks sterven er een paar duizend mensen door dit geweld, bleek ook uit een onderzoek van Avans Hogeschool.
Daarom: Laat de avocado liggen in de supermarkt. Het is zeker gezond en lekker, maar is het deze ellende allemaal waard?
Een tip: Je kunt alternatieve guacamole maken door in plaats van avocado groene erwten en munt te gebruiken.
Mocht je hier meer over willen weten: Op Netflix is in de serie ‘Rotten’ hier een episode aan gewijd. Kijk de shortfilm ‘The Devil’s Avocado’ op YouTube. En binnenkort komt er een korte film aan van Kees-Jan Mulder in samenwerking met Avans Hogeschool over dit onderwerp: https://kees-janmulder.com/the-devils-avocado’
Auteur: Natasha Peter. Beeld: 'Rotten', Netflix.