Een deeltijdstudie volgen naast je werk. Wat komt daarbij kijken, welke afspraken maak je als werkgever en werknemer en wat levert het je organisatie op? Marlies Blok (deeltijdstudent HRM) en Sieger van Looijengoed (directeur SZamen) delen hun ervaringen.

Vertel eens: wat doet SZamen precies?
Sieger: SZamen is een HR-advieskantoor en arbodienst met een integrale aanpak. We ondersteunen bedrijven in Midden-Nederland met advies over personeelszaken, arbodienstverlening, werving en selectie en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Wat typisch SZamen is? Dat we personeelszaken als één geheel zien. Neem bijvoorbeeld arbodienstverlening. Dat benaderen wij vanuit een breder perspectief. Wij denken bij een verzuimcasus ook na over bijvoorbeeld het perspectief, het aannamebeleid, de ontwikkeling en de beloning van de medewerker. Dat doen we omdat alles met elkaar te maken heeft.
Wat is jouw rol binnen SZamen Marlies?
Marlies: Ik ben op mijn 19e als secretaresse begonnen bij SZamen. Inmiddels ben ik junior HR-medewerker. Ik houd me bijvoorbeeld bezig met het opstellen van arbeidsovereenkomsten, studieovereenkomsten, signaleer deadlines en houd overzichten bij voor HR-adviseurs, zodat zij klanten proactief kunnen adviseren.
Die switch naar een HR-functie: hoe kwam die tot stand?
Marlies: Ik had het erg naar mijn zin, maar ik vroeg me na een jaar wel af: hoe lang wil ik dit blijven doen? In één van de gesprekken met Sieger vroeg hij hoe ik mijn toekomst zag, waar ik over vijf jaar wilde staan. Ik had inmiddels gezien hoe interessant het HR-vak is, dus heb ik aangegeven dat ik me in die richting wilde ontwikkelen. We hebben toen gekeken hoe ik die stap zou kunnen zetten. Uiteindelijk kwamen we uit bij de deeltijd HRM-opleiding aan de CHE.
Je bent nog relatief jong. Waarom koos je niet voor een voltijd hbo-opleiding?
Marlies: Omdat ik van werken houd! Ik zag het niet zitten om nog fulltime naar school te gaan. De combi van leren en werken spreekt mij veel meer aan. Wat je leert kun je meteen toepassen in de organisatie. Dat motiveert mij. Je ziet waar je het voor doet.
Sieger, waarom bood jij als werkgever Marlies deze mogelijkheid?
Sieger: Marlies deed haar werk als secretaresse uitmuntend, maar ik voelde aan: er komt een moment dat ze daarop uitgekeken is. Hoe bind en boei je zo iemand dan voor de lange termijn? Daar dacht ik over na en dus heb ik haar gevraagd wat ze zou willen en een aantal mogelijkheden geschetst. Niet alleen binnen SZamen, maar ook daarbuiten. Want wat heb je eraan als iemand bij jou zijn ‘ding’ doet, maar daar niet gelukkig van wordt? Ik vind dat één van de voorrechten als werkgever. Dat je jonge mensen kunt helpen om te groeien, iets voor ze kunt betekenen dat waarde heeft voor de rest van hun leven. Dat past ook bij SZamen.
Waarom kozen jullie voor de CHE?
Sieger: Vooral vanwege de goede ervaringen die we al hadden. Ik heb zelf gestudeerd aan de CHE en wat ik altijd gewaardeerd heb is dat ze je niet alleen een vak leren, maar ook veel aandacht besteden aan je ontwikkeling als professional. Ze helpen je om te ontdekken wie je bent, waar je voor staat en hoe je je blijft ontwikkelen. Dat is waardevol en helpt je om je weg te vinden als bijvoorbeeld de omstandigheden veranderen, zoals nu door de coronacrisis.
Welke afspraken hebben jullie gemaakt over het volgen van de opleiding, bijvoorbeeld als het gaat om de kosten en tijdsinvestering?
Sieger: SZamen betaalt de opleiding van Marlies. Daar hebben we in een studieovereenkomst natuurlijk wel afspraken over gemaakt. Wat doen we bijvoorbeeld als Marlies stopt, wat vergoeden we wel en niet, wat is eigen tijd en wat doe je onder werktijd? Verder blijven we in gesprek over hoe het gaat en hoe we elkaar kunnen helpen.
Marlies: Ik ben teruggegaan naar een 32-urige werkweek. Ik heb dus één dag in de week om te studeren. Daar red ik het niet helemaal mee. Soms is het best pittig en ben ik er een paar avonden of een zaterdag ook bezig met mijn opleiding. Het helpt wel dat ik de opdrachten deels onder werktijd kan uitvoeren.
Hoe geven jullie samen invulling aan die opdrachten?
Sieger: We kijken per opdracht wat de kaders en richtlijnen voor de beoordeling zijn. Vervolgens gaan we om tafel: welk onderwerp sluit hierbij aan, wat is er actueel binnen SZamen en hoe kunnen we deze opdracht daarbij gebruiken?
Kan je een voorbeeld geven van zo’n opdracht?
Sieger: We zijn bij SZamen bezig met het ontwikkelen een nieuwe vorm van dienstverlening, zodat we straks ook online onze dienstverlening kunnen aanbieden. Marlies heeft daar onderzoek naar gedaan. Wat vinden onze klanten daarin belangrijk, maar ook: wat betekent dat voor onze interne processen en wat kunnen we daarin beter doen?
Zijn er ook uitdagingen?
Sieger: Zeker. Een opdracht voor de opleiding heeft vaak een deadline. Soms ben je als organisatie dan nog niet zover of hebben externe partijen een andere planningshorizon. Dan moet je met elkaar in gesprek: wat doe je voor je opleiding, wat doe je voor SZamen? Tot nu toe komen we daar steeds uit hoor.
Wat levert deze opleiding SZamen op?
Sieger: Marlies brengt nieuwe kennis in en dat triggert ons als organisatie weer. Het helpt daarbij dat ze vanuit haar rol als secretaresse SZamen al goed kent. Ze weet veel over de processen in onze organisatie en kan juist daardoor prikkelen om dingen anders te doen. Het onderzoek dat ze gedaan heeft en het advies dat daaruit komt, gebruiken we direct bij de ontwikkeling van onze online dienstverlening. Die opdrachten zijn dus niet voor de bühne. Wat ook waarde heeft voor SZamen, is dat er doorstroom in de organisatie ontstaat. Marlies neemt nu uitvoerende taken over van HR-adviseurs die al wat langer bij ons werken. Zo blijft ook hun werk uitdagend en Marlies doet ervaring op in het vak.
Wat zouden jullie willen zeggen tegen medewerkers of werkgevers die nadenken over een deeltijdopleiding?
Marlies: Ik zou het zeker aanraden. Het is ontzettend leuk en goed voor je ontwikkeling. Het is wel belangrijk dat je zelf écht wilt omdat je in de hele studie zelf het initiatief moet nemen. Dat vraagt behoorlijk wat discipline.
Sieger: Die motivatie is voor mij als werkgever ook heel belangrijk. Ik geef medewerkers als Marlies graag de kans om zich te ontwikkelen, maar ik kan niet elke week een uurtje naast haar gaan zitten om haar te motiveren. Dat moet van binnenuit komen. Verder denk ik dat het belangrijk is dat je dit als werkgever wilt. Dat je weet waar je aan begint en je medewerker steunt en faciliteert om een deeltijdopleiding te doen. Ik zie de waarde van wat Marlies doet, wij hebben wat aan die opdrachten die ze uitvoert. Dan vind ik het ook niet erg dat ze onder werktijd voor de opleiding bezig is. Als je als werkgever zegt: doe dat allemaal maar in het weekend, dan krijgt je medewerker het zwaar. Met alle risico’s van dien.
Hoe is de tijdsinvestering voor jou als begeleider Sieger?
Sieger: Die wisselt, maar is behapbaar. Ik ben sowieso continu met alle medewerkers in gesprek. Met Marlies doe ik dat nu wat intensiever en gaan die gesprekken wat meer over haar studie. Ook dat zie ik als een waardevolle investering. Alles wat je aandacht geeft groeit namelijk.
Net als Marlies een zakelijke deeltijd bachelor volgen? Bekijk onze opleidingen of maak een afspraak voor een online Meet & Greet met een docent.