Social Work in deeltijd aan de CHE? “Dan heb je het over flexibiliteit, waarderen en praktijkleren”, aldus Wim van Ieperen, nauw betrokken bij de deeltijdopleiding Social Work. “Door de wijze waarop we als CHE nu ons deeltijdonderwijs vormgeven, leveren we denk ik nóg betere professionals af.”
Wat is volgens Wim het mooie aan de deeltijdopleiding Social Work? “De praktijk heeft in ons huidige deeltijdconcept een veel grotere rol gekregen dan eerder. Studenten maken opdrachten en leveren producten af in hun eigen beroepspraktijk. Dat is winst voor de student zelf, voor zijn cliënten én de organisatie. Bovendien komt er een wisselwerking op gang met de opleiding: door de input van studenten rechtstreeks vanuit hun werkpraktijk ontstaan veel diepere gesprekken.”
Uitzoeken
“Van studenten wordt een actievere houding gevraagd dan eerder. Ze moeten meer dingen zelf doen, aan de gang met hun eigen traject. Die houding is ook kenmerkend voor de beroepspraktijk. Als hulpverlener moet je tenslotte zelf uitzoeken waar je de informatie vindt die je nodig hebt. Je hebt te maken met kaders, maar moet ook opkomen voor je cliënt en in staat zijn een caseload te beoordelen. Zo moet je ook als student proactief aan de slag. Als regisseur van je eigen studietraject en beroepshouding. En niet als een toneelspeler, die alleen uitvoert wat wordt voorgeschreven.”
Flexibele volgorde
En hoe zit het met die flexibiliteit als belangrijke eigenschap? Wim: “Bij de Bachelor Social Work staan module 1 en 8 vast; daartussen kies je als student je eigen volgorde. Ook aansluitend bij waar je in je werk mee bezig bent. Zo was een studente in haar organisatie bezig met een project dat aansloot bij een hogere module – en stapte daarom van module 3 naar 6, omdat dit in haar situatie de meeste winst opleverde. Dat dit kan, vind ik super!”
Waardering van ervaring
“Dat brengt ook meteen bij het kernwoord ‘waarderen’, want positief vind ik dat er veel op maat mogelijk is”, aldus Wim. “Door middel van een waarderingsassessment kunnen studenten aantonen dat zij al ervaringen hebben opgedaan die overeenkomen met bepaalde leeruitkomsten. Zij hoeven dezelfde werkzaamheden dan niet nogmaals te doen. Heb je al twintig jaar ervaring met het schrijven van begeleidingsplannen, dan wordt dat binnen die leeruitkomst echt gewaardeerd. En door de hapklare brokken van semesters en modules kun je veel specifieker kiezen wat je wanneer doet. Dit werkt erg goed.”
Route bepalen
Zelf regisseren hoe je je studie aanpakt en indeelt, vraagt wel een bepaalde zelfstandigheid. En de vaardigheid planmatig te kunnen werken… Wim: “Dat klopt. Om studenten hierin te ondersteunen, bieden we in de eerste vier modules de mogelijkheid per module een werkplan te maken, dat met de persoonlijke trajectbegeleider wordt doorgenomen. Je bepaalt zo als het ware vooraf een route, die helpt om op je bestemming aan te komen. Zodat je bij wijze van spreken niet denkt onderweg te zijn naar Amsterdam en uitkomt in Doetinchem… Maar helder hebt welke route je kiest, welke stations zich waar bevinden en hoe jouw reis eruit ziet. Voor een heel aantal studenten is deze persoonlijke begeleiding echt van waarde. Maar het is net wat je als student wilt: heb je behoefte aan extra contact, of regel je het liever zelf? Het is aan jou.”
Versnellen of vertragen
“Zeker voor deeltijdstudenten geldt: de balans tussen werken, studeren en privéleven is erg belangrijk! Het mooie vind ik dat je in ons deeltijdconcept zowel kunt versnellen als vertragen. Net wat aansluit bij je situatie. Heb je ruimte om meer modules naast elkaar op te pakken? Prima. Heb je privé of in je werk even teveel op je bordje? Dan vertraag je. Ook prima: die mogelijkheid is er.”
Onderlinge afstemming
Naast versnellen of vertragen is een ander voordeel van het concept dat het twee verschillende varianten omvat. Wim: “De Associate degree Sociaal Werk in de Zorg en de Bachelor Social Work. Module 1 tot en met 4 vormen samen de inhoud van de Ad-opleiding. Twijfel je of de volledige Bachelor iets voor je is, dan start je met de Ad-opleiding. Wil je hierna doorstuderen, dan kan dat. En omgekeerd ook: merk je dat de Bachelor toch wat te hoog gegrepen is? Houd je niet zo van de onderzoekskant of van leidinggeven aan je collega’s? Dan houd je het bij vier modules en heb je toch je niveau 5 diploma Sociaal Werk in de Zorg op zak. Die onderlinge afstemming biedt heel veel ruimte aan studenten!”
Meer informatie over de deeltijd Bachelor Social Work? Kijk dan hier: Social Work deeltijd | Christelijke Hogeschool Ede. Benieuwd naar de Associate degree Sociaal Werk in de Zorg? Kijk hier: Deeltijd Sociaal Werk in de Zorg | Christelijke Hogeschool Ede.