Marianne (43 jaar) werkte al jaren in de commerciële branche en begon steeds meer te twijfelen of dat wel echt bij haar paste. Eigenlijk wilde ze heel graag in de zorg werken, maar met twee kinderen in de puberleeftijd en de vastigheid die ze op dat moment had, vond ze het toch een grote stap om ervoor te gaan. Totdat ze een vacature tegenkwam van Opella, waarin stond dat zij op zoek waren naar zij-instromers die zich wilden omscholen naar de zorg. Daar werd ze zo enthousiast van, dat ze uiteindelijk besloot om te solliciteren. En zo begon ze aan hbo-v in de keten: een samenwerking tussen Opella, Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Christelijke Hogeschool Ede.

Er is een grote behoefte aan goed opgeleide professionals in de zorg. Hbo-v in de keten maakt het voor zij-instromers aantrekkelijk om de overstap naar de zorg te maken. De verpleegkundigen in opleiding komen in dienst van Opella en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ze wisselen tijdens de opleiding van organisatie. De ene periode werken en leren ze bij Opella en de andere periode bij het ziekenhuis, en omgekeerd. Op deze manier krijgen ze niet alleen de kans om het vak te leren, maar ontwikkelen ze ook een brede blik op ketenzorg. Een thema dat in deze tijd van kortere ziekenhuisopnames en ouderen die langer thuis wonen, steeds belangrijker wordt.
Een grote switch
Marianne begon met werken bij Opella Walraven in Bennekom. Marianne: “Bij Walraven werkte ik met ouderen met dementie. In november, december en januari werkte ik daar volledig, zodat ik een goed beeld kreeg van het werk en kon kijken of dit bij me paste. Ik heb hier ontzettend veel van geleerd. Ik had nooit gedacht dat ik werken met ouderen met dementie zo leuk zou vinden! In februari begon de opleiding en nu werk ik inmiddels bij Ziekenhuis Gelderse Vallei op de afdeling Ouderengeneeskunde. Toen ik startte met dit traject, heb ik veel vragen over me heen gekregen. Het is natuurlijk ook zo’n grote switch! Mensen vroegen zich af waar ik aan begon en hoe ik het allemaal ging combineren met het gezinsleven. Ik vond het ook echt wel spannend, maar ik heb gelukkig wel doorgezet. Ik vind het heel leuk om met deze doelgroep te werken en ik ben heel blij dat ik de stap naar de zorg heb gezet!”
Raakvlakken met commerciële werkervaring
Marianne zat jarenlang in de commerciële branche. Zo heeft ze inkoop gedaan, maar ook verkoop en ze is categoriemanager geweest, waarbij ze verantwoordelijk was voor de 3 p’s: prijs, product en promotie. Heel wat anders dan de zorg! Toch neemt ze veel dingen mee uit haar ervaringen met het bedrijfsleven. Marianne: “Ik merkte al snel aan mezelf dat ik mijn communicatieve vaardigheden goed kon gebruiken in de zorg. In de zorg ga je ook veel met zorgverleners, familie en andere disciplines in gesprek. En ik kwam er wel achter dat ik de capaciteiten om zulke gesprekken aan te gaan, al wel had door mijn jarenlange werkervaring in de commerciële branche. Maar ook plannen schrijven en prioriteiten stellen zijn belangrijke dingen waar ik al veel ervaring mee had en dat kan ik goed gebruiken in de zorg. Er zijn daarom ook echt wel raakvlakken!”
Werk en privé
Hoe is zo’n traject te combineren met je privéleven? Marianne: “In het begin is het best wel even zoeken naar een goede balans. Ik merk nu het werk goed gaat en mijn opleiding goed loopt, ik er steeds wat relaxter in sta. Natuurlijk ben ik soms echt druk met mijn studie, maar op andere momenten valt het ook wel weer mee. Daar moet je echt even een weg in vinden. En op sommige vlakken moet ik gewoon minder perfectionistisch worden. Ook dat is een leerproces! Maar ik haal er zoveel energie uit en ik heb veel meer plezier in mijn werk. Dat is me alles waard! Dit werkt ligt veel dichterbij mezelf dan het werk dat ik ooit heb gedaan. Ik kan me hierin ontwikkelen en ik kan nu veel meer mezelf zijn. Dat is zo’n mooie eyeopener geweest voor mezelf, want ik had nooit gedacht dat dit werk zo goed bij mij past!”
Ketenzorg
Het zij-instroom traject is gericht op ketenzorg. Marianne: “Ik vind het heel leuk om kennis te maken met verschillende soorten zorg. Je leert hierdoor ook echt over de muur te kijken. Omdat ik nu ervaring heb met kleinschalig wonen, werken in het ziekenhuis en straks ook met de thuiszorg, kan ik een betere overdracht doen als iemand bijvoorbeeld door een val naar het ziekenhuis moet. Het kunnen leggen van verbindingen in de verschillende soorten van zorg is heel waardevol! Over een jaar weet ik precies hoe alles reilt en zeilt in de ouderenzorg en dat is zeker van toegevoegde waarde.”
Kijken naar de hele persoon
Marianne: “Ook leer je in de opleiding om naar de hele persoon te kijken. Die holistische benadering past mij enorm. Als iemand voor iets kleins naar me toe komt, kijk ik verder dan de vraag. En dan blijkt er soms echt nog wat achter te zitten waarmee ik die persoon kan helpen. Ik geloof dat ik hierdoor het verschil kan maken voor mijn patiënten. Sommige studiegenoten vinden de handelingen zelf heel leuk, maar voor mij is dat geen doel op zichzelf. Ik wil het hele plaatje in beeld krijgen, dat geeft mij zoveel voldoening!”
Studeren aan de CHE
Marianne: “De CHE is een middelgrote hogeschool en daardoor hangt er een hele andere sfeer dan op de HAN, waar ik mijn commerciële opleiding gedaan heb. Je verdwijnt niet in de massa en de lijntjes zijn heel kort. Dat vind ik heel prettig werken. Je wordt gekoppeld aan een trajectbegeleider en het is heel laagdrempelig om contact met haar op te nemen als je ergens tegenaan loopt of als je iets wilt bespreken. En ik vind het fijn dat docenten uit het werkveld komen en veel ervaringen met ons delen. Ook het contact met medestudenten is heel fijn, omdat je allemaal in hetzelfde schuitje zit. Iedereen komt uit andere werkvelden en dan is het zo fijn om van elkaar te leren, ervaringen te delen en om met elkaar in gesprek te gaan!”
Niets te verliezen
Na dit traject ben je verzekerd van een baan bij Ziekenhuis Gelderse Vallei of Opella. Marianne: “Door die baangarantie heb je dus eigenlijk niets te verliezen! Als werken met mensen dichtbij je ligt en als je je daarin verder wil ontwikkelen, is hbo-v in de keten een mooie kans. Natuurlijk is het soms echt wel druk en veel, maar als je plezier vindt in je werk, komt de rest ook wel. Als je geen plezier meer hebt in je werk, is het veel zwaarder! Daarom zeg ik altijd: denk goed na of je wel gelukkig bent met wat je doet. Als dat niet zo is, moet je soms ook gewoon de keus maken om tijdelijk te investeren door bijvoorbeeld te beginnen aan een deeltijdstudie. Laat je hierin niet leiden door je omgeving die je misschien voor gek verklaart als je ineens een hele switch maakt, maar volg je eigen pad. Werkplezier levert je zoveel op, dat is alles waard!”