Altijd al een eigen bedrijf willen opzetten? Of doorgroeien tot filiaalleider van een winkelketen of groot bedrijf? Tijdens de associate degree Ondernemen aan de CHE leer je de fijne kneepjes van het ondernemerschap. Barista Dave startte met deze Ad-opleiding in september.
De jonge Edenaar werkt al een tijdje als barista in een koffiebar. En dat smaakt naar meer. “Ik wil over een aantal jaren mijn eigen zaak starten. Een plek waar ik mijn passie voor koffie kwijt kan en het ambacht kan laten zien. Maar ook een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, samen ontspannen of komen om te werken.”
Dan kom je er niet met alleen kennis over hoe je een perfecte latte macchiato maakt, beseft Dave. Daarom schreef hij zich in voor de tweejarige associate degree Ondernemen. Dat is een hbo-opleiding op niveau 5. De studie is qua inhoud pittiger dan een mbo-opleiding, maar korter en praktijkgerichter dan een hbo-bachelor.
De associate degree Ondernemen bestaat uit vier modules, die met elkaar verbonden zijn via een rode draad: het ontwikkelen en in de markt zetten van je eigen businessconcept. On the go leer je daarbij alles over onderwerpen als boekhouden, personeelsmanagement, procesoptimalisatie en marketing. “De opleiding is erg praktisch en beknopt”, zegt Dave. “Je leert vooral door te doen. Neem bijvoorbeeld de module over boekhouden. Als praktijkopdracht heb ik daarvoor de jaarrekening van het bedrijf waar ik werk uitgeplozen. Normaal zijn financiën niet echt iets waar ik warm voor loop, maar op deze manier komt het dichtbij en wordt het interessant.”
Maar er is niet alleen aandacht voor de harde ondernemers skills, vertelt Dave. “Je wordt ook uitgedaagd om naar jezelf te kijken. Waarom wil je ondernemer worden, wat zijn je onderliggende waarden, wie wil jij zijn voor de wereld van morgen? Het gaat niet alleen over hoe je zo snel mogelijk veel geld verdient.”
De opleiding is volgens Dave goed te combineren met zijn werk. “De ene week heb je een lesdag, de volgende week werk je aan een groepsopdracht en kan je je tijd zelf wat meer indelen.” En als hij dan op de CHE is, neemt hij dan zijn eigen thermoskannetje koffie mee? “Nee, hoor”, lacht Dave. “In het restaurant van de CHE hebben ze een espressomachine. De koffie die je daar krijgt is absoluut niet slecht voor een hogeschool.”
Nieuwsgierig naar deze opleiding? Klik hier voor de webpagina.