Elza, Marije en Maarten volgen de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de CHE. Een paar maanden geleden reisde ze af naar Zuid-Afrika om daar hun stage te lopen. De eerste weken was het wennen voor de studenten, maar ze hebben ondertussen hun plek helemaal gevonden.

Waarom zijn jullie naar Zuid-Afrika gegaan?
Wij wilden alle drie graag naar een land wat een merkbaar contrast heeft met de Nederlandse cultuur. Na een aantal middagen zoeken kwamen we uit op de stad Port Elizabeth in het mooie Zuid-Afrika.
Hoe vinden jullie het daar?
De eerste week was het flink wennen. We hebben een groep van zo’n vijftien andere studenten om ons heen die we regelmatig zien. We leerde elkaar en de cultuur door diverse activiteiten beter kennen. De veiligheid is hier anders en dus moet je alert zijn. Na een week weet je in grote lijnen wat wel en niet verstandig is om te doen.
Hoe is het om in Zuid – Afrika op school te werken en les te geven?
Het onderwijs in Zuid – Afrika is een wereld van verschil met het onderwijs in Nederland! Onze stageschool staat in een van de vele townships (dit zijn woongebieden verspreid over de stad, ontstaan door de gevolgen van de apartheid). Ondanks de armoede leven de inwoners en gezinnen hier in een gemeenschap en zijn ze erg warm naar elkaar toe. De kinderen zijn in Zuid-Afrika respectvol, vriendelijk en tegelijkertijd een tikkeltje ondeugend.
Het respect voor leerkrachten is in Zuid-Afrika belangrijk, wat betekent dat dit ook van leerlingen word verwacht. Jammer genoeg heeft volgens veel leerkrachten het onderwijssysteem ‘gefaald’. Dit komt doordat de eisen om over te gaan laag zijn, waardoor er op lange termijn lage kwaliteit van kennis overblijft. Daarnaast is er weinig tot geen budget voor de aanschaf van spullen of uitbreidingsmogelijkheden. Dit maakt dat de klassen vaak zo’n veertig kinderen tellen in een klaslokaal wat daar niet geschikt voor is.
In de vijf weken dat wij hier zijn, hebben we geen enkele klok gezien!
Wat de Zuid-Afrikaanse cultuur kenmerkt is dat er niet erg gelet word op de tijd. In Nederland wordt er in het basisonderwijs gewerkt met een strak schema. Maar in de vijf weken dat wij hier zijn, hebben we geen enkele klok gezien! Dit cultuurverschil maakt dat sommige leerkrachten laat op school aankomen, soms hun lokaal tussendoor verlaten om iets te printen, of de pauze tot het einde van de dag door laten gaan. Daarentegen wordt persoonlijk contact binnen het team als belangrijk gezien. Er wordt veel geïnvesteerd in tussendoor gezellig kletsen met de collega’s.
Vinden jullie het belangrijk om in het buitenland ervaring op te doen en waarom?
Het is zeker een waardevolle toevoeging. In een andere omgeving vergelijk je makkelijk de realiteit met het ‘normaal’. Juist omdat het een persoonlijke ervaring is, neem je die verschillen mee in het beroep wat je later gaat uitvoeren. Wij kijken uit naar wat dit mag betekenen voor ons als leerkracht in de toekomst!
Waarom zou je het aanraden om naar het buitenland te gaan?
Het is een verrijking en een prachtige investering voor nu en voor de toekomst! Je kunt lezen over cultuurverschillen, maar je leert er pas echt van wanneer je er zelf bent.
Wil jij meer weten over de opleiding Leraar Basisonderwijs? Meld je dan aan voor onze open dag!