Jouw kind is er druk mee bezig: het maken van een studiekeuze. En in het overweldigende aanbod van opleidingen kan dat best een uitdaging zijn. Gelukkig kan je als ouder je kind hierin ondersteunen: je speelt namelijk een belangrijke rol in de studiekeuze van je zoon of dochter. Hoe pak je dit nou het beste aan als ouder? Lees in dit artikel de tips van CHE studentendecaan Anneloes van Geerenstein.
“De invloed van ouders is groot, vaak groter dan zijzelf denken. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn. Kinderen kijken naar hun ouders op: zij hebben ooit al een studiekeuze gemaakt en zijn wat dat betreft ervaringsdeskundigen. Gebruik als ouder dan ook je coachende kant. Is je kind ergens enthousiast over, stel dan open vragen: waarom vind je deze opleiding juist zo leuk? Wat spreekt je aan? Op die manier ontstaat er vaak een mooi, open gesprek.”
Een eigen keuze maken
“Ouders kunnen soms de neiging hebben om in te vullen wat zij denken dat hun zoon of dochter zou moeten kiezen. Zo heb ik in het verleden een student begeleid die Communicatie is gaan studeren, omdat zijn moeder communicatieadviseur is. Ook de moeder dacht dat dit vak bij haar zoon zou passen, omdat hij zo op haar lijkt. Uiteindelijk stopte hij na een paar maanden met deze studie en na een gedegen oriëntatie onder leiding van een studiekeuzecoach koos hij uiteindelijk voor de opleiding Finance en Control, een totaal andere studie dan zijn eerste keus. Hij zit daar nu helemaal op zijn plek.”
Helpen ontspannen
Volgens Anneloes is keuzestress onder jongeren ook echt iets van deze tijd. “Er is simpelweg te veel keus. En jongeren zijn bang om bepaalde dingen te missen, juist als ze een definitieve keuze maken. Probeer je kind duidelijk te maken dat ze mogen accepteren dat het moeilijk is om de knoop door te hakken. Geen een beslissing is perfect, maar het is wel op dat moment de juiste keuze. Daar mogen ze dan ook een stukje ontspanning in vinden.”
Relativeer de studiekeuze
Hoe beter je kind zichzelf kent en weet waar zijn krachten en kwaliteiten liggen, hoe beter de studiekeuze zal gaan. Anneloes adviseert om hier met je kind over te praten voordat je concreet samen naar opleidingen gaat kijken. “Help je kind zichzelf (beter) te leren kennen. Ook al zitten adolescenten vooral bij vrienden, bij het maken van een studiekeuze leunen ze juist op ouders of andere familieleden. Als ouders kan je ook helpen relativeren: je kiest een studie, omdat je nu denkt dat dit het beste voor jou is. Veel mensen gaan in hun loopbaan ook nog een andere richting op. Een keuze is niet voor eeuwig, maar zie het als een begin van een mooie studietijd en loopbaan. ”
Samen oriënteren
“Jongeren hebben beelden bij bepaalde beroepssectoren. Als ouder kan je daar heel goed bij helpen. Waarom vind je een bepaald beroep niet interessant? Heb je wel een goed beeld bij de sector of het beroep of de studie? De arbeidsmarkt verandert snel en is nu weer heel anders dan pakweg 15 jaar geleden. Je moet samen die ontdekkingstocht aan gaan. Klopt het wel? Past dat bij mij? Dus maak eens een rondje langs verschillende websites, meld je aan voor een open dag… en geef je kind de leiding tijdens dat bezoek. Uiteindelijk moet de motivatie om ergens te studeren uit het kind zelf komen.”
Kom je er toch niet uit?
Anneloes benadrukt dat, als je er niet uitkomt samen met je zoon of dochter, het goed is om hulp te zoeken. “Benader bijvoorbeeld een studiekeuzecoach of een studentendecaan. Zij helpen je kind dan verder bij het maken van een studiekeuze. En blijf ook relativeren: het is helemaal niet erg als ze het nog niet precies weten. Elke stap is er weer een.”
top tips van Anneloes:
Tip 1 - betaalde tests:
De meeste gratis studiekeuzetesten hebben niet zoveel nut, die zijn te algemeen gesteld. Maar een betaalde studiekeuzetest kan zeker zinvol zijn. Ook Persoonlijkheidstesten kunnen helpend zijn bij het leren kennen van jezelf.
Tip 2 - bereid je samen voor:
Zorg ervoor dat – voor je een open dag bezoekt – je samen met je kind een paar vragen opstelt. Laat je kind de vragen stellen: het is hun opleiding. Schrijf de vragen van tevoren op en neem ze mee.
Tip 3 - maak een lijstje:
Maak een top 3 van verschillende opleidingen. Dan ga je heel gericht kijken.
Tip 4 - online oriëntatie
Bezoek studiekeuze123.nl. Daar staat veel op, zoals vragen tijdens open dagen die je kan stellen, het verschil tussen hbo en wo, informatie over de finaniciële kant van studeren en andere praktische informatie over het kiezen van een opleiding.
Tip 5 - zoek hulp:
Kom je er samen niet uit, zoek hulp. Als je kind al eerder gestopt is met een opleiding, is het belangrijk om daar aandacht te besteden.
Ben je benieuwd wat de CHE allemaal te bieden heeft voor jouw zoon of dochter? Bekijk dan op deze pagina al onze opleidingen (https://www.che.nl/opleidingen-aanbod) of check onze evenementen kalender voor de eerstvolgende open avond of open dag (www.che.nl/welkom).